Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj chci se zeptat zda-li některá máte zkušenost s tím ze jste prerusila lecbu neplodnosti v CAR a poté se vratili zpět? Museli jste znova absolvovat hormonalni profil partner odber spermatu atd? Nebo se navazalo na předešlé výsledky?
@chicky ahoj a po jaké době to je? Ale určitě to budou dělat znovu
@chicky Záleží, po jak dlouhé době. Mohlo se toho u vás hoodně změnit a byla by hloupost pracovat se starými výsledky. Pokud to nebylo něco definitivního.
Přerušili jsme to v červnu.
Omlouvam se bude to trosku delsi abych vam popsala mou situaci ![]()
V lednu 2014 jsme tam byli poprvé. Partner vše v pořádku jen doporucili vitaminy a mě udělali hormonalní profil atd. Bylo zjištěný pco doktor nasadil lečbu clostilbegytem, že pujdeme postupně. Brala jsem Duphaston ten uz jsem mela i pred tim od sve gynekolozky jen mi upravili davkovani. Clostik zabral jen jednou ze 3pokusu a nic z toho nebylo podruhe dokonce cysta. Nějak jsme nespěchali i když nás pan doktor stále víc směřoval k umělému oplodnění. Zrovna kdyz jsme si to do pristi navstevy meli rozmyslet, tak jsem dostala nabídku povyšení. Zvazovali jsme to horem dolem a ve finale se rozhodli ze takovou sanci znova nedostanu. Zavolala jsem do CARU a rekla ze prerusujeme lecbu maximalne na rok ze se urcite vratime. Vysadila jsem tehda duphaston zacla kapat gynex a dite vypustila z hlavy. Kupodivu i bez duphastonu menstruace fungovala dobre plus minus par dnu. Jen naposledy ne ale to mi doktorka prisla na cystu. Cysta praskla ted jsem momentalne doma na neschopence nejradsi bych se uz do prace ani nevratila je to hrozne psychicky narocny ale je mi jasny ze to zabere par mesicu nez se vubec dostaneme k prvnimu pokusu.
Podle mě budou dělat vše znovu… dělali vám to vlastně před rokem, že? pokud jsem to správně pochopila.. to je dlouhá doba.
Ted kdyz se tam objednam nas stejnak vezmou az v lednu takze to bude presne rok
Tak asi záleží, kam se chystáte.. já volala minulé pondělí, řekla jsem, že bych potřebovala některý pátek kvůli manželovi, aby měl volno a šli jsme hned ten týden - myslím, že pokud bych netrvala na pátku, tak bychom šli i dřív. Udělali rovnou spermiogram (počítali jsme s tím a dodrželi ty 4 dny abstinence), manželovi nabrali krev, mě udělali ultrazvuk. Teď čekám na první den cyklu a půjdu na krev já. Žádost poslali oni, pokud bude krev ok, tak v lednu jdeme na IVF - takže rychlovka.
@chicky Ja bych rekla, ze nic znovu delat nebudou, protoze chcete jit jiz do toho nejmene prirozeneho zpusobu, ktery je rizen CARem. Bylo by to jine, pokud byste treba chteli IUI, na ten musi byt ovulace a urcite kvalita spg, tam by se mohlo behem rocni pauzy kde co zmenit.
@Cuddy no my přišli s tím, že chceme IVF s ICSI a všechna ta vyšetření nám dělali-dělají - podle mě to dělají automaticky
@HanHa No je otazka, kam chodite, jak moc z vas ty penize chteji dostat. Ono prijit nekam ze chceme ivf, to je jako prijit na chirurgii, ze chci uriznout nohu, ze me boli. Take zacnou lekari hledat, zda neni mozne problem odstranit setrneji nez uriznutim.
IVf je v procesu plozeni deti az na konci, co se tyce prirozenosti. Proto CAR dela vysetreni, zda neni mozne odstranit problem jinak, aby na ivf nemuselo dojit, aby vse provedlo pocit potomka prirozeneji. A jo, treba spg udelat museji, protoze pokud je hodne spatny, delaji se dalsi vysetreni. Jen mne pulrocni preruseni neprijde jako nijak dlouha doba.
@Cuddy no doufám, že nám zakladatelka pak dá vědět, sama jsem na to zvědavá ![]()
Teď mě ještě napadlo - jestli oni ta vyšetření nepotřebují k žádosti na pojišťovnu - jako, že to nedělají zbytečně, že je k IVF lékařský důvod… ta žádost má určitou dobu platnosti, možná ta vyšetření pak dělají znovu i kvůli tomu, že podávají novou žádost.
@HanHa Myslim, ze ano, ze na zacatku potrebuji, ale vem to tak. Udelaji spg a hp a bud oboji ci pouze spg vyjde spatne. Pak je ivf v poradku a lehce schvaleno. Nebo oboji ci pouze spg je v poradku, spatne vyjde tentokrat hp. Pak se jako pojistovna budu ptat, proc mam platit drahe ivf, kdyz mohou pomoci levnejsi metody, treba nahodit ovulaci ci IUI. Proto se nejdrive zkusi prirozenejsi a levnejsi meetody. Kdyz ty nezaberou, pak jako pojistovna schvalim ivf. No a zakladatelka mela v poradku jak spg, tak hp a jiz par tech mirnejsich metod podstoupila, pak jiz bylo navrzeno ivf a na to ted chce jit.
Zopakovat vysetreni by melo smysl pouze v pripade, ze by se na zaklade nich volil postup stimulace na ivf a doplnkove metody. Pak by to bylo v zakladatelcine zajmu.
HanHa to jste meli opravdu rychle tak by se mi to taky libilo!
Ovsem s mojim stestim tam zavolam v pondeli a objednaj me na unor ![]()
S tou pojistovnou mě to taky pravě napadlo, jestli to nebudou potrebovat. Kort kdyz to bude takhle po novym roce. O mě nejde jen partner je trosku traumatizovanej, ze bude muset znova do one mistnosti s kelimkem ![]()
To víte že by se mi nejvic libilo něco prirozenejsiho. Nechapu že hned potom co do mě cpali clostik to vzdali a reknou hned IVF. Vzdyt musej bejt prece nejaky postupy mezi tim? Aby navodili ovulaci?
@chicky No, ovulace je klicova. A bud se podari ji nahodit clostilbegytem a nebo pak jsou ucinejsi prasky, ale to se vytvori jiz moc folikulu na prirozeny zpusob poceti. Proto se odsavaji a rizene se vkladaji zpet 1-2 embrya.