Zpět do práce, co udělat??

644
19.7.09 10:05

Ahojte maminy, potřebovala bych poradit.
Od září nastupuji zpět do práce ke svému zaměstnavateli. Ještě mi poběží rok mateřské. Chtěla jsem se zeptat, jestli mám jít na sociálku nahlásit, že budu chodit do práce. A taky mě zajímá, jak to bude s daňovým přiznáním? Teď když jsem byla na mateřský, tak jsem já nic nepodávala a manžel na mě dostal nějakou úlevu (moc tomu nerozumím), musí tedy manžel teď v účtárně nahlásit, že chodím do práce??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11332
19.7.09 10:24

Červeně máš v textu moje poznámky k jednotlivým otázkám.

Ahojte maminy, potřebovala bych poradit.
Od září nastupuji zpět do práce ke svému zaměstnavateli. Ještě mi poběží rok mateřské. Chtěla jsem se zeptat, jestli mám jít na sociálku nahlásit, že budu chodit do práce. Pokud dítě nechodí do školky/jeslí, tak je jim to jedno. Sociálce je to navíc úplně jedno, RP vyplácí Odbor SSP na ÚP.

A taky mě zajímá, jak to bude s daňovým přiznáním? Pokud máš jen příjem ze zaměstnání, DP podávat nemusíš. Daně ti zúčtuje zaměstnavatel (pokud máš podepsané prohlášení).Teď když jsem byla na mateřský, tak jsem já nic nepodávala a manžel na mě dostal nějakou úlevu (moc tomu nerozumím), musí tedy manžel teď v účtárně nahlásit, že chodím do práce?? Ne, sleva na manželku se uplatňuje až po skončení zdaňovacího období (kalendářního roku). Takže v únoru/březnu 2010 jen prostě nebude dokládat, že má na slevu nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7461
19.7.09 10:27

Ja mam k tomu taky otazku-30.8. mi konci RD, nastupuju do prace. Je potreba nejak ukoncovat RD, nebo to oni ukonci automaticky? Do prace nastupuju 1.9., tudiz za 31.8. nebudu mit zaplacene soc. a zdrav. poj. Je to problem nebo si mam ten jeden den nejak doplatit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11332
19.7.09 10:33
capinka píše:
Ja mam k tomu taky otazku-30.8. mi konci RD, nastupuju do prace. Je potreba nejak ukoncovat RD, nebo to oni ukonci automaticky? Do prace nastupuju 1.9., tudiz za 31.8. nebudu mit zaplacene soc. a zdrav. poj. Je to problem nebo si mam ten jeden den nejak doplatit?

RD ukončovat nemusíš. Sociální poj. se platí pouze z příjmu, ten za ten den mít nebudeš, takže platit nic nebudeš.

Co se ZP týče, tady si nejsem úplně jistá (případně mě někdo opraví), ale platit nic nebudeš, jenom s největší pravděpodobností budeš muset nahlásit na ZP, že ten jeden den pečuješ o dítě mladší 4 let, aby za tebe i za ten den zaplatil pojistné stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7461
19.7.09 10:35

Diky moc, poptam se tedy na pojistovne. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12968
19.7.09 12:07

Verru - já jsem teď taky takhle nastupovala dřív zpět do práce a chtěli to na sociálce nahlásit jako změnu - jen jsem vyplnila u nich papír, kam jsem napsala, že jdu do práce a že o malého se mi stará babička - abych nepřišla o RP :wink:
S odpočtem neporadím, tomuhle nerozumím :oops: :twisted:

Capinko - to uteklo, co :roll: 8O :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
19.7.09 12:34

Děkuji za rady - vím, že se sociákou RP nemá nic společného, špatně jsem se vyjádřila.
Dítě mi bude nastupovat do MŠ na 5 dní v měsíci. To ale už vím (pracuju ve školce), že jsme maminkám vždy na konci měsíce potvrdili docházku a ony ten papír nesly UP. Takže tohle vím, jak zajistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12968
19.7.09 12:51

Verru - můžu se zeptat - ve školce učíš? Budeš mít malou u sebe? Ptám se, páč já to tak udělala a občas řeším, jestli je to správně… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
19.7.09 14:01

Evculindo, to víš, že se smíš zeptat. Ano, ve školce učíma malou budu mít u sebe.
Můžu se já tebe zeptat, proč občas váháš? Ráda si poslechnu tvou zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat