Rodičák, nebo neschopenka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30.7.09 18:21

Děvčata super téma, Les máš ve všem pravdu, já si chci mzdovku udělat poslední rok na RD, páč jsem jen všeobecná účetní, fakturantka + zahr.přepravy.

Od Anagu jsou jejich knihy skvělé, v práci objednáváme každý rok i vysvětlení s příklady jsou tam jasně popsány.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
svoboda
20.3.10 01:08

ucetnictvi

nejlepsi je to na www.odloz-priznani.cz

• Citovat
  • Upravit
9Bambi9
19.5.10 21:15

zrušení RD a nástup na neschopenku

Ahojte, chtěla jsem se zeptat jestli někdo neví, zda je možné ukončit Rodičovskou dovolenou (a tím pobírání dávky) předčasně a místo toho nastoupit na nemocenskou. Mám RD na 2 roky, synovi je 17 měsíců a zjistila jsem, že jsem těhotná. Ptám se na tuto možnost z finančního hlediska, protože bych měla o cca 4. tisíce víc, kdybych byla na neschopence než když teď pobírám rodičák. Druhé mimi se má narodit přesně 2 měsíce po synových narozeninách. Děkuji moc za rady.

• Citovat
  • Upravit
101618
20.5.10 07:35

Není, musel by ti to povolit zaměstnavatel a ten to nepovolí, protože je to podvod a měl by z toho akorát problémy s OSSZ a do toho nikdo soudný nepůjde.
Ono koneckonců, žádný plat ti neuniká, tak není důvod proč bys měla dostávat nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lily_dedn
3.6.11 21:14

RD a neschopenka

Ahoj, měla bych taky dotaz. Nevíte někdo, jak je to v tomhle případě?:
Nastoupila jsem na RD na 3 roky, to jsem i nahlásila zamněstnavateli. Ale ve věku 21 měsíců dítěte jsem nějak zapomněla nahlásit, jestli si vyberu RD na 3 nebo na 4 roky, takže mni „přidělili“ 4letý RD.
Teď 20.5. byly dceři 3 roky a já mezitím jsem už těhotná (TP mám v září). Od 21.5. jsem nastoupila do práce a zároveň na neschopenku na rizikové těhotenství. Po obíhání úřadů mi bylo řečeno, že mi rodičák nepřeruší a budou posílat až do srpna do nástupu na mateřskou.
Můžu teda brát zároveď rodičák i neschopenku???? Zajímalo by mě, co teda s tím mám dělat, aby mě pak nenaháněla sociálka a nechtěla něco vracet.

• Citovat
  • Upravit
1438
3.6.11 21:32
lily_dedn píše:
Můžu teda brát zároveď rodičák i neschopenku???? Zajímalo by mě, co teda s tím mám dělat, aby mě pak nenaháněla sociálka a nechtěla něco vracet.

Opravdu můžeš brát obojí najednou, není v tom problém.

Nemocenská nenáleží při rodičovské DOVOLENÉ, tedy volna v zaměstnání. Rodičovská dovolená trvá do maximálně tří let věku dítěte, i když rodičovský příspěvek pobíráš do jeho čtyř let. Pokud jsi tedy po skončení rodičovské dovolené - ve třech letech dítěte - nastoupila na nemocenskou, tak klidně můžeš pobírat jak nemocenskou, tak rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lily_dedn
3.6.11 21:38

Moc děkuju za rychlou odpověď :-)
No tak to je výborné :-) Jen teda v práci po mně chtěli nějaký doklad o ukončení rodičovské dovolené (nebo příspěvku? Nevím). Proto jsem obíhala úřady a výsledkem bylo to, že mi RD ukončí až při nástupu na mateřskou. V práci tedy chtějí nějaké moje prohlášení, že jsem ten rodičák ukončila. Mají na to právo nebo co s tím?

• Citovat
  • Upravit
13119
3.6.11 21:46
Les2311 píše:
lily_dedn píše:

Opravdu můžeš brát obojí najednou, není v tom problém.

Nemocenská nenáleží při rodičovské DOVOLENÉ, tedy volna v zaměstnání. Rodičovská dovolená trvá do maximálně tří let věku dítěte, i když rodičovský příspěvek pobíráš do jeho čtyř let. Pokud jsi tedy po skončení rodičovské dovolené - ve třech letech dítěte - nastoupila na nemocenskou, tak klidně můžeš pobírat jak nemocenskou, tak rodičovský příspěvek.

to je divný, radši se poptej, ať pak nevracíš peníze. Když jsi např. na ÚP a jsi nemocná, tak taky nebereš peníze za oboje. Nedostaneš neschopenku a dostáváš peníze jen z ÚP. Neschopenka je omluvenka z práce, tudíž je otázka, jestli potřebuješ omluvenku do práce, když tam nechodíš, protože jsi na RD. Když budeš na RD a nebudeš schopná se postarat o dítě, tak by měl dostat - teď nevím jestli na dítě nebo na tebe někdo další paragraf… Zeptej se radši na sociálce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
3.6.11 22:31
lily_dedn píše:
Moc děkuju za rychlou odpověď :-)
No tak to je výborné :-) Jen teda v práci po mně chtěli nějaký doklad o ukončení rodičovské dovolené (nebo příspěvku? Nevím). Proto jsem obíhala úřady a výsledkem bylo to, že mi RD ukončí až při nástupu na mateřskou. V práci tedy chtějí nějaké moje prohlášení, že jsem ten rodičák ukončila. Mají na to právo nebo co s tím?

Tak se zeptej, k čemu to v práci chtějí. Rodičovskou dovolenou ti ukončuje zaměstnavatel. Pobírání rodičovského příspěvku je zajímá, pokud pracuješ a máš míň jak minimální mzdu (třeba kvůli zkrácenému úvazku), tak pak nemusíš doplácet do minima, ale srazí ti jenom z toho, co opravdu vyděláš. V tomto případě pak zaměstnavateli logicky musíš nahlásit i ukončení RP, aby tě nezvýhodňoval i v době, kdy už na zvýhodnění nemáš nárok. Proč chce doklad o ukončení pobírání RP v případě, že nepracuješ, ale jsi na nemocenské, to netuším a nevidím k tomu důvod. Prostě nahlaš, že jsi rodičovský příspěvek neukončila, takže jim ukončení dát nemůžeš a tečka.

Ale jestli je to malá firma, tak je docela možné, že je problém v komunikaci, znám to od manžela (taky má menší firmu). Na PSSZ (vyplácí nemocenskou) by mu řekli, že má dodat doklad o ukončení rodičovské dovolené a on je schopný mi to přetlumočit tak, že má zaměstnankyně dodat doklad, že nepobírá rodičovský příspěvek… ptž se v problematice neorientuje a tyto termíny volně zaměňuje :nevim:

Kdyžtak se zkus zeptat, k čemu to potřebují a napiš to sem, třeba se líp zorientujeme, o co se jedná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
3.6.11 22:36
ynax píše:
Neschopenka je omluvenka z práce, tudíž je otázka, jestli potřebuješ omluvenku do práce, když tam nechodíš, protože jsi na RD.

Přesně tak. Neschopenka je omluvenka z práce, proto nenáleží po dobu rodičovské dovolené. Ale lily už na rodičovské dovolené není, měla by chodit do práce, ale nemůže, protože je nemocná - náleží jí proto neschopenka. Při pobírání rodičovského příspěvku si můžeš v zaměstnání vydělat, kolik chceš, když jste v zaměstnání ty nebo tvé dítě nemocní, tak klidně můžeš brát nemocenskou či ošetřovné (obojí je náhrada za to, že nemůžeš pracovat) a rodičovskému příspěvku to nijak nevadí.

Při rodičovském příspěvku se současně nesmí pobírat (resp. při nízkých dávkách se rodičovský příspěvek krátí) akorát peněžitá pomoc v mateřství a nemocenské v souvislosti s porodem, což je nemocenská po dobu 6 týdnů před termínem porodu až do 6 týdnů po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lily_dedn
4.6.11 06:52

Je to právě dost velký podnik, státní organizace. Asi paní netuší, jak to je. Holky, moc děkuju za rady :-)
Já teď budu 2 týdny mimo internet, takže se odmlčím. No a po návratu uvidím, jestli mě nebudou náhodou z práce nahánět nebo jestli si to už taky třeba zjistí.
Ještě chtějí prohlášení, že neplatím jinde sociální pojištění. Což já teda jsem jako OVSČ na vedlejší činnost, takže tak soc. poj. žádné neplatím… doufám, že nebudu mít s tímhle „úřadováním“ (obíháním úřadů, kterému vůbec nerozumím) žádné problémy.
Ještě jednou moc díky! :-)

• Citovat
  • Upravit
101618
4.6.11 09:15

Tak to prohlášení o sociálním jim napsat můžeš, i když nechápu proč to chtějí, taky jim do toho nic není…
Ale potvrzení o konci rodičovské dovolené je blbost, to by měl stvořit zaměstnavatel, pokud ho potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
17.1.12 11:24

Ahoj, chtela bych vas pozadat o radu. 9.2.2012 mi konci 3-leta rodicovska. ale od 16.1. mam neschopenku. Mam ji jen poslat do prace ( velka firma cca200 zamcu) nebo musim nekde neco resit … ? :?:
Skonci mi rodicovska „samovolne“ toho 9.2. a od 10.2. mi bude placena nemocenska ? nebo to musim nekde nahlasit nebo zrusit rodicak ? …
vim ze se v zasade hodne podobneho tady resi, ale uz v tom mam trochu zmatek :nevim:
prosim poradte, moc diky !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
7.2.12 11:06

Ahoj holky, já bych se chtěla zeptat za svoji kamarádku. Má RD na roky, ale další dítě plánuje tak, aby se narodilo ve věku 2,5 roku toho staršího, teda zhruba půl roku by neměla Rodičovský příspěvek. Tak to vymyslela tak, že by si u zaměstnavatele prodloužila RD do věku 3. let (neměla by tedy ale už rodičovský příspěvek) a tak by šla na nemocenskou, ale to by asi nešlo, že, když by měla de facto RD, tak nemůže pobírat neschopenku. To by si nesměla prodlužovat RD do 3 let věku, ale ukončit ji ve 2 letech věku dítěte a jít rovnou na neschopenku, že? Děkuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
775
20.3.13 07:21

Ahojte maminky, prosím o pomoc- v době kdy bych pobírala 3letý RP potřebuji jít na vytažení křečových žil obou noh. A když v té době budu pobírat RP a přitom chodit do práce-mohu si při RP zažádat o neschopenku? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat