Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak co myslíte holky? Je to správné? Můj názor je ANO, omezte KÚ, ale nerušte je… Zvlášt když váš postup zní zrušit KÚ a teprve pak zajistit pěstounskou péči…
A když se pak reportérka zeptá, co bude s dětmi, na které pěstouni nezbudou - odpovídáte: „Nevím“ - tak o vašem postupu je opravdu třeba pochybovat!
Na FB vznikly stránky stop rušení kojeneckých ústavů a dětských domovů tak kdyžtak jukněte, třeba se i přidejte a připište svůj názor…
Ono je hezké říct - zrušíme kojeňáky… ale kdo nikdy nebyl v KÚ a neviděl, jaké děti jsou tam umístěny, nepochopí.
V kojeňáku je jen velmi málo, většinou mizivé procento, dětí vhodných pro pěstounku, zdravých a bez zdravotní zátěže.
V 95% jsou tam děti mentálně a tělesně postižené, děti s kombinovaným postižením a pak také děti závislých matek, které jsou díky abstitnenčním příznakům po porodu silně vývojově pozadu.
Děti s lehkým mentálním a tělesným postižením mají šanci prožít život v pěstounské rodině, ale děti, které jsou tzv. „ležáky“ bez jiskřičky naděje na pokrok, vnímání, komunikaci a změnu k lepšímu, ty v ústavech bohužel zůstanou na vždy ![]()
Další věcí je, že mnoho romských matek nechává děti během prvního roku života v KÚ na tzv. dohodu, kdy je dítě BEZPLATNĚ umístěno v kojenáku, matka tam sem tam dochází pohrát si, navštívit dítě a až je vypiplané z nejhoršího, berou si dítě domů, samo za dohledu sociální pracovnice. Tak to teda je v Ostravě, s tímto všim jsem se setkala na praxi v kojenáku.
A co pak bude s dětma, které nikdo nebude do péče chtít????? Na to už borci z UNESCO a EU odpovědi nemají.....
KÚ nerušit, ale striktně vymezit pravidla umsítění „bezplatně“ pro některé skupiny obyvatel a přehodnotit současnou byrokracii ohledně pěstounské péče, podpořit biologické rodiny ke zlepšení jejich situace tak, aby si mohly vzít děti co nejdříve zase zpět domů, případně zabránit umístění miminka do KÚ, nabídnou vhodněji a více motivující řešení finanční i morální podpory pěstounů tak, aby co nejvíce dětí mohlo prožít život v rodinách at už vlastních anebo náhradních.
kačulinka to napsala výstižně ...........já jen dodám to zas nějakej blbec nahoře co absolutně nezná praxi od stolu něco vymyslel … to není jen tohle, ale i např. tzv.transformace ústavů mentálně postižených ..........
![]()
presne tak holky co jsem s nima byla na zdravce byly pak na praxi v kojenaku a vsechny sme se shodli ze proste vsechny deti z KU nemohou udat do pestounske pece … jak kvuli nedostatku pestounu tak taky ptz malo ktery pestoun dokaze nekterym postizenym detem dat spravnou peci…mohli by tak nadelat vic skody nez uzitku…a jak uz sem psala na nekolika mistech co budou delat s detma na ktere pestouni nezbudou… pani poslanci si je vezmou domu ????
to je tak, jako striktně trval neodborník na zrušení sítových lůžek pro mentálně postižené a duševně nemocné.
Místo, aby měli bezpečný prostor pro svůj přirozený pohyb (ovlivněný nemocí a postižením), tak je dneska trend nechat je na obyč lůžku, ale výrazně utlumené léky a hypnotiky
![]()
Co je menší zlo pro takového člověka, seniora či dítě???
Nechat ho v bezpečí projevovat jeho pohybové potřeby anebo ho nadopovat narkotiky, aby poslušně ležel, nic nechtěl a nikdo ho nemusel hlídat?????????
Minulý týden článek v novinách: model ze Slovenska, sestřička co pracovala v KÚ se dobře zaplatila
a vzala si domů 2 děti z KÚ i kuchařka co tam vařila je žena a umí se starat o děti. Dobrovolně, samozřejmě a ve finále je to levnější než provoz KÚ.
Problém je asi trochu v tom, že KÚ spadá pod ministerstvo zdravotnictví a Dětské domovy pod MPSV
a proto mají KÚ více peněz a proto se možná nezruší, protože co by pak bylo s jejich řediteli? ![]()
Každá si utvořte svůj názor na model, co je popsán výše, může fungovat? ![]()
Bylo by hezké, kdyby existovali placení pěstouni, kteří by zvládli i péči o nějaké lehce postižené kojence, ty těžší případy by asi museli zůstat v nemocnicích nebo nevím, jak si to představují
Problém je, že takových pěstounů není tolik. Já jsem pro rušení kojeňáků, ale proboha nějak postupně a systematicky. Nejdřív vychovat pěstouny, pak rušit a ne naopak
![]()
Gina108 píše:¨presne tak jenze bohuzel ne ze bych verila vsemu co napisou na netu ale primo ze citace jednoho ministra vyznelo ze nejdrive zrusi KU a teprve pak budou zajistovat pestouny…at rusi KU podle poctu pestounu..a i tak je tu stale riziko ze budou mit pestouny jen pro momentalni pocet deti…a pro nove narozene uz ne !!!
Bylo by hezké, kdyby existovali placení pěstouni, kteří by zvládli i péči o nějaké lehce postižené kojence, ty těžší případy by asi museli zůstat v nemocnicích nebo nevím, jak si to představujíProblém je, že takových pěstounů není tolik. Já jsem pro rušení kojeňáků, ale proboha nějak postupně a systematicky. Nejdřív vychovat pěstouny, pak rušit a ne naopak
![]()
![]()
Moc bych přála všem dětem, být u rodičů, kvalitních rodičů, kteří pro děti připraví krásné dětství a připravi je na budoucnost. Protože pracuji v oboru 30let, děti mám ráda, vím něco o tom, jak těžko se hledá vhodná nová rodina. Naši páni ministři ví o problému houby,kolik z nich si vzalo děti z domova, co pro ně konkrétně udělali!Donést propagační materiály, prošlé sponzorské dary, nechat se
vyfotit, to je sakra málo.Takže ted´, když nás EU kritizuje EU,rychle něco udělat, hlavně at´to ohromí.Všechno je to nesmysl,není tolik lidí, kteří jsou ochotni obětovat svou lásku, soukromý život dětem na pár chvil.