Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím vás. Měla bych na vás dotaz. Manžel jde v červnu na urologickou operaci - odstranění varikokély z varlete. Dr při přijmu mu sdělil, že je možné riziko neplodnosti po operaci. Tak jsem tak přemýšlela, jestli jít do zmrazení spermatu. Četla jsem, že při nesoukromých záležitostech hradí toto pojišťovna… Jak to ale funguje dál? Kdyby byl opravdu neplodný a my se rozhodli pro druhé dítko, stačí podstoupit inseminaci nebo je nutné IVF??? Děkuji vám za rady…
ahoj, kdyz ma sperma jinak dobre, staci podstoupit inseminaci
Ale při IVF je větší pravděpodobnost úspěchu a zásoby zmraženého sperma nejsou nekonečné.
To je zvláštní, přítel měl taky varikokélu a bylo nám řečeno, že kvůli tomu se nám nedaří otěhotnět (měl špatný spermiogram). A po operaci jsem opravdu hned otěhotněla, teď už máme děti 2
.
Přítel jí má taky a kvůli tomu špatný spg, ale na operaci nešel, protože se to prý nejspíš po ní nezlepší. On není výsledek jistý a někomu se pak spg zlepší, ale někomu ještě více zhorší.
stef píše:
To je zvláštní, přítel měl taky varikokélu a bylo nám řečeno, že kvůli tomu se nám nedaří otěhotnět (měl špatný spermiogram). A po operaci jsem opravdu hned otěhotněla, teď už máme děti 2.
my jsme Daníka počali až po 2 a půl letech chození po doktorech s diagnozou varikokély a následně s doporučením do centra asistované reprodukce.. Mimi se zázrakem vyklubalo samo tři dny po tomto doporučení. Jenže varikokéla narostla do obřích rozměrů -spermiogram se zlepšil o 60 %… Teď jsem těhotná v březnu byla,ale bohužel miminko se neudrželo. Tak spíš řešíme co do budoucna, když tam ta možnost neplodnosti je.
Ahojky,
my jsme měli trošku podobný případ. Manžel měl taky varikokelu a měl jít na operaci. Nakonec ale zjistili, že to není jen varikokela, ale náběh na rakovinu, takže mu jedno varle vzali a teď je už rok po chemoterapii. Děti zatím žádné nemáme, ale když jsme se před časem rozhodli, že bychom nějaké chtěli, tak jsme počítali s IUI. Nicméně v CARu nám řekli na rovinu, že to nepřichází při zmraženém spermatu v úvahu. Že by prý na jeden pokus by vyplácali tak půlku toho, co máme zmraženého a výsledek u IUI je opravdu velice nejistý. Takže mé doporučení je, určitě nechat zmrazit a počítat s případným IVF. A budete klidní, že je tam pořád ještě nějaká možnost, kdyby se něco zvrtlo ![]()
Ahoj, přítel byl teď také na operaci Varikokély a MUDr. mu řekl, že nemáme čekat zázraky, že se to na kvalitě spermií může projevit klidně až za 3 měsíce, někde jsem dokonce četla že klidně až za 12 měsíců. Za jak dlouho se podařilo otěhotnět Vám? Díky
Sluníčko: To je zvláštní, že vám řekli, že varikokéla nemusí mít na spg vliv. Příteli řekl sexuolog, že má pomalé smermie právě kvůli varikokéla a když jsem to řekla své gynekoložce, tak jen řekla, že po operaci už nám v otěhotnění nic bránit nebude. Koukám ale, že je názor od názoru ![]()
Manželovi na to přišli hned a otěhotněli jsme po 2a půl letech snažení.. nicméně je zvláštní, že te´d před operací byl znovu na spermiogramu a má ho úžasnej! Přestal kouřit a spermiogram se mu zlepšil o 60%!!!!!
Tak uvidíme jak dopadneme po operaci ![]()
Nám na rovinu tenkrát dr řekl, že Varikokéla způsobuje neplodnost, protože varle se nachází ve vyšší teplotě a tím se kvalita spermii podstatně snižuje
Andreiika píše:
Sluníčko: To je zvláštní, že vám řekli, že varikokéla nemusí mít na spg vliv. Příteli řekl sexuolog, že má pomalé smermie právě kvůli varikokéla a když jsem to řekla své gynekoložce, tak jen řekla, že po operaci už nám v otěhotnění nic bránit nebude. Koukám ale, že je názor od názoru
Ahoj holky. Měla bych dotaz a omlouvám se jestli nikoho pobouřím. Kamarádka má přítele. On po chemo, zamražené spermie ženatý v rozchodu zatím né v rozvodu. Může se jeho manželka nechat bez jeho vědomí oplodnit. Děkuji