Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zakládám novou diskuzi jelikož veškeré už založené jsou starší. Zajímalo by mne jak začít se znakovanim? Kde čerpat info, kromě placených kurzech a programech, doporucite nějaké čtení, stránky atd? Mám 6.mesicni holčičku a sama od sebe mi začíná rucickama něco ukazovat, chtěla bych ji naučit nějaké přesné znaky abychom si rozuměli všichni ![]()
To mě taky zajímá
i když 10m syn je spíš ten typ, co neukazuje, ale za to se pěkně rozčiluje a vzteká, když něco chce a já musím hádat
![]()
Ja jsem si nic super odborneho nenasla, jen jsem si neco zbezne precetla. Existuje „abeceda“ znaku, resp. Jaky znak pro co. Ja si znaky vicemene vymyslela. Vzdy, kdyz jsem videla, ze neco dela (nebo by mohl delat), tak jsem se to snazila priradit k necemu, co ho zajima (nejvetsi hit bylo svetlo, resp. veci, co ho vydavaji, otevirani a zavirani pesticky, to je i oficialni znak). Nektere znaky nechtel delat ani za nic a vytvoril si vlastni. Ted uz ale novy znaky neucim (malej ma rok a pul), protoze zacal projevovat zajem o mluveni (to driv vubec). Jinak znakovat jsem zacala tak, ze jsem se proste jednoho dne rozhodla a zacala vzdy rikat „svetlo“, ukazovat na nej a delat znak. Az to pochopil, ucila jsem dalsi. Kazdopadne se mu moc nechtelo ![]()
Já jsem si pořídila v antikvariátu knihu Jak se domluvit s kojencem a batoletem. Tam píšou že se má začít cca od 8-9 měsíce ale klidně dřív ![]()
Ahoj maminky,
ráda bych začala se znakováním. Synovi je 8 a půl měsíců, je moc šikovný a zvídavý. Myslím, že znakováním mu dám další možnosti pro rozvoj a radost z toho se s námi umět dorozumět.
Ale jak začít? Jak správně postupovat?
Co jsem koukala, tak jsem našla
*knížku (170,–):
https://www.znakovanismiminky.cz/index.php?…
*a nebo pak online kurz(500,–):
https://www.babysigns.cz/…-baby-signs/?…
Máte někdo zkušenosti s knížkou nebo s kurzem?? Není knížka málo? Vystačím si s ní?
Nebo jsou další možnosti jak se do znakování doma pustit, tak abychom to úspěšně zvládli? ![]()
Budu ráda za každou radu či zkušenost ![]()
Děkuji
Zbytečné tahání peněz z matek… určitě zvládneš vymyslet vlastní znaky. Jídlo je ruka na puse, piti je prst v puse, spánek je položena hlava na ruce… A učí se to tak, že ten znak prostě děláš ve chvíli, kdy říkáš a děláš danou věc. Dáváš mu jídlo, u toho rekneš „jídlo“ a ukážeš ten znak. Brzo to pochopí. A třeba si pak nějaký znak i vymysli sám. Já jsem taky chtěla znakovat, ale u prvního dítěte jsem o tom teda ještě nějak nevěděla, navíc on brzo mluvil, u druhého to nešlo, má problémy s porozuměním, a třetí se sice naučila pár znaku, ale brzo místo nich začala používat svoje slabiky nebo pohyby (takže vlastně taly znaky, ale vymyslela si je sama). Taly jsem uvažovala o knížce, kurzu, byla je v nějaké fb skupině, ale právě tam jsem došla na to, že není potřeba do toho vrazet ani korunu. Tak. hodne stesti.
Já bych taky ráda začla se znakovanim, mám 6. měsíčního chlapečka. Nic o tom nevím, žádné odborné knihy jsem nečetla, ani neabsolvovala kurz, ale z toho mála, co jsem kde více méně sporadicky obšlehla, je, že podstatou je jen pochopit princip a techniky jeho používání. Pak si každá rodina může sestavit a vynyslet svůj vlastní slovník a gesto pro danou věc. Chápu to správně nebo ne?
@Milada84 podle to chapes naprosto správně. Jen teda nechápu, jaké principy chces pochopit. Je pár zdrojů i zdarma, třeba se tam doteď potřebné info. Pro mě ten princip znamená to, co jsem psala výš. Vymyslet si znak a u dané činnosti ho dítěti předvádět tak dlouho, dokud se ho samo nenauči. Kdesi jsem četla, že se má začít max se 3 znaky a další přidávat vždy až potom co si nějaký zafixuje. Ne hned, jak ho začne používat. A inspirovat se dá i ve znakové řeči pro neslysici, nemusí to být žádné speciální miminovske znaky.
@chaela píše:
@Milada84 podle to chapes naprosto správně. Jen teda nechápu, jaké principy chces pochopit. Je pár zdrojů i zdarma, třeba se tam doteď potřebné info. Pro mě ten princip znamená to, co jsem psala výš. Vymyslet si znak a u dané činnosti ho dítěti předvádět tak dlouho, dokud se ho samo nenauči. Kdesi jsem četla, že se má začít max se 3 znaky a další přidávat vždy až potom co si nějaký zafixuje. Ne hned, jak ho začne používat. A inspirovat se dá i ve znakové řeči pro neslysici, nemusí to být žádné speciální miminovske znaky.
Principy jako návod, jak na to. Pro mě je třeba i cenná tvoje poznámka s těmi max třemi znaky, kterou zařadim do mých bodů (principů), jak na to 😊
@Milada84 Jo aha, já jsem právě nevěděla, jaké principy myslíš, a ty myslíš návody a postupy. To už mi smysl dává
zkus najít na fb nějakou znakujici skupinku, už si nepamatuju, jak se jmenovala, ale právě tam jsem se dozvěděla nejvíc informací a došla k tomu, že nic z těch drahých nabízených věci si kupovat nepotřebuju. S trochou snahy to jde v pohode „samo domo“. Já jsem to právě chtěla pro toho prostředního syna, kterej dlouho nemluvil, jenže on ani nerozuměl, takže nějaké moje znaky ho úplně mijely. Teď dcera má rok a čtvrt a znaky nějaké dělala, ale začíná už i „mluvit“ (ham, já, ble, dudu..) A se spoustou věci si poradí prostě po svém, talze znaky nepotřebuje. Takže moje znakovaci aktivita zůstala i po 3 dětech nedoceněna ![]()
@Milada84 @chaela
Dámy, děkuji za připomínky.
Taky mě napadlo pustit se do toho sama… Ale jak píše Milada84, tak se bojím toho, pokud nebudu vědět o základních pravidlech, tak se to nemusí úplně povést.
Samozřejmě nepotřebuji podrobný a doslovný postup… Chápu že každý si to přizpůsobí sám sobě. Ale říkala jsem si, že v té knize, kurzu, jsou přeci jen léty ověřené a vyzkoušené postupy, rady ![]()
Ale pokud by byl někdo ochotný nám poskytnout základní body, budu moc ráda za každý postřeh ![]()
@chaela píše:
@Milada84 Jo aha, já jsem právě nevěděla, jaké principy myslíš, a ty myslíš návody a postupy. To už mi smysl dávázkus najít na fb nějakou znakujici skupinku, už si nepamatuju, jak se jmenovala, ale právě tam jsem se dozvěděla nejvíc informací a došla k tomu, že nic z těch drahých nabízených věci si kupovat nepotřebuju. S trochou snahy to jde v pohode „samo domo“. Já jsem to právě chtěla pro toho prostředního syna, kterej dlouho nemluvil, jenže on ani nerozuměl, takže nějaké moje znaky ho úplně mijely. Teď dcera má rok a čtvrt a znaky nějaké dělala, ale začíná už i „mluvit“ (ham, já, ble, dudu..) A se spoustou věci si poradí prostě po svém, talze znaky nepotřebuje. Takže moje znakovaci aktivita zůstala i po 3 dětech nedoceněna
Tak mi bylo odpovězeno dřív než jsem příspěvek odeslala ![]()
Zkusím to jak píšeš, díky moc ![]()
A jeste si pamatuju, ze se ma zacinat s necim, co to dítě buď baví nebo dela casto. Treba to jidlo, oblíbená hracka, chození ven atp. Až pochopí, že si ukazanim znaku může o něco říct, můžete začít učit něco, co chcete nebo potřebujete, aby vám dítě umelo sdělit. Taky se nemá na dítě nijak tlačit, jakože „ukaž to, jinak ti to nedám“, prost ejen tak mimochodem u té činnosti ukázat znak a jen čekat, až si to dítě spojí. Pomáhá i dítěti vzít jeho ruku a ten znak jakoby udělat za něj a u toho říct dané slovo.
@BarboraKá uvazuju o tom, ale knížku si pujcim v knihovně. Neco jsem precetla na netu a rekla bych, ze to bude přesně tak, jak píše @chaela.
Jen me zajima - nema tohle znakovani potom spatny vliv na mluveni? Malymu je teda uz 15 mesicu, nikdy jsme „neznakovali“,ale rozumim mu davno defakto vsechno (hodne ukazuje, pouziva citoslovce a tak). A tak si rikam, jestli treba neni nekdy lepsi delat, ze clovek nerozumi, aby dite snazilo vic mluvit.