Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Povídá bababa, mamama, meme, jajaja a podobně, ale naprosto neví, co to znamená, prostě jen zkouší pusu, co z ní vyleze, první smysluplné slovo bylo EU, to říká od 3 měsíců
![]()
@Včelička992 píše:
Ja byla na dovolene s lidmi, kteri se divili, ze moje pulrocni dvojcata neumi paci paci a neumi mluvit![]()
Moje to neumí ani v 9m
Vývoj mluvení je velmi variabilní. Je zcela v pořádku, pokud dítě nemluví třeba ve třech letech, natož v 9 měsících. Běžný průměr je, že devítiměsíční mimino vydává zvuky - žvatlání- a reaguje když na někdo mluví. Sice tomu nerozumí, ale reaguje.
V případě že dítě nereaguje na řeč, tak to docela závažný signál a chce to se poradit s pediatrem, ale na slova je v 9. měsících opravdu brzo a ani i když nevydává zvuky, tak není potřeba se moc vzrušovat.
Také mám 9m a vrstevníci okolo říká baba, mama tata a náš nic ![]()
Ale umí paci paci, tak je veliký, papa, berany duc…
Přetáčet, plazit se, lozit, sedět, stoupat, obcházet nábytek…začal brzy, ale mluvit nechce.
Jsem z toho občas nervózní, ale je to tím, že děti okolo už něco řeknou a náš nic. Jinak si myslím, že je šikovný
@Včelička992 píše:
@Enicka no ale chapes to, ja se tam citila jak neschopna matka. A nejlepsi byla tchyne - rika manzelovi - no to na ne musis ale mluvit, oni se rozmluvi
Tim chtela naznacit, ze na ne doma nemluvime a jen na ne cumime asi nebo co
Mám to to samé s tchyni a tchan jeste horsi pokaždé když sem u nich tak se cítím jak totálně neschopná ale vždycky jim řeknu že nemusí umět všechno ????
@Včelička992 píše:
Ja byla na dovolene s lidmi, kteri se divili, ze moje pulrocni dvojcata neumi paci paci a neumi mluvit![]()
paneboze
![]()
Neblaznete moje mlada rikala ve 12 mesicich jen táta a pazvuky. Do 2 let taky hruza a navic hrozna šišla. A ted? Presne 2 a pul a mluvi ve vetach, zpiva pisnicky, povida basnicky a kazdy tyden dela strasny skoky. V 9 mesich to neznamena vuuubec nic. Kaslete na stresy maji jeste tunu casu a urcite budou mluvit dobre.
Moje ma 9 mesicu za chvilku, taky nemluvi, jen žvatlá a piští. Nedela paci paci, ani nerecituje Vergilia v originale
, zato me fakt luxusne taha za vlasy
Mluvi se u nas vic nez dost, jen na to jeste nedozrala no
Vsichni jsme individuality, nevim proc ma porad nekdo potrebu komentovat a resit deti ostatnich, davat svoje zaruceny rady a posuzovat
![]()
Povídají vám už nějaka slova? Kamarádka šílí, že ji holka nechce říct ani babababa… Podle mého je brzo na slova, ale třeba se mýlím.