Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já nijak. Alr mamka je v podobném věku a strašně těžce to nese. To, že jí přestala menstruace prostě bere jako takovou „facku“ od života, že už je stará.
Je mi 52, jsem už přes rok v přechodu po odstranění vaječníků.
Nejvíc mě otravuje to zhoršené spaní a noční pocení. Přes den návaly už nejsou tak časté - nevím jestli je to díky doplňkům, co beru, nebo by to ustupovalo i samo.
Jinak jsem nepřibrala nic, spíš za ten rok asi 3 kila shodila. Jen to dá prostě víc práce. Hlídám si jídlo a hodně jsem přidala pohybu.
Příspěvek upraven 18.07.25 v 09:56
Zatím to zvládám celkem dobře, nemám ani návaly. Prsa se mi nezvětšila, pár kg mám nahoře, samozřejmě v místech, kde o ně nikdo nestojí, břicho, boky…ale bývala jsem hodně štíhlá, takže to není zase až tak hrozné. Změnila se mi pleť, má daleko sušší vlasy, spím taky celkem blbě, noční pocení se mi zatím vyhýbá. Někdy dobrý, někdy se budím x krát za noc. Nemám skoro žádné vrásky, asi genetika, takže to mě netrápí. Jinak nad tím moc nepřemýšlím, říkám si, že to stejně nezměním.
Letos mi je 50. Menstruaci sice mam, ale vnímám, že se meni. Taktéž mi není tak často zima. Tento týden jsem to probírala na preventivce s gynekoložkou a ta mi řekla, že pokud mi to začne být nepříjemné (ty stavy kolem), že existuje řada přírodních přípravků, které pomohou. Zkusila bych jít touto cestou.
@Monchichik píše: Více
Naprosto souhlasím s poslední větou, nejdůležitější je se z toho nehroutit.
Dobrý je mi 51 let je tu někdo kmu byla napsána antikoncepce zlynda na snížení sliznice? rok jsem brala azalii kvůli silnému krvácení kdy ze mě padaly 10 centimetrové kusy sražené krve. Ms mi tedy přestala, ale těd po roce jsem zase začala špinit a narostla mi sliznice kyretáž těd v létě prý ne (protože prázdniny, dovolené) napsal mi zlyndu, ale já se strašně bojím, že se mi spustí to šílené krvácení i se to píše v létáku. Dr sice tvrdí, že mi nepřijde
má někdo tady podobný problém…
Zvládám to asi dobře. Návaly trochu, menstruace už víc jak rok neexistuje, spím pořád stejně dobře, vážím pořád stejně, obličej je pořád stejný, dokonce bych řekla, že se zlepšily vlasy. Co mě štve je vysoký tlak, který jsem vůbec nečekala, i když geneticky to mám z obou stran. Prý je častý spouštěč právě menopauza. Taky mi přijde, že počínaje přechodem se začal tak nějak sr… pohybový aparát, ale to může být jen náhoda. Trochu jsem se teda srovnávala s tou ztrátou menstruace, spíš ale psychicky. Najednou jsem měla pocit, že jsem prostě stará, že už je to jisté
. Ale celkem rychle mě to přešlo.
Jinak zatím pohoda. Energie neubývá, sportuju pořád stejně, dokonce si momentálně přijdu v hodně dobré kondici.
Mám skoro pade a menzes zatím mám, ale je hrozně nepravidelný, krvácím o dost víc a mám bolesti, což jsem nikdy neměla. To by nebylo tak hrozné, ale neskutečně se mi zhoršily migrény, špatně spím a jsem podrážděná, emoce jak na houpačce. Už to došlo tak daleko, že mi neuroložka nasadila antidepresiva, docela se mi ulevilo psychicky, ale potřebovala bych dát dolů tak 5 kilo a za žádnou cenu to nejde. Sportuju, stravu hlídám a nic. Možná i ty antidepresiva
To, že mi povoluje pleť, víčka jedou dolů a přibylo celulitidy, o tom ani nemluvím…Nikdy jsem si nemyslela, že mě to tak zkosí ![]()
Je mi 52 a půl a furt to mám víceméně pravidelně…nechápu.
Kdy to jako přestane nebo jak to bude?? Jak je možný, že holky o pár let mladší už to nemají vůbec? ![]()
Podle dr. je to naopak dobře, že pořád cyklus mám, nikdy jsem nebrala HA.
Obecně nemám vůbec čas přemýšlet nebo zaobírat se, jak mi momentálně je nebo není…většinou mám plno energie - halt musím. Plno práce, spousta starostí, takže musím jet naplno a o ničem zbytečně moc nepřemýšlet
…jak to bude dál, to netuším…hlavně abych byla zdravá, ty případný neduhy nějak musím ustát - když to nebude nic horšího…si říkám
@Anonymní píše: Více
Myslím, že ten pohybový aparát k tomu taky patří…u mně to tak taky bylo
Bez Femostonu- hormonální terapie- bych už asi skočila z okna, pomohl do 5 dnů a nový svět- x let jsem se potila strašným způsobem, nemohla se oblíknout do ničeho- nesnesla jsem vůbec oblečení, nespavost strašná, proporce Věstonická Venuše, vlasy lomivost, po Femostonu klid, ale vrátila se pravidelná menstruace, ale pak prý se nasadí jiný obsah a ona přestane, ale to zatím neřeším, ač je mi 54… žádné byliny a že jsem dala majlant mi nepomohly a bylo to trápení a psychika se dramaticky měnila… teď zase jako člověk… Každý to má jinak, máma to přežila na Sarapisu a nikdy se ani nezpotila… ze mě lilo, stavy vnoci nepopsatelné, po 20 ti minutách zima/ vedro. Nonstop.
také tak, já užívám bioidentickou terapii - estradiol gel, utrogestan a testosteron a je mi skvěle ![]()
Bioidenticke hormony, zatím jen progesteron, mam jeste pravidelnou menzes
Raději anonym
bude mi 50 let a jsem skoro rok bez menzes. Nějak se neumím vyrovnat se změnami, které přišly. Prsa o dvě čísla větší, 7 kg nahoře, změny v tváři, i když se snažím cvičit face jogu, kontury obličeje padají. Strašně špatně spím…Prostě kouknu do zrcadla a hledám se…o nočním pocení a každodenních návalech nemluvím…
Jak to zvládáte Vy v tomto období?