Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, měnila jsem nedávno, takže jako první na městský úřad tvého nového bydliště, odhlásit popelnice na starém bydlišti (já se stěhovala do jiného města), změnit občanku, řidičák, techničák auta, nahlásit zaměstnavateli a na pojišťovnu. Až budeš mít občanku, tak na bance, telefon, atd. Ono se pořád něco vyskytne, na co člověk zapomene ![]()
Ještě bych dodala, že je potřeba aby přítel šel s tebou na městský úřad a měl doklad, že je majitelem nemovitosti - např. kupní smlouvu s razítkem katastru.
Dobrý večer
Chtěla bych se zeptat, co je vše potřeba ke změně trvalého bydliště, u rodičů nebydlím už dlouho momentálně bydlím u prarodičů, kteří jsou ochotni mi napsat nájemní smlouvu abych si mohla přehlásit trvalé bydliště a popřípadě zažádat o příspěvek na bydlení. Mám dvouletého syna. Co všechno budu muset vyběhat? co mám udělat první? ka všude se hlásit? díky za zkušenosti! ![]()
stači když pujdeš s tím kdo je majitelem bytu a přepíře to na obci nebo uřadě, nebo stačí když tam pujde sám a tvůj rodný list sebou, takto jsme to měli když jsme přihlašovali syna na trvalé bydliště
Ahoj, oživuji diskusi s trochu jinou otázkou.
Za měsíc jedeme na dovolenou a (jako obvykle) jsem teď zjistila, že nemám pas a děti také ne. To by ani nebyl takový problém, ale teď nám měnili číslo popisné a v občance mám ještě uvedené to staré. Takže musím nejdřív nahlásit změnu bydliště.
Na úřadě mi ustřihnou roh a dají mi ten lísteček - můžu s tím takto jít třeba ještě ten den žádat o pasy? Jde mi o to, jestli úřední mašinerie zchroupne hned, že máme změnu, nebo jestli to např. pár dní trvá.
Dnes jsem totiž byla na pasovce a tam se jim u dcery ukázalo, že je bezdomovec ![]()
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, zda je nutné při změně trvalého bydliště odhlásit se z trvalého bydliště v místě toho starého??? Každý mi tvrdí něco jiného, tak už vážně nevím ![]()
@Sasha001
Ne, úřady si to udělají sami mezi sebou, dokonce mi přišlo i vyúčtování popelnic za jeden měsíc nebo 14 dní ze starého bydliště a to jsem se nahlašovala tady
@Antonie Bolavá
si myslím, že ano, je to přeci náhradní doklad
@Mazlucha píše:
@Antonie Bolavá
si myslím, že ano, je to přeci náhradní doklad
děkuju, dneska jsem tam byla a šlo to. Ale byly problémy, systém to ještě nepobral, protože jsme se na novou adresu přihlásili teprve včera. Naštěstí jsem narazila na moc ochotné úřednice a vyřídily mi to ![]()
Zdravím,
potřebuji poradit. Chci změnit trvalé bydliště sobě a dceři. Obě máme trv. bydliště na Praze 20 a chci změnit na vesničku za Starou Boleslaví, tudíž musím jít přihlásit tam nebo na původní úřad? A dceru mi přihlásí automaticky se mnou nebo musím hlásit i ji? Jaké doklady potřebuji na změnu bydliště? A jak to bude s RP? Mám dojít před nebo změně trv. bydliště? Omlouvám se za tolik otázek, ale nechci tam pak vypadat jak trubka ![]()
Děkuji moc.
TP měníš na nové adrese. Většina úřadů se o změně dozví z centr. evidence obyvatel (VZP, živnostenské úřady, katastr). ÚP bohužel zatím ne, takže tam musíš po změně.
Plus musíš změnit řidičák. Postupně to nahlásit doktorům, pojišťovnám, bankám atd.
Příspěvek upraven 05.02.14 v 11:26
TP vám změní na základě dokladů (výpis z katastru, nájemní smlouva apod.) v místě nového TP na ohlašovně místního úřadu. Ustřihnou vám roh občanky, do měsíce si budete muset zřídit novou. Pokud je dcera nezletilá, bude mít automaticky stejné TP jako vy. Úřady mezi sebou informace o změně TP sdílejí.
@mag píše:
TP měníš na nové adrese. Většina úřadů se o změně dozví z centr. evidence obyvatel (VZP, živnostenské úřady, katastr). ÚP bohužel zatím ne, takže tam musíš po změně.
Plus musíš změnit řidičák. Postupně to nahlásit doktorům, pojišťovnám, bankám atd.Příspěvek upraven 05.02.14 v 11:26
změnit řidičák?
Ahojky,
přestěhovala jsem se k příteli a nevím kde se všude má nahlásit nové bydliště…Můžete mi poradt? Děkuju