Rodičák, nebo neschopenka?

Anonymni
10.7.09 14:17

Rodičák nebo neschopenka?

Ahoj všem na e-miminu
Mám 3letý rodičák na dceru které budou 3 roky 5.srpna 2009.při prvním těhotenství jsem byla od 2 měsíce na neschopence,teď jsem podruhé těhotná a doktor mi řekl že mi ji zas napíše.Myslela jsem si že mi jí má napsat od toho 5.srpna ale dneska jsem volala na OSSZ a tam mi paní řekla že pokud mám ještě na srpen rodičák tak bych ho musela zrušit protože nemůžu pobírat současně rodičák i neschopenku.Do práce se půjdu domluvit o nástupu příští týden a tak bych tam šla ráda už trochu informovaná.Zajímalo by mě od kdy by mi to měl teda doktor napsat a jestli by pro mě nebylo výhodnější nastoupit na ten měsíc do práce z důvodu nových výpočtů na nemocenskou a mateřskou.Nevím proč ale myslela jsem že ten první měsíc za nemoc nic nedostanu a pak že budu dostávat hned tu v tom vyšším pásmu.Napište prosím kdo to jak udělal.Díky všem

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
10.7.09 14:28

Tak paní na úřadě NEMÁ PRAVDU. Lze pobírat současně nemocenskou i
RP. Až ti skončí nárok na rodičák, bude ti chodit pouze nemocenská.
Do práce nemusíš, PPM to nijak neovlivní.

Jo, a to s tou nemocenskou a PR vím, neboť to tak měla kámoška.

J.

• Citovat
  • Upravit
6545
10.7.09 14:37

oni si to tam myslej, ale aby ti propláceli neschopenku, nesmíš být na rodičovské dovolené. Musíš ukončit rodičovskou dovolenou, ale pobírání příspěvku nemusíš, pokud splníš podmínky.

Je tam rozdíl v pojmech rodičoská dovolená a rodičovský příspěvek.

Pokud máš zažádáno do 3 let a už bys byla na neschopence (můžeš, ale do doby čerpání dovolené ti neschopenku neproplatí), musela bys se domluvit se zaměstnavatelem na přerušení dovolené, jakože nastoupíš a pak jít na neschopenku. Akorát už si tyhle případy sociálky hlídaj.

Já otěhotněla na RD těsně před 3 rokem věku, neschpenku jsem dostala měsíc před ukončenímRD. Dovolená mi doběhla, za ten měsíc jsem neschopenku dostala a od ukončení RD mi vypláceli nemocenskou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.7.09 15:00

Mě se jedná jen o ten jeden měsíc kdy do 5 srpna mám nárok na rodičák který je prý jako dávka nerozdělovatelný takže by mi ještě měly dát naposled za srpen 7600.Přitom v práci by mě měli vzít od nejpozději 3 narozenin dítětě jak jsem se tady na foru dočetla.
Tím ukončením rodičovské dovolené myslíš asi v práci že jo?

• Citovat
  • Upravit
6545
10.7.09 17:50

jinde se rodičovská dovolená neukončuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
11.7.09 09:39

Jj, Gabinka má pravdu:

rodičovská dovolená = omluvená absence v zaměstnání z důvodu péče o dítě do tří let - po tuto dobu nenáleží nemocenská. Rodič na rodičovské dovolené nepracuje - z důvodu nemoci mu neuchází příjem - nemůže dostat nemocenské dávky coby náhradu ušlého příjmu.

rodičovský příspěvek = dávka státní sociální podpory, která ovšem není závislá na délce rodičovské dovolené. Žádný zákon nevylučuje současné pobírání rodičovského příspěvku a nemocenské.

Takže nemocenská ti bude proplácena od 6.8., kdy už budeš mít ukončenou rodičovskou dovolenou. MMCH první dva týdny nemoci platí zaměstnavatel, teprve od 15 kalendářního dne vyplácí OSSZ. V případě přechodu z rodičovské dovolené a nemocenskou a následně mateřskou bývá „slušnost“ nechat si vystavit neschopenku dva týdny před ukončením rodičovské dovolené - tu dobu, kterou by měl platit zaměstnavatel, pak má žena neplacenou (je stále na rodičovské dovolené, tudíž jí náhrada v nemoci nenáleží), a když jí pak rodičovská dovolená skončí, dostává pak rovnou nemocenskou od OSSZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1353
11.7.09 12:35

Les2311: ten poslední odstavec se mi nějak nezdá ( za měsíc mě čeká stejný problém) , není mně totiž absolutně jasné, jak by mi mzdová účetní evidovala rodičovskou dovolenou a současně přes to neschopenku. Mohu se zeptat- toto znáš opravdu z praxe ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
11.7.09 12:45

Less a kam tedy tu neschopenku odevzdat??????kdyby byla vystavena 14 dnu před koncem RD. ?????
vím že muj zaměstnavatel mi ji nevezme, kdyz nechodim do prace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
11.7.09 13:00
kakamillek píše:
Less a kam tedy tu neschopenku odevzdat??????kdyby byla vystavena 14 dnu před koncem RD. ?????
vím že muj zaměstnavatel mi ji nevezme, kdyz nechodim do prace

No, on žádný zákon neříká, že by lékař práceneschopnému občanovi nesměl vystavit neschopenku, i když nemá nárok na proplacení (ba naopak, lékaři nijak nepřísluší zkoumat, jestli nemocný splňuje podmínky pro výplatu nemocenské dávky). Takže lékař ji normálně vystaví, zaměstnanec ji normálně odevzdá v zaměstnání a zaměstnavatel ji normálně NEproplatí, ptž z důvodu čerpání RD nemá zaměstnankyně na proplacení nárok. Proplácet ji začne teprve den po skončení nemocenské, pokud tato doba bude spadat do prvních dvou týdnů. Jinak ji po dvou týdnech odevzdá na OSSZ a tam ji taky začnou proplácet až po skončení rodičovské dovolené. Zaměstnavatel není ten, kdo rozhoduje o neoprávněnosti vystavení neschopenky, takže on ji přijmout musí a buď ji proplatí nebo neproplatí (pokud na proplacení není nárok).

Jinak dělalo se to tak i v době, kdy ještě zaměstnavatel neproplácel. Ptž nemocenská se postupně zvyšuje, takže v době skončení rodičovské dovolené už žena brala rovnou vyšší nemocenskou, než kdyby přinesla neschopenku až po skončení RD.

Jinak ze své praxe to neznám, já už mzdovku nedělám. Ale pořád sleduji jak laické diskuze, tak diskuze účetní a tohle se na nich taky občas probírá, i jsem se na těch diskuzích potkala s ženami, u kterých to opravdu tak fungovalo v praxi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
11.7.09 13:07

Les takže když si ji nechám vystavit ted a pošlu do práce, tak mi ji učetní ani nesmí vrátit????přestože nejsem vedena v pracovním procesu???
To je zase díra v zákoně jako blázen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1353
11.7.09 17:06

Já na tento postup koukám jako blázen, a to jsem si speciálně tento rok zaplatila kurz „nového postupu při nemocenské“ :roll: Stejně se mi to nějak nezdá, prostě já bych si to nekomplikovala, ode dne následujícího po dceřiných 3. nar. si nechám vystavit neschopenku a je to…

Není to třeba tak, že i kdybych měla neschopenku dejme tomu od 1.8., rodičovská končila 25.8., tak stejně ode dne 26.8. povede zaměstnavatel moji neschopenku jako začátek neschopenky, tudíž bude postupovat jako v klasickém případě ??…

No kéž by se zde objevila nějaká mzd. účetní, která to ví přesně… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
11.7.09 17:33
zziny píše:

Není to třeba tak, že i kdybych měla neschopenku dejme tomu od 1.8., rodičovská končila 25.8., tak stejně ode dne 26.8. povede zaměstnavatel moji neschopenku jako začátek neschopenky, tudíž bude postupovat jako v klasickém případě ??…

No kéž by se zde objevila nějaká mzd. účetní, která to ví přesně… 8)

To by přeci nemohl zaměstnavatel vést jako „začátek neschopenky“, když ten je přeci na neschopence jasně vyznačený lékařem :wink: :lol:

Jinak podobný vzorový příklad je např. v Abecedě mzdové účetní pro rok 2009 od Anagu:

Abeceda mzdové účetní, str. 417 píše:Zaměstnankyně požádala zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna na dobu od 18.7. do 31.8.2009. Zamětsnavatel souhlasil a na tuto dobu ji toto volno poskytl. …
Zaměstnankyně je uznána práce neschopnou od 20.7. do 20.9.2009
Zaměstnankyně nemá nárok na náhradu mzdy, v prvních 14 kalendářních dnech trvání pracovní neschopnosti měla neplacené volno, nárok na výplatu nemocenského ji vznikne až po skončení doby sjednaného neplaceného volna, tj. za období od 1. do 20.9.2009.

Tedy přeloženo pro nemzdovky:
náhrada mzdy = „nemocenská“ od zaměstnavatele
nemocenská = nemocenská z nemocenského pojištění od OSSZ

Tedy je jednoznačně vidět, že zaměstnavatel neschopenku přijme, první dva týdny nic neproplácí, ptž na proplacení není nárok a od patnáctého dne nemoci proplácení přebírá OSSZ, která ovšem začne vyplácet až po skončení neplaceného volno (v případě rodičovské dovolené by to bylo totožné).

MMCH i dřív se uplatňoval stejný postup, jak je vidět ze stránek ČSSZ, narychlo jsem vygooglila jeden starší případ:
www.cssz.cz píše:PříkladZaměstnankyně v pracovním poměru by měla 2. listopadu 2004 nastoupit do zaměstnání po rodičovské dovolené. Dne 27. října 2004 onemocněla a doručila do organizace „Potvrzení o pracovní neschopnosti".Podpůrčí doba pro nemocenské se této zaměstnankyni bude počítat od vzniku pracovní neschopnosti, tj. od 27. října 2004. Nárok na výplatu nemocenského jí ovšem vznikne až dnem skončení rodičovské dovolené (neplaceného volna), tzn. od 2. listopadu 2004.
http://www.cssz.cz/…clanek-3.htm

Z toho příkladu je tady vidět, že neschopenka je jako oprávněná uznána hned od počátku vystavení, ale proplácená až od ukončení rodičovské dovolené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1353
11.7.09 19:44

Les : tak jsme vyhrabala Mzdovou účetní od Anagu (bohužel jsem tuto skvělou knížku odložila spolu se skončením kurzu koncem března a od té doby všechno, jak se zdá, zapomněla :oops: )

Pravděpodobně to opravdu bude tak jak píšeš, i když jsem se s tímto postupem vážně v životě nesetkala, takže díky za osvětu 8) , musím si to pořádně zapamatovat.

Jinak jsem narazila ještě na jeden rozpor, když pominu to výše uvedené …malé budou 25. tři roky, takže logicky si myslím, že neschopenka stačí vystavit od 26. … Jenže na jiném serveru mi tvrdí, že neschopenka musí být vystavena nejpozději už od 25. - což se mi zdá jako naprostý nesmysl… Alespoň v tomto mám pravdu, že jo (jakože stačí až od 26 .) :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
12.7.09 09:23

Less a i kdybych ji teda odevzdala ještě za běhu rodičovské dovolené, tak si pak nemusím u zaměstnavatele hlídat těch 14 dní a pak u socky kdy mi mají vyplácet peníze. ohůídají to sami, nebo je lepší si to pak obvolat.

Ovšem jestli neschopenka přijde s tříměsíčním spožděním jsem v hááááji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.7.09 13:36

Dneska jsem byla u svého zaměstnavatele a tam mi řekly že si tu nechopenku mám nechat napsat od 6.srpna.Je to větší podnik takže neřeší jestli mi zaplatí tich 14 dní oni nebo OSSZ.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat