Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Potřebovala bych zpracovat zásoby ovoce v mrazáku, jahody, borůvky, švestky, meruňky. Poradíte třeba nějaké dobré recepty na buchty, koláče nebo cokoliv do čeho by se to dalo zpracovat? Dokud mladší dcera baštila přesnídávky ve velkém tak jsem něco dala do přesnídávek. Švestkový koláče dělám ze zavařených švestek ve vlastní šťávě a meruňkový dělám taky ze zavařených meruněk.
My to jime jen tak. Cast mrazime rozmixovane a ji se to jako zmrzka. Hlavne jahody a broskve/merunky.
Já z toho dělám zákusky typu upeču piškot, potom náplň ze smetany na šlehání a kysané smetany nebo tvarohu a kysané smetany(osladím vanilkovým cukrem), v létě na to dávám čerstvé ovoce, ale v zimě rozvar ze zmraženého ovoce - rozvařím z cukrem a nechám trochu vyvařit, aby tam nebylo tolik šťávy. Někdo by to zafixoval ještě želatinou, naše děti ji ale nemají rády. Kdybych tam to ovoce naházela rozmrazené jen tak, bylo by tam hodně vody. Pokud steče trochu šťávy z toho rozvaru, nevadí to.Jak dlouho to vydrží, neporadím, protože u nás to do dětí padá jak do studen a plech je během jednoho dne pryč.
Nebo potom do klasických buchet, kynutých knedlíků(švestky a meruňky)..Letní borůvkový koláč taky nemusí být teď špatný - kynutý, třeba i s tvarohem, nebo nějaký mřížkovaný.. Škoda, že u nás to zamrazené ovoce tak dlouho nevydrží, věděla bych, na co to využít a jak si udělat v zimě léto ![]()
Klasicky na koláče, bublaniny, do smoothie, rozmixované jako zálivku na zmrzlinu…
Jahody, borůvky…Panna Cotta, cheescake nebo jen tak se šlehaným mascarpone
meruňky, švestky…ovocný knedlíky
mňááám, hned mám chutě ![]()
Jooo holky, já bych taky měla nápady, kdybych neměla tak vybíravé děti a manžela. Manžel by se mohl z vitamínů otrávit, starší dcera je příšerně vybíravá po mém taťkovi, jen tak něco do pusy nedá, alespoň, že ta mladší je jedlík, po mně
. Jenže má 2 roky a tolik toho ještě nesní.
Mixnu meruňky a svarim s pudinkem
a napít nampiskot- je to dobre;-)
Davat do kasi, nebude to hned, ale je to vynikajici. Ja si delam kasi, pak dam to ovoce (rozmrazim v mikrovlnce), pak dam kosticku kvalitni cokolady a trochu kakaa na doslazeni nebo sirupu, vynikajici zalezitost ![]()
@kazda.m A jak děláš ty nanuky? Formy koupim. Máš nějaký recept nebo to od oka namícháš?
@kdochcekam No to by u nás nefungovalo. Když chci aby holka snědla zeleninovou polévku tak jí musim polévku rozmixovat, aby jí tam neviděla, když dělám omáčku a ona tam vidí jen jeden kousek cibule tak je schopná u toho talíře sedět hodinu a přebírat to a takhle bych tu psala román.
Drobne ovoce dat vecer povolit do lednicky a rano přidávat kazdemu do jogurtu. Pudink s piskoty a ovocem, tam do davam mrazene a zaliju horkym pudinkem.
Jahodova pena nalit na korpus nebo piškoty: mixnute jahody, bily jogurt, uslehana šlehačka a balicek želatiny zastudena.
Jahelník a ryzovy nakyp.
Jinak kolace a vse delat z mrazeneho, kompoty si nechat na jindy.
Já bych to svarila na marmelády, jen půl napůl s cukrem, do skleniček, dnem vzhůru a hotovo. Na palačinky, na chleba, do jogurtu, bez konzervantů. Za chvíli bude čerstvé, nebylo by mi líto to uvařit.
Nase decka maji radi ty zmrazene jahody, maliny, boruvky tak pojidat. To naucili aj me, ze chodim na to zmrzle. Merunky po rozmrazeni jsou rozblemcane hnusne, tak s toho ja delam jen marmeladu.Ze svestek povidla. To vubec nemrazim.