Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dnes je to týden co jsem byla v ISCARE na IUI beru utrogestan 3× denně a ještě týden musím vydržet než budu moct testovat. Mám strach minulý rok nám nevyšlo dvakrát IVF, tak jsem zkusili ještě poslední pokus IUI. Občas mě píchá v podbřišku tak mám strach, že to nevyšlo. A začínají mě bolet i prsa a to mám vždy týden před MS. Máte někdo podobné zkušenosti?
Držím palce! ![]()
Jen mi vrtá hlavu, proč IUI až po IVF, čekala bych to naopak, vždyť je to mnohem levnější a míň invazivní postup ![]()
Držím palce, pocity jako před MS jsou normální i na začátku těhu, takže to nic neznamená ![]()
Jinak je zvláštní jak píše Ish, že nejdřív IVF a teprve pak IUI, my to měli naopak, 2× IUI(nevyšlo) pak IVF a to vyšlo hned na poprvé.
Proč píšeš poslední pokus IUI? Těch můžete zkusit za rok 6(na které přispívá pojišťovna), nevím o tom, že by se něco změnilo, takže pokud se nepodaří teď, tak nějaký další pokus určitě vyjde.
Moc moc držím palečky, ať to vyjde právě teď ![]()
IUI proto, že už byli tři pokusy IVF a museli bychom IVF platit sami. Z prvního IVF mám dvojčátka je jim sedm let a chtěli jsme klukům pořídit ještě sourozence. Tak proto IUI no uvidíme zatím se držím tak snad to dobře dopadne.
Na IUI jsem byla jednou a naštěstí se to hned povedlo. Jinak jsem měla klasické příznaky jak před menses, takže mě bolely prsa (možná trochu víc) a i trošičku v podbřišku. Ale asi 3-5 dní po IUI jsem cítila lehce uprostřed podbřišku jakoby se tam něco dělo, jako že se mě uhnizďuje to oplodněný vajíčko - a ono to fakt asi bylo ono. Ale bála sem se testovat, tak jsem to nakonec udělala asi 18 dní po IUI kdy manžela propouštěli z nemocnice po operaci kýly, tak jsem si říkala že by to mohl být pěkněj dárek a ono to vyšlo
![]()
To já jsem byla na IUI poprvé 14.4.,ale nevyšlo to, takže půjdu na druhé začátkem května…
Mě taky bolí prsa den ode dne víc a víc. Občas mě píchlo v podbřišku, ale to už je pryč. Tak zatím čekám co z toho bude a divný pocit v briše jsem taky měla. Ale nechci si dávat plané naděje. Včera to bylo týden po a příští týden v pondělí si mám udělat test, tak když se nedostaví MS tak udělám test a uvidím. Ale to čekání je strašné.
Ahoj holky, já mam za sebou jeden pokus IUI a nepovedlo se, stimulovala jsem puregonem. Teď jsem se měsíc snažili přirozeně a čekám na výsledek, MS měla dorazit včéra a zatím nic
, kdyby dorazila, už mam doma opět puregon a jdeme do 2. IUI. Určitě doporučuju vyzkoušet co nejvíc pokusů IUI, u mě je tedy problém v té stimulaci, že mé stojí docela dost léky cca 4000,–, ale přesto máš 6 pokusů za rok, tak snad aspoň jede se vydaří ![]()
Ahoj holky,
já začala svoje těhotnění řešit v únoru a protože mám akčního doktora, byla jsem tuto středu už na druhém IUI. Dělá ho přímo můj gyndař, takže je to pro mě taková normální návštěva doktora a necítím se zatím tolik zoufale.
Tnhle i minulý měsíc jsem byla na IUI v přirozeném cyklu bez stimulace, na příští cyklus mluvil doktor o případné stimulaci gonadotropiny- což znamená injekce. Máte s tím některá zkušenost?
Já ovuluju učebnicově, IUI dvakrát provedeno 12 dc, krásná sliznice. Spermio ok… ty injekce by byli na zvýšení počtu vajíček a tím i pravděpodobnosti. Měla jsem jeden měsíc Clostil a vajíčka byly sice tři, ale sliznice hodně nízká, takže už ho brát nemám.
JInak držím všem palce holky!!!
A ještě dvě technické otázky
Mám brát tenhle cyklus 3 Utrogestany denně. Kdy je berete? Já je minulý měsíce zaváděla, ale to jsem měla jen dva. Teď mi to zavádění přes den přijde nepříjemný.
A druhá technická..
doktor navrhoval před prázdninama zkontrolovat průchodnost. A nastínil dvě možnosti…ambulatně rychlý a trošku bolestivý zákrok s kontrastní látkou nebo laparoskopie. Nebavili jsme se o tom víc, protože to zatím není na pořadu dne. Ale řekl taky mezi řečí že když u mě nejsou předpoklady ke srůstům, že laparka je až druhá na snadě. Já bych asi taky šla jen do toho HSG – s tou kontrastní látkou, bolesti se nebojím. Máte to některá za sebou? Snažili jste se ten měsíc i po zákroku…proto bych do toho taky možná šla, a třeba hned příští měsíc, pokud by to nebránilo snažení.
Jsem tentokrát k doktorovi obejdnaná už 9.5 – to budu 24 dc, tak by bylo času dost se domluvit.
rustypipe v CAR mi test průchodnosti (hsg) dělali ještě před IUI - pokud nejsou vejcovody průchodné, je zbytečné IUI vůbec dělat. Takže mě překvapuje, že tvůj doktor ti chce, ačkoliv normálně ovuluješ, dát injekce a průchodnost zkoumat až případně pak. ![]()
Mě říkal doktor, že se dnes předpokládá, že průchodnost je příčina v méně případech a že se běžně dělají 2 až 3 cykly IUI pře dalším vyšetřením. Pracoval 10 let v CARU, normálního gynekologa dělá až teď. A já k ním nemám žádné indikace…žádné bolesti, záněty, operace atd. Ovuluju vpohodě, hormony vpohodě, spermio taky. Navíc se snažíme terpve rok a to IUI je vpodstatě nenáročný zákrok zadarmo.Takže proto říkal, že třikrát prubneme to IUI a pak budeme řešit dál.
Já v lednu přišla na preventivku a postěžovala si, že se snažíme bez úspěchu. Hned udělal horm. profil a spermiogram. V únoru zkusil Clostil a teĎ březen, duben hned IUI. Takže jsem měla aspoň zkrácenou tu fázi před odesláním do nějakého centra k vyšetřením. To HSG by dělal taky on.
Ale je fakt, že jsem přemýšlela, že bych před těma injekcema ještě prodiskutovala jestli nejít na to HSG.
My jsem ani jedno víc nerozebírali, jen tak předběžně nastínil další možnosti. Vždycky dopodrobna řešíme jen aktuální cyklus.
Tentokrát jsu na kontrolu už 9., 24dc, a je to i kvůli dikuzi o dalších možnostech.
A ty jsi stimulovala injekcema? Jaký to bylo? Co nějaké vedlejší účinky? měly by to být asi nějaké menší dávky, aby těch vajíček nebylo moc. No já vždycky všecko řeším předem, doktor mi to pak stejně vysvětlí znova:)
rustypipe já měla 3×IUI a protože jsem vpořádku (=na vyšetřeních nenašli problém) tak bez stimulace. Ani clostil. (problém je u nás ve spermiogramu, ale vitamínama ho manžel rapidně zlepšil)
Injekce jsem měla až u IVF. Teď se chystáme na další IUI a pokud zase nic, tak druhé IVF.
můžu se s dotazem přidat do vaší diskuse? mám za sebou první IUI a jsem teď po 9 den. už po zákroku mi ale doktorka řekla, že spermio bylo špatné, takže nemám moc počítat s úspěchem.
ish píšeš, že po vitamínech se manželovi spermie zlepšily, můžu tě poprosit o info, jaké vitamíny jsi mu pořídila
. děkuji a všem krásný den