Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Proseccová píše:
A teď si představ, že moje babička nebyla -ová, přesto se narodila v Československu (za První republiky), to je překvápko, co?
Plus pokud třeba hodně cestuješ, zvlášť pracovně, nebo dokonce pracovně v zahraničí pobýváš, tak oni to -ová moc nepobírají a kolikrát mají problém třeba u manželů, že jim nedochází, že Konipas a Konipasová jsou manželé, protože pro ně jsou to prostě dvě příjmení, podobný sice, ale prostě dvě rozdílný.Navíc než vůbec zavedli to, že o příjmení bez -ová si mohou požádat i lidi jiné národnosti (ne pouze státní příslušnosti), tak se stávalo, že i dost „exotická“ příjmení byla přechylována a to bylo teda fakt strašný.
@Proseccová píše:
A teď si představ, že moje babička nebyla -ová, přesto se narodila v Československu (za První republiky), to je překvápko, co?
Plus pokud třeba hodně cestuješ, zvlášť pracovně, nebo dokonce pracovně v zahraničí pobýváš, tak oni to -ová moc nepobírají a kolikrát mají problém třeba u manželů, že jim nedochází, že Konipas a Konipasová jsou manželé, protože pro ně jsou to prostě dvě příjmení, podobný sice, ale prostě dvě rozdílný.Navíc než vůbec zavedli to, že o příjmení bez -ová si mohou požádat i lidi jiné národnosti (ne pouze státní příslušnosti), tak se stávalo, že i dost „exotická“ příjmení byla přechylována a to bylo teda fakt strašný.
Mluvím o obecném úzu. Většina našich babiček a jejich babiček byla ová. Tvá babička byla prostě výjimka. Prostě Jana Novák je zhovadilost. Znásilnění češtiny. ![]()
@alejandra píše: **
souhlasto je taky úlet, dávat k cizímu příjmení -ová, to mi vždycky znělo hrozně divně
Mám kamarádku, otec původně ze země Jižní Ameriky, studoval tady (ještě za komunistů) a pak tu už zůstal, dostal ČS občanství, našel si českou manželku a měli děti – jedno z nich je právě moje kámoška. Má příjmení podobné třeba příjmení „del Río y Alayza“, a fakt hrozně dlouho měla v OP zapsáno jako „del Río y Alayzová“, než to šlo udělat tak, že se přihlásila k jiné národnosti, strašná zhovadilost prostě, ten přechýlený tvar.
@Floralys píše:
Mluvím o obecném úzu. Většina našich babiček a jejich babiček byla ová. Tvá babička byla prostě výjimka. Prostě Jana Novák je zhovadilost. Znásilnění češtiny.
U těch Dvořáků, Slepičků a třeba Nováků jsem tohle ještě jakž takž schopna pochopit.
Ale je tady plno příjmení původu německého, maďarského nebo i jiných (balkánská, italská a jiná), jejichž nositeli jsou Češi, příjmení mají po dávných předcích. A Jana Neumann, Jana Neméth mi dokonce přijdou přirozenější bez přechýlené koncovky.
@Proseccová píše:
Mám kamarádku, otec původně ze země Jižní Ameriky, studoval tady (ještě za komunistů) a pak tu už zůstal, dostal ČS občanství, našel si českou manželku a měli děti – jedno z nich je právě moje kámoška. Má příjmení podobné třeba příjmení „del Río y Alayza“, a fakt hrozně dlouho měla v OP zapsáno jako „del Río y Alayzová“, než to šlo udělat tak, že se přihlásila k jiné národnosti, strašná zhovadilost prostě, ten přechýlený tvar.
No tak narodit se s takovýmhle jménem, to už je snad lepší se zastřelit. Tam už to prechýlení nehraje roli. Jako nějakej indián. ![]()
@Proseccová píše:
u těch cizích příjmení to je blbost no, tam to je fakt pěst na oko, nebo jak to nazvat
já jsem už taky viděla třeba Perezová
to si manžel dělá srandu jako že „perezosa“ tak místo perezosa říká perezová ![]()
@Proseccová píše:
U těch Dvořáků, Slepičků a třeba Nováků jsem tohle ještě jakž takž schopna pochopit.
Ale je tady plno příjmení původu německého, maďarského nebo i jiných (balkánská, italská a jiná), jejichž nositeli jsou Češi, příjmení mají po dávných předcích. A Jana Neumann, Jana Neméth mi dokonce přijdou přirozenější bez přechýlené koncovky.
Marta Slepička. To není vůbec špatný. ![]()
@Proseccová píše:
No hlavně že máš Proseccová. Člověk neví, jestli máš ráda víno nebo jsi z Proseka a zadrháváš. ![]()
@Floralys píše:
Mluvím o obecném úzu. Většina našich babiček a jejich babiček byla ová. Tvá babička byla prostě výjimka. Prostě Jana Novák je zhovadilost. Znásilnění češtiny.
A víš, že to není pravda? Dřív se nějak extra nepřechylovalo, to je celkem novodobá záležitost.
@Janli píše:
A víš, že to není pravda? Dřív se nějak extra nepřechylovalo, to je celkem novodobá záležitost.
Moje babička byla za svobodna Fryzová a její babička Berta Sedláková. Tak Bůh suď. ![]()
@warita píše:
Moje dcera je bez -ova a kamaradka z gymplu si taky nechala odstrihnout.Zda to clovek povazuje za prsernost ci ne myslim souvisi dost uzce s tim, jak moc do sveta je. Ja zila prevaznou cast meho zivota v zahranici, k -ova nemam absolutne zadny vztah. Navic, co si budeme povidat, v zapadni evrope se na nas slovany vzdy divali trochu skrz prsty a tato zenska koncovka je do oci bijici. Kdybych se mela zase stehovat do zahranici tak se zamyslim nad tim, ze ji taky ztratim.
Tohle mi zrovna přijde jako smutný a hloupý důvod, že v západní Evropě se na Slovany dívají skrz prsty. Tak radši zapřeme svůj původ a budeme se tvářit, že Češi nejsme.
To je bohužel ta česká povaha, žádná národní hrdost, jen tendence přizpůsobovat se ostatním. Možná by nebylo na škodu, aby se trochu vzdělali ti ze Západu, že některé jazyky prostě fungují jinak než angličtina. A kdyby mě někdo považoval za tu „z východní Evropy“, tak to spíš svědčí o jeho nevzdělanosti nebo selhání školského systému u nich. A i kdyby mě považovali za Rusku, tak co jako. Přece když jsou na Západě tak strašně vyspělí, neměli by na mě hledět skrz prsty kvůli národnosti, ať už bych byla Češka, Ruska, Švédka atd.
@whitemirror píše:
Tohle mi zrovna přijde jako smutný a hloupý důvod, že v západní Evropě se na Slovany dívají skrz prsty. Tak radši zapřeme svůj původ a budeme se tvářit, že Češi nejsme.
je to smutny, ale je to tvrda realita. A clovek si muze rikat kolik chce, jak je to spatne a stejne to tak bude. Ja myslim, ze se to casem zmeni, uz se hodne i zmenilo, ale bude to jeste nejaky cas trvat.
Co se tyka narodni hrdosti, na to ja kaslu. Vlastne to bytostne nesnasim. Nevim, proc bych mela byt hrda na to, ze jsem ceska, nebo spis castecne ceska. Stejne tak nevim, proc by Nemec mel byt hrdy na to, ze je Nemec. To je snad nejaka zasluha? Ja myslim, ze clovek muze byt hrdy sam na sebe, na veci ktery sam dokazal, ale narodni hrdost je totalni blbost a spis na skodu. Protoze to je presne TO, kvuli cemu se pak zapadni svet diva na vychod skrze prsty. Kvuli te narodni hrdosti, kterou citi, protoze to jde ruka v ruce s pocity nadrazenosti, ze oni jsou neco lepsiho. A tak, jak se diva zapad na nas skrze prsty, tak se divame u nas na rusaky, ukrajince a polaky. Ze jo, sebranka jednavsivava, co nam bere praci.
S nejakou narodni hrdosti na mne nechod. ![]()
@warita Národní hrdostí je zde myšleno, že svou národnost nepopírám, nestydím se za ní, ne žádnou nadřazenost.
Kdepak, na národnosti právě že nezáleží, proto nevidím důvod se za ní stydět.
Však jistě, je to tvrdá realita, tak se radši přizpůsobíme, hlavně že bereme Západ jako vzor tolerance. Ale asi to platí jen vůči barevným lidem a LGBT. Ne vůči jiným národům.
Navíc pokud se někdo jmenuje třeba Anežka Dvořáková, odstranění -ová moc nepomůže, ale jestli to někomu pomůže se cítit světově, ať klidně je Anežka Dvořák. ![]()
@whitemirror píše:
Tohle mi zrovna přijde jako smutný a hloupý důvod, že v západní Evropě se na Slovany dívají skrz prsty. Tak radši zapřeme svůj původ a budeme se tvářit, že Češi nejsme.To je bohužel ta česká povaha, žádná národní hrdost, jen tendence přizpůsobovat se ostatním. Možná by nebylo na škodu, aby se trochu vzdělali ti ze Západu, že některé jazyky prostě fungují jinak než angličtina. A kdyby mě někdo považoval za tu „z východní Evropy“, tak to spíš svědčí o jeho nevzdělanosti nebo selhání školského systému u nich.A i kdyby mě považovali za Rusku, tak co jako. Přece když jsou na Západě tak strašně vyspělí, neměli by na mě hledět skrz prsty kvůli národnosti, ať už bych byla Češka, Ruska, Švédka atd.
Oni se treba v obdobi komunismu u nas taky nemohli moc ucit o komunistickych zemich, nebo treba jet do takovych zemi. To meli zakazano. Ale tohle se tyka spis te starsi generace, mladsi generace uz vi, ze Ceska republika nelezi uplne na vychode. A vetsinou i navstivili Prahu. Takze tam je to uz neco jineho. A ano, me se stavalo, ze si me pletli s Ruskou, ale ne kvuli prijemni, ale prizvuku
dokonce jednou i s Francouzkou ![]()
Narodni hrdost me prijde fajn, ale staci se podivat, jak se lidi dokazi urazet uz jen kvuli tomu prijmeni. Me proste nekdy prijde, ze Cesi jsou fakt strasne netolerantni. Coz by asi ani tak nevadilo, ale kdyz uz se zacinaji i urazet, tak to mi prijde smutne. Takze narodni hrdost je hezka vec, ale hlavne at mame byt na co hrdi. ![]()