Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ať si zajde na matriku, zaplatí 1000 kč a uvede důvod. Není problém změnit příjmení, pokud k tomu důvod je, tenhle uznají.
@Anonymní píše:
Ahoj. Muž by si chtěl změnit své rodné přijmení. Když byl malý jeho matka se rozvedla a zakázala styk s otcem a vdala se s jiným. Když se vdala, vzala si příjmení od nového muže a manžel toto přijmení dostal taky. Se svým otcem se začal vídat až po jeho osmnáctinách. Při svatbě si vzal mé příjmení, aby nemusel mít příjmení svého,,otčíma,,. No ale teď mu vadí, že všude, při nějakých formalitách, vyplňuje rodné příjmení a musí tam uvádět, to kterého se chtěl zbavit. Chtěl by jako své rodné příjmení uvádět příjmení svého biologického otce. Máte s tím některá zkušenost? Jeho biologický otec je zapsaný v RL. Děkuji
Jako změnit rodné příjmení, když teď se jmenuje jinak? To nejde, ne? Změna aktuálního jo, ale minulého?
Počkej, tak píšeš, že jeho matka se rozvedla, když byl malý, rodné příjmení je snad to, co má v rodném listu ne? ![]()
Chápu, že rodné příjmení, je příjmení, které dostal po narození, ne to, které převzal po otčímovi. Nechápu že uvádí rodné příjmení, které vyvdala jeho máma…
@anairda v rodném listu má napsáno příjemní,,otčíma,,…ale otec tam je napsaný jeho biologický otec.
@Anonymní píše:
@anairda v rodném listu má napsáno příjemní,,otčíma,,…ale otec tam je napsaný jeho biologický otec.
A jak je to možné? To mu jako vydali po rozvodu nový rodný list? To se mi nějak nezdá…
Rodné příjmení je přeci příjmení v okamžiku narození, které dostal, jakákoliv pozdější změna by to přeci v rodném listu neměla měnit.
@anairda píše:
A jak je to možné? To mu jako vydali po rozvodu nový rodný list? To se mi nějak nezdá…Rodné příjmení je přeci příjmení v okamžiku narození, které dostal, jakákoliv pozdější změna by to přeci v rodném listu neměla měnit.
Jde to. Matka ho prostě přejmenovala. Vím to, stejně to má můj kamarád. Narodil se svobodné matce, ta se pak provdala a jemu změnili příjmení na příjmení otčíma.
Ještě dodatek - kamarád má stále biologického otce v RL, ovšem příjmení otčímovo.
@Ukulina
Já vím, že přejmenovat lze, ale netušila jsem, že jde změnit i RODNÉ příjmení. Myslela jsem, že to je prostě jen jedno a navždy, prostě něco co je jen v tom okamžiku narození jakoby.
Pak by tedy asi mělo stačit zajít na matriku podat žádost.
@anairda Taky jsem si to myslela. Tady jsem jednou právě četla, že když tě přejmenují, tak je to „od počátku“, že se předchozí příjmení smažou. Že pak máš třeba diplom ze školy a bez RČ nemůžeš doložit, že je tvůj. Ale to už jsou informace jedna paní povídala…
@anairda Také jsem si měnila rodné příjmení, které jsem měla po otci a dostala jsem nový i rodný list, kde je momentální příjmení, které mám po mamce psané jako rodné
.
Jinak pro zakladatelku, stačí dojít na matriku a za 1000Kč ho změní
.
Ahoj. Muž by si chtěl změnit své rodné přijmení. Když byl malý jeho matka se rozvedla a zakázala styk s otcem a vdala se s jiným. Když se vdala, vzala si příjmení od nového muže a manžel toto přijmení dostal taky. Se svým otcem se začal vídat až po jeho osmnáctinách. Při svatbě si vzal mé příjmení, aby nemusel mít příjmení svého,,otčíma,,. No ale teď mu vadí, že všude, při nějakých formalitách, vyplňuje rodné příjmení a musí tam uvádět, to kterého se chtěl zbavit. Chtěl by jako své rodné příjmení uvádět příjmení svého biologického otce. Máte s tím některá zkušenost? Jeho biologický otec je zapsaný v RL. Děkuji