Známkování druhý stupeň

Anonymní
30.5.26 10:30

Známkování druhý stupeň

Hezký den, jak známkují u vás ve škole? U dcery probírají obsah, obvod. V testu měla celý postup správně, jen špatně převedla. Dostala za pět, je to férové či nikoliv? Diky za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27868
30.5.26 11:49

Řekla bych že běžný známkování, nespočítala to dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9338
30.5.26 12:03

Ono záleží na přístupu učitele - jestli hodnotí i postup anebo ho zajímá jen výsledek :nevim: byť postup měla správný, tak to prostě v závěru nespočítala správně jak měla….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
638
30.5.26 12:09

Jako mě to přísné připadá, hlavně takové demotivujicí. Na druhou stranu, v životě je důležitý nejen správný postup ale i výsledek. Si vem, že stavíš plot. Správně určíš, že potřebuješ obvod pozemku a délku jednotlivých stran. V závěru uděláš chybu v jednotkách a místo 120 m plotu objednáš 12 m. Princip jsi pochopila, ale plot prostě nepostavíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
30.5.26 12:45

Myslím, že je takto trochu připravují na přijímačky. V přijímacích testech taky nerozhoduje postup, ale pouze správný výsledek, navíc zapsaný na jiném papíru, než pracovní výpočet.
I když s tím taky vnitřně nesouhlasím, je potřeba to prostě takto přijmout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9338
30.5.26 12:50
@Kamenozrout píše: Více

Souhlasím, to je dobrá připomínka :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
30.5.26 14:30

Jestli učitelka hodnotí jen výsledek na škále správný = jednička, špatný = pětka, tak nevím, kam se jí poděly ty další tři známky. To u ní všichni dostávají jen jedničky nebo koule?

Za dodržení správného postupu by podle mě měla dostat aspoň motivační trojku. Přece když ho umí, tak ukazuje, že se aspoň něco naučila, například v porovnání s někým, kdo do písemky napsal jen totální nesmysly.

Na druhou stranu chápu i argument s přijímačkami, to taky dává smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1562
30.5.26 15:28

Záleží na přístupu, tahle učitelka postup zjevně nezohledňuje. Důležitý je výsledek, co je ti platný postup, když se pak stejně v závěru sekneš. Ty přijímačky jsou dobrý postřeh.
Ale musím říct, že jednou kdysi na druhém stupni mě naše matikářka úplně potěšila - napsala jsem příklad, postup, výsledek. Pak se mi to nějak nezdálo, škrtla jsem to a vedle napsala jiný postup s jiným výsledkem a tak jsem to odevzdala. A ona řekla, že to mám celé špatně, že správně je to, co je škrtnuté. A dala mi trojku. To bylo milé, dodnes vzpomínám :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1476
30.5.26 15:45

Každý učitel to má nějak nastavený a je to jeho právo. Mně se tohle nelíbí. Vždy bych nějakym bodem ocenila i postup. Aktuálně mám zkušenost, že i na VŠ při testu z matematiky, taky dostávali dílčí body i za postup. Já s úsměvem vzpomínám na test, kde jsem si zapomněla kruzitko. Takže jsem napsala, že nemám kružítko a vše jen popsala, jak bych postupovala a učitel na SŠ to taky ocenil kladně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.26 16:43

Dala bych 2, pokud byl celý postup a výsledek jako takový správně. Ja hledám v pisemkach kazdy náznak pochopení učiva. O to mi jde hlavně.

Blbý je, ze pak na prijimackach je zajímá pouze výsledek a ten by mela špatně. To jim casto opakuju. Ale výsledek špatně = 5, neni dobré.

• Citovat
  • Upravit
102544
30.5.26 17:47
@Anonymní píše: Více

No, ja bych rekla, ze záleží na tom, jestli nebylo potreba prevest na zacatku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
30.5.26 17:50
@kyslík píše: Více

Nám vždycky učitelky, když viděly, že chceme něco škrtnout a celé přepsat, rvaly papíry z ruky, ať to neděláme, že ta opravená verze bude určitě blbě. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
31.5.26 15:37

Ono asi záleží na tom, co a proč učitelka hodnotila. Vzpomínám na své dětství a bylo běžné, že ta samá učitelka někdy hodnotila postup (většinou ve velkých písemkách) a někdy ji zajímal jenom výsledek (většinou desetiminutovky, ale i ty mohly být na postup). Ale zas předem jsme to věděli, co po nás chce. Dokonce si vzpomínám i na pětku z testu, kdy jsem měla správný postup i správný výsledek… ale učitelka testovala, zda rozumíme jinému, taktéž správnému, postupu výpočtu za pomoci vzorečku. Fakt je ten, že když mi to u oznamování známky řekla, tak jsem si tak nejasně mlhavě uvědomila, že něco takového před testem říkala… ale kdo by poslouchal, co říká učitelka, že jo taky… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
31.5.26 16:12

Mě by jen zajímalo, jak by to bylo v případě, kdyby tam dítě mělo jen správný výsledek bez postupu? To by pak dostalo 1..? Silně o tom pochybuji, určitě by chtěla vědět, jak k tomu výsledku dítě došlo. Za mě je 5 určitě nefér známka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.26 06:39

Díky všem za reakce… Osobně mi to přijde nelogické, protože k čemu tedy slouží zbylé známky od 2do 4. Napsala jsem ji a řekla mi, že musí být správně úplně vše, ale dle tohoto tvrzení bychom si mohli vystačit se známkami 1 nebo 5.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin