Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
ráda bych si nechala změnit příjmení. Mám ho po svém otci, který se mě zřekl a nosit jeho jméno je pro mě až urážlivé.Chci si převzít jméno mého dlouholetého patrnera. (svatba bohužel momentálně není možná kvůli studiu)..Nevím, zda to může být schváleno jako pádný důvod. Nicméně je to pro mě velice důležité. Poraďte prosím.. Předem děkuji
Myslím,že změnit příjmení lze jen tak,důvod být asi ani nemusí,ale nevím to jistě. Na matrice by Ti určitě řekli přesně ![]()
Taky asi záleží, na jakou narazíš matrikářku. Je s tím spousta papírování a důvod se uvádět musí. Akorát mě ještě napadá… pokud se nechcete brát, nebylo by zatím lepší třeba matčino rodné příjmení?
nějak nechápu, proč se kvůli studiu nemůžete vzít
Nicméně změnit příjmení lze, stojí to docela dost peněz.
Ahoj, jak již bylo napsáno, tak to stojí 1000 Kč a opravdu záleží na matrice. Když jsem chtěla poprvé měnit příjmení, tak byli na matrice strašně neochotní a dělali z toho hroznou vědu. Za půl roku jsme se stěhovali a tam už nebyl žádný problém, ani nevím, co jako důvod uvedli, papíry vypsali za nás. Zajdi si na matriku a zeptej se.
Je to blbý, že v tomhle je člověk rukojmí matrikářky. Pokud nebude vstřícná (stejně jako u netradičního jména pro dítě), tak máš smůlu.
Jinak samozřejmě chápu, že to je nepříjemné, mít příjmení, co nesnášíš, ale zvaž nejen poplatek, ale taky nutnost vyměnit si všechny doklady - pas, platební karty atd. Je otázka, jestli na to máš při studiu kdy. (Jasně, jinak by Tě to čekalo po svatbě…) Držím palec na vstřícnou paní úřednici ![]()
No,jako jde to…důvod asi určitě uvádíš…ale nevím jestli není vhodnější jméno matky,třeba i za svobodna..Chápu,že se ti pocit že se s přítelem budete jmenovat stejně líbí,ale to může počkat i do svatby ne
…co když se rozejdete,to ho budš měnit znova,že se to nelíbí?Tohle bych si promyslela.
Kamarádka si měnila přijmení týden po 18tinách. Matrikářce řekla, že se s otcem nenávidí, je jí z něj zle a v žádném případě nechce jeho přijmení ani o den dýl než je nutné. Zaplatila litr a vyřízeno.
Poplatek je pro mě nejmenší cena, jakou jsem ochotná za to dát
Vím, že to co jsem uvedla je poměrně zmatené, chybí kontext. Jsem v poměrně složité situaci - s partnerem jsme se měli brát letos (z toho důvodu ani neuvažuji o riziku rozchodu). Bohužel/bohudík, soud konečně rozhodl o věi s alimenty od měho otce, které potřebuji na dostudování vysoké školy. Což je důvod proč už nejsme dávno svoji. Ten soud ale také v tomto už tak velice komplikovaném vztahu rozvířil vodu na tolik, že jsem se rozhodla uvažovat o změně příjmění i života - nebudu vysvětlovat z jakých důvodu. Je možné že mě od toho hodně lidí bude odrazovat nebo mě dokonce i odsuzovat ale věřím, že ti co mají také tolik komplikovaný vztah mi porozumí. Jinak děkuji mockrát za rady ![]()
@Hugolína píše:
Poplatek je pro mě nejmenší cena, jakou jsem ochotná za to dátVím, že to co jsem uvedla je poměrně zmatené, chybí kontext. Jsem v poměrně složité situaci - s partnerem jsme se měli brát letos (z toho důvodu ani neuvažuji o riziku rozchodu). Bohužel/bohudík, soud konečně rozhodl o věi s alimenty od měho otce, které potřebuji na dostudování vysoké školy. Což je důvod proč už nejsme dávno svoji. Ten soud ale také v tomto už tak velice komplikovaném vztahu rozvířil vodu na tolik, že jsem se rozhodla uvažovat o změně příjmění i života - nebudu vysvětlovat z jakých důvodu. Je možné že mě od toho hodně lidí bude odrazovat nebo mě dokonce i odsuzovat ale věřím, že ti co mají také tolik komplikovaný vztah mi porozumí. Jinak děkuji mockrát za rady
držím palce,myslím si že změna příjmení je super nápad…jen si vážně promysli to příjmení přítele.Aby ses neochudila o to kouzlo až se vezmete ![]()
Kouzlo si určitě zachováme, nejspíš bychm uspořádali i „neofiko svatbu“, a po škole jen manželství „zlegalizujeme“ podpisem na úřadě
. Bojim se jen že mi to nepovolí, protože je to v podstatě napodobení svazku manželského. Bohužel ale momentálně nemáme moc jiných možností.
Dobrý den, chtěla bych si změnit přijmení. Je to smutné ale můj biologiký otec je šmejd všech šmejdů a okradl mojí mamku pomalu o mega a půl korun. A ještě do nedávna po něm šla mafie, bohužel ale nerada bych se do toho dostala jen kvůli tomu že mám stejné přijmení jako on. Tak jsem se chtěla zeptat jestli je možné si vzít přijmení po mamčiném přiteli který žije s mamkou nějakých 7 let
Ahoj holky,
budu se vdávat, ale zatím si chci ponechat svoje příjmení. Ale do budoucna bych si chtěla změnit za manželovo. Vím že by bylo jednodušší si ho vyměnit hned, ale mám k tomu svoje důvody. Myslíte že bude pak na matrice problém? Díky za odpoved
@Katjus píše:
Ahoj holky,
budu se vdávat, ale zatím si chci ponechat svoje příjmení. Ale do budoucna bych si chtěla změnit za manželovo. Vím že by bylo jednodušší si ho vyměnit hned, ale mám k tomu svoje důvody. Myslíte že bude pak na matrice problém? Díky za odpoved
Odvolávku na zákon nemám, ale našel jsem : Iveta Marková, Jméno a příjmení (bakalářská práce). Gůglete BP_jmeno_a_prijmeni_Iveta_Markova.
Cituji:
4.4.1 Změna příjmení za trvání manželství… Pokud manželé užívají každý své původní příjmení, je také třeba oboustranného souhlasu se změnou a lze tak učinit jen na příjmení druhého z manželů. Kdyby žádal ten z nich, jehož příjmení nese nezletilé dítě do 18 let, vztahovala by se změna i na něj.
V obou těchto případech, kdy se změna týká i dětí do 18 let, není k tomuto kroku vyžadován jejich souhlas, což představuje opak ze zákonného ustanovení o nutnosti doložení jejich souhlasu se změnou jejich příjmení. Ten je v ostatních možných případech ke změně příjmení nutností, což se dovíme v podkapitole vztahující se k dětem mezi 15 a 18 lety.
Manželé však mohou užívat společné příjmení tak, že si jeden z nich ponechal své dosavadní, které uvádí na druhém místě, tudíž zde by byla možná změna pouze příjmení společného. Žadatelé musí k žádosti přiložit oddací listy, rodný list nezletilého, doklad o místu trvalého pobytu v České republice a doklad o státním občanství.