Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@MichelleA3 No mně je to taky blbé, udělat to v podstatě za jejich zády. Oni jsou hrozně hodní, ale před námi tu bydlela paní, které dovolili dát si tu TP a ona jim pak neplatila nájem a nemohli se jí zbavit. Takže už jsou proti tomu, i když my už tu bydlíme spoustu let, jsou s námi moc spokojení, dokonce jsme pár let bydleli jen na dobré slovo. Až když jsem kňučela, že potřebuju dát dceru do školky a že mi ji bez bydliště tady asi nevemou, tak nám teda dodali i zpětně potřebné dodatky a prodloužení původní nájemní smlouvy. Ale teď jsem se právě dozvěděla, že to ve školce stejně nestačí, že opravdu potřebuju TP, protože jen za děti s TP v obci dostává školka dotace
.
Příspěvek upraven 05.02.14 v 12:41
@etosha Správní orgán není oprávněn po občanovi požadovat to, co si může zjistit sám, takže pokud si může udělat náhled, není nutné mu nosit kolkovaný výpis. Stačí si stát za svým a uvidíš, že to jde.
@blecha72 píše:
Ano, s nájemní smlouvou se dostavíte na ohlašovnu. To je vše.
Díky moc
.
@opinka píše:
@MichelleA3 No mně je to taky blbé, udělat to v podstatě za jejich zády. Oni jsou hrozně hodní, ale před námi tu bydlela paní, které dovolili dát si tu TP a ona jim pak neplatila nájem a nemohli se jí zbavit. Takže už jsou proti tomu, i když my už tu bydlíme spoustu let, jsou s námi moc spokojení, dokonce jsme pár let bydleli jen na dobré slovo. Až když jsem kňučela, že potřebuju dát dceru do školky a že my ji bez bydliště tady asi nevemou, tak nám teda dodali i zpětně potřebné dodatky a prodloužení původní nájemní smlouvy. Ale teď jsem se právě dozvěděla, že to ve školce stejně nestačí, že opravdu potřebuju TP, protože jen za děti s TP v obci dostává školka dotace.
To je častý omyl majitelů, TP nemá na ukončení smlouvy vliv. Vždy je riziko, že nájemci nebudou platit ať s TP nebo bez něj.
Diskuzí na toto téma je několik, vždy se tam objeví dva tábory. Jeden tvoří lidé znalí zákonů- ti prosazují literu zákona. Druhý tábor nájemci a nájemníci, kteří tvrdí, že by to mělo být na dohodě jich obou.
S tou školkou je to dost pádný důvod, proč TP zřídit. S nájemcem bych se pokusila domluvit třeba na navýšení vratné kauce, aby se zbavil obav z neplacení nájmu.
@opinka To chápu no…nenarážela jsem na Tebe… spíš jako obecně..
@mag píše:
@etosha Správní orgán není oprávněn po občanovi požadovat to, co si může zjistit sám, takže pokud si může udělat náhled, není nutné mu nosit kolkovaný výpis. Stačí si stát za svým a uvidíš, že to jde.
http://portal.gov.cz/…09/3929.html
předložit doklad opravňující užívat byt nebo dům (např. výpis z katastru nemovitostí, nájemní smlouvu), anebo pokud doklad nevlastní - úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.
@blecha72 píše:
http://portal.gov.cz/…09/3929.html
předložit doklad opravňující užívat byt nebo dům (např. výpis z katastru nemovitostí, nájemní smlouvu), anebo pokud doklad nevlastní - úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.
Ale jo, to je v pořádku, ale úřady si mají možnost nahlédnout do KN, a to všechny. Naštěstí to úřady vědí a většinou jim stačí informativní výpis.
@mag píše:
Ale jo, to je v pořádku, ale úřady si mají možnost nahlédnout do KN, a to všechny. Naštěstí to úřady vědí a většinou jim stačí informativní výpis.
Popsala jsem svou zkušenost. Nevím, jakou zkušenost máte s „většinou“ úřadů.
@blecha72 píše:
Popsala jsem svou zkušenost. Nevím, jakou zkušenost máte s „většinou“ úřadů.
Dost zásadní ![]()
Ono je třeba všechny zákony týkajícími se výkonu veřejné správy vykládat v souvislostech např. se základními zásadami správního řádu.
@mag
problém je v českých zákonech a rozporech v nich
. Různé zákony upravují jednu a tu samou věc různě
, bohužel.
Je sice hezké, že správní orgán není oprávněn po občanovi požadovat to, co si může zjistit sám, ale úředník na ohlašovně přihlašuje člověka k TP podle zákona o evidenci obyvatel a ten požaduje doložit doklad po občanovi, bohužel.
Takže pokud nějaký úředník přihlásí někoho jen na základě informativního výpisu nebo nahlédnutí někam, dělá to na vlastní triko, nepostupuje v souladu se zákonem a když mu na to přijde kontrola, tak si to za svou ochotu schytá
.
@etosha Tak teď si ale nejsem jistá, on si ten výpis nenechává, ne? Správní soudy tomu s oblibou říkají přepjatý formalismus.
Jinak myslím, že nejpodstatnější pro obec je to, že prachy za výpis jsou příjmem obce.
Zeny, mozna jsem to tady prehlidla, ale jak je to pri zmene trvalaku s poplatkama za popelnice? Nas starrosta mi rikal, ze az me odhlasi, tak musim zaplatit popelnice u nich, ale z puvodniho uradu mi musi vratit nejakou castku.Je to tak?
@alexxa Ano, pokud máte svoz odpadu podle z. o místních poplatcích, viz
10b (5) V případě změny místa pobytu fyzické osoby, změny vlastnictví stavby určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinného domu v průběhu kalendářního roku, se poplatek platí v poměrné výši, která odpovídá počtu kalendářních měsíců pobytu nebo vlastnictví v příslušném kalendářním roce. Dojde-li ke změně v průběhu kalendářního měsíce, je pro stanovení počtu měsíců rozhodný stav k poslednímu dni tohoto měsíce.
@mag
Kdo si výpis nenechává? Přihlašovaný nebo úředník?
Asi záleží jak kdo a jak kde, jestli si úředník nechá originál, nebo si to jen okopíruje a originál vrátí přihlašovanému.
Většinou platí, že výpis z katastru nesmí být starší 3 měsíců, takže těm lidem, co se přihlašují, už dost často ten výpis k ničemu jinému stejně není, tak ho na tom úřadě nechají.
S tím, že z toho má obec příjem, na tom určitě něco bude
. I když si nejsem úplně jistá, jestli jsou Czech pointy už úplně na všech obcích.
Teď už aspoň lidi nemusí ve většině případů běhat napřed na katastr a pak na obecní úřad, ale můžou to vyřídit na jednom místě. Pokud teda úřad má Czech point a pokud Czech point funguje, což také není vždycky pravidlem
.
@alexxa
no, měli by
. Ale většinou je třeba se o vrácení poplatku přihlásit. Automaticky to nejspíš nedělají nikde.