Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj maminy, chtěla bych se zeptat, zda je možné zmrazit brokolici. Mám ji už týden v lednici a zjistila jsem, že na ni teď nemám chuť a brokolice se už lehce začíná kazit. Je možné ji dát do mrazáku? Pokud ano, jak ji mám uskladnit? nakrájet na kousky a dát do kelímku a nebo nechat vcelku? A pokud ji pak vyndám, mám ji nechat rozmrazit a nebo rovnou vložit do vroucí vody a uvařit? ![]()
ahoj, jj jde, očistim, nakrájim na růžičky, dam do dózy nebo do pytlíku a šup s ní do mrazáku, jinak by se u nás rychle zkazila.
jo a ještě ji pak rovnou dávám vařit, nenechávám rozmrazit a byla ok
super, díky za rychlou odpověď
je mi jí líto vyhodit, když teď na ní nemám chuť. hlavně jsem právě nevěděla, zda ji pak po vytažení nechat rozmrazit či nikoliv, aby nebyla rozblemtaná
tak já jí jdu šoupnout do mrazáku, ať se tam zbytečně nekazí ![]()
Kubik, dělám to stejně jako Peťule, nepříjde mi oproti čerstvé chuťově jiná nebo „rozblemcaná“.
Já ji nalámu na kytičky (menší, Terezka toho moc nesní) a umyju. Pak ji osuším, aby nebyla mokrá, nechám namrazit (mám šuplík na mražení kusového ovoce - položíš, zmrzne jednotlivě) a pak dám do pytlíku. Vařit taky dávám rovnou zmraženou, nerozmražuju, jinak by zgumovatěla. A Terezce mooooc chutná!!! Já jí koupím vždycky, když je někde v akci, třeba dvě hlávky a namrazím. Terezka ji miluje. Manžel už tolik ne.
![]()
jj, taky tak, rozeberu na růžičky, opláchnu vodou, nechám na papírové utěrce okapat a šup v mikrotenovém pytlíku do mrazáku, mrazím po jednotlivých porcích, více méně pro sebe, manžel to nejí a prckovi ji mixnu vařenou do mrazáku do skleniček.
Taky mrazim.I lehce povarenou,to se pak jen rozmrazi a treba obali a je to ![]()
Ale jestli uz se zacina kazit,tak bych asi nemrazila ![]()
Mrazím běžně - buď syrovou rozebranou na malinké růžičky, které potom dávám do polévky nebo povařenou v páře, ze které potom dělám např. zapečenou brokolici, zeleninové karbanátky nebo rovnou obalenou, rozmrazenou už bych neobalovala. Stejně tak to dělám s květákem.
Cokoliv se začíná kazit, rovnou vyhazuju.
no já ji nakonec raději vyhodila
po rozbalení tam byly takové dva kousky šedivé s „chlupama“ tak letěla rovnou do koše. nechci nic riskovat, akorát mě mrzí, že jsem ji vyhodila a zbytečně tak za ní utrácela. přijde mi, že ta zelenina z obchodu nic nevydrží
v týdnu jsem takhle vyhodila dvě schnilý jablka a to jsem je měla ve skříni jen asi 4 dny!! to samé s banánama, jeden den koupím a druhý den už jsou hnědý
to jídlo vůbec nevydrží a přitom je čím dál tím dražší ![]()
Já brokolici vždy okamžitě rozbaluju z té folie. Ona se totiž ve folii prodává skoro všude, nejen v supermarketech, ale i v zelenině, rozpadá se. Jakákoliv zelenina musí větrat. A supermarketovou v akci kupuju málokdy, ta je našedlá, už když se na ni podívám přes tu folii ![]()
Jana206 píše:
Já brokolici vždy okamžitě rozbaluju z té folie. Ona se totiž ve folii prodává skoro všude, nejen v supermarketech, ale i v zelenině, rozpadá se. Jakákoliv zelenina musí větrat. A supermarketovou v akci kupuju málokdy, ta je našedlá, už když se na ni podívám přes tu folii
aha, takže myslíš, že ty jablka se mi mohly zkazit, protože jsem je nechala v igelitovým pytlíku??
nešlo by je přístě dát raději do ledničky, aby vydržely dýl?
Já ze zásady nic nenechávám v igelitovým pytlíku
Vše okamžitě vybaluju.Špajzku mám teď s příchodem ochlazení chladnější, mám tam rajčata, jablka, banány, brambory, nějaký porek, vše v krabičkách a bedýnkách, neuzavřených. Nic není v igelitu. Ty rajčata jsou domácí, od našich a mám je tam už 14 dní, brambory a jablka kupovaná, ale taky se mi nic nekazí.
Ovoce a zeleninu do ledničky nedávám, studené by to u nás nikdo nepozřel
V létě, kdy je i ve špajzce teplo, dávám do ledničky jen to, co by bez ní určitě nevydrželo.
Jinak jsem někde viděla nějaké speciální uzavíratelné krabičky k uchovávání ovoce a zeleniny. Vypadají jak obyčejné plastové, ale nějak v nich cirkuluje mikropory vzduch, ovoce a zelenina by měla vydržet dlouho čerstvá
Jen to sem píšu, třeba má někdo zkušenost. Já to nemám a ani neuvažuju o koupi. Zahlédla jsem to někde v teleshopingu ![]()
A i když někdy koupím levnější supermarketové brambory, jablka, cokoliv originálně zabalené v igelitu, okamžitě vybaluju ![]()
Určitě jakmile se koupí zelenina nebo ovoce a je zabalené v igeliťáku nebo ve folii, tak vyndat, rychleji se kazí, protože nemůže dýchat a je náchylnější k plísním i když je v lednici, takže buď okamžitě vyndat a nebo hned zamrazit, pokud se z ní nebude nic nedělat v nejbližších dnech. Brokolice je výborná v tom, že když se rozebere na růžičky a dá se do sáčku nebo do dózy, tak jdou růžičky krásně od sebe oddělit. Mám to vyzkoušené. Takže zeleninu ihned vybalit a nechat v lednici jen tak.