Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zkus to, každý dítě je jiný a má jinou potřebu spánku. Moje taky přestaly spát po obědě celkem brzo, ale večerní spaní to neposunulo..
Dcera asi od 2 let uz pres den nespi..jen kdyz se jede nekam autem, a to je pak vecer hruza, aby usla…furt nam nekdo rika, ze by jeste mela spat a ze je mala a ze co ve skolce atd atd…,ale nechce, nechce..ona ma obcas takovou krizi kolem 16, ze by usla, ale kdyz je zabava, tak je v pohode a radsi ji pak driv spat vecer, nez aby usla v 16 a pak byla do pulnoci vzhuru
stejne tak, ze nez se hodinu morit s uspavanim, tak ji rafsi necham byt…,ale vzdycky si odpo aspon na hodinu lehnem..poledni klid..s knizkou, pohadkou, albi tuzkou, proste neco klidneho…kamosky dite nespi pres den asi od jednoho roku
Prijde mi strasne mala na to, abys ji pres den nenechala vyspat. V tomhle veku spanek potrebuje.
Dala bych ji jednoduse spat pozdeji, az bude unavena. Hodinove uspavani je uplne zbytecne.
Proste az uvidis, ze je ospala, tak prso a spi hned.
Holt pak usne vecer pozdeji a rano treba vstane v pozdeji, ale bude v pohode vyspana.
Mě přijde luxusní že spí do 9
to mi přijde aby šla brzy po obědě. Nás vstává v 6 a kolem 12 je tuhý i dřív a to jsou mu skoro 2. Po 19vecer chodí spát. Vstává ti pozdě a pak logicky chodí pozdě spát ![]()
V 17 měsících je dítě malé na to, aby přes den nespalo. Denní spánek minimálně do 2 let je důležitý pro vývoj dítěte.
Podle mě, když vstává v 9 a pak jí dáváš spát ve 13 hod, není asi ještě dost unavená. Zkus jí začít budit v 8 ráno nebo i dříve, třeba podobně, jako vstáváš ty a zbytek rodiny.
Pozdě ráno vstává, pozdě chodí večer spát. Zákonitě po obědě neusne, ale posune si to třeba na 14.00. Ráno vstavejte v sedm a po obědě usne. Večer taky dřív usne. Rozhodně není adept na rušení spánku přes den. To až po druhém či třetím roce. Nicméně moje holka v tomto věku měla taky bojkot a usínání trvalo třeba hodinu. Problém byl prostý, příliš pozornosti že strany rodičů a chybějící zatemnovaci závěsy.
@Lucie_Sx píše:
Prijde mi strasne mala na to, abys ji pres den nenechala vyspat. V tomhle veku spanek potrebuje.
Dala bych ji jednoduse spat pozdeji, az bude unavena. Hodinove uspavani je uplne zbytecne.
Proste az uvidis, ze je ospala, tak prso a spi hned.
Holt pak usne vecer pozdeji a rano treba vstane v pozdeji, ale bude v pohode vyspana.
Moc si neumím představit, že by dítě ráno mělo vstávat ještě později než v 9
aby vstávalo v 17 měsících v 10 dopoledne a pak šlo večer spát třeba ve 23, to mi přijde dost za hranou. Ale pokud to u někoho funguje ke spokojenosti, tak asi ano ![]()
@Thomassss píše:
Moc si neumím představit, že by dítě ráno mělo vstávat ještě později než v 9aby vstávalo v 17 měsících v 10 dopoledne a pak šlo večer spát třeba ve 23, to mi přijde dost za hranou. Ale pokud to u někoho funguje ke spokojenosti, tak asi ano
Jo, kdyz byly deti starsi, posunul se jim denni spanek treba na 16 h, pak sly logicky spat pozde a pozdeji vstaly. Jak pozde vstaly, tak ten den neusnuly pres den, vecer sky driv, vstaly normalne, usnuly odpo a tak se to stridalo
.
Ale ja zadny rezim nedrzim, dite jde spat, kdyz je unavene.
A zamichala s tim pak skolka/skola starsich, ale to zas nejmladsi proste spala v tom aute.
Já se nedivím ze nechce spát po obědě když vstává v 9
Spis bych dělala něco s tím denním režimem. Osobně si nedovedu představit, ze by mi rok a půl staré dítě chodilo spát v 10 ![]()
Ale vim, ze známí to tak taky měli a kluk jim chrnel dopoledne třeba 9-10. Tak asi jak to každému vyhovuje …
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Chci se zeptat, zda tu má nebo měl někdo dítě, které v 17 měsících už nechce spinkat přes den. Máme režim následující. V 9 vstává. V 12:30 oběd. 13-15 spánek. Ve 20:00 večeře. Kolem 21:00 chodí spát a do 22:00 spinka.
Chodila večer spat ve 20:00 ale vůbec nechtěla. Tak jsme postupně posunuli.
Uspavam kojením, i po obědě.
Poslední měsíc je ale uspavani strašný boj. I přes hodinu se s ní trápím po obědě i večer. Vezme prso, odpojí se. Rajtuje v posteli, dělá blbosti. Myslím, že ji zbytečně nutim. Trápíme se obě.
Chtěla bych zrušit spánek přes den, doufajíc, že do 20:00 bude už spinkat. Má někdo zkušenosti?
Dekuju moc.
Jak říkají ostatní, upravit režim, vstává moc pozdě, to by nikdo nechtěl po obědě spát. Mě kluci vstávají mezi 6-7, v 9 ráno chodíme ven a ve 12 na oběd, pak mi mladší (teď čerstvě 2 roky) šel spát. Spí max. 2 hodiny a pak jdeme zase ven, v 18 hod večeře m, koupání a po 19.hod jdou kluci spát. Usnou třeba až za hodinu, ale čteme pohádky, oni si třeba v posteli ještě v klidu hrají a pak prostě usnou. Ale musí mít už klidový režim, zatažené závěsy. Kluci jsou dost živí, proto jsem s nimi furt venku 🙂
Tak no. Jestli chrni v noci 11hodin a vstává vcelku pozdě, tak je jasný, že po 4 hodinách na nohou se jí nebude chtít spát. My spíme ve stejném věku do 6, v 11:30 usne bez problémů tak na 2,5h a večer chodí nejpozději v 20. ![]()
Chce to před spaním vylitat, dokud je na to počasí.
Zkus to nenápadně po pár minutách posouvat. Ráno začni dělat kravál ať se probudí. A usínání u prsa budeš muset taky postupně odbourat a naučit na jiný rituál. Pokud teda nechceš kojit až do nástupu do školky.
Já mám doma velkyho nespavce. A uspavani je boj. Vstává ráno na tu 7, po obědě jde spát na půl 1, ale usne pouze v kočárku a vecir spí nejdřív v 10.
Je úplně jedno jestli po obědě spí 30min nebo 3h, večír jde vždy stejně. Když nevychytam odpoledne čas, je to kolikrát uspavani na hodinu a více.
Když ho nedám spát přes den, usne na tu 8, ale vstane mi pak ve 4 ráno a už je čilý.
Pres den jsme co nejvíc venku, ať se vyřadí a vecir hodku před spaním už ho držím u pohádky a v klidu. Ale čím dřív ho šoupnu do postýlky, tím dyl trvá to uspavani.
@Mrg píše: ,...... A usínání u prsa budeš muset taky postupně odbourat a naučit na jiný rituál. Pokud teda nechceš kojit až do nástupu do školky. .....
Proc??
Jakmile jsem odstavila, zacali spat celou noc vsichni tri.
Uspavani u prsa byl pro me skvely zpusob, jak behem chvilky uspat dite.
@Lucie_Sx ale jakmile jsi odstavila, měla jsi na ně zas jiný fígl, aby usly samy. Nebo jsi je odstavila třeba jako mladší, než má zakladatelka? A jak uspaval třeba taťka, když jsi nemohla ty?
Já ho kojila do 20mesice, ale poslední 4m mi šlo o to, aby to neměl spojené se spánkem. A pozvolna jsem ubirala na počtu kojení, nechtěla jsem mu brát prso ze dne na den a soupnout ho do postýlky s tím, že usne sám
Ahoj holky. Chci se zeptat, zda tu má nebo měl někdo dítě, které v 17 měsících už nechce spinkat přes den. Máme režim následující. V 9 vstává. V 12:30 oběd. 13-15 spánek. Ve 20:00 večeře. Kolem 21:00 chodí spát a do 22:00 spinka.
Chodila večer spat ve 20:00 ale vůbec nechtěla. Tak jsme postupně posunuli.
Uspavam kojením, i po obědě.
Poslední měsíc je ale uspavani strašný boj. I přes hodinu se s ní trápím po obědě i večer. Vezme prso, odpojí se. Rajtuje v posteli, dělá blbosti. Myslím, že ji zbytečně nutim. Trápíme se obě.
Chtěla bych zrušit spánek přes den, doufajíc, že do 20:00 bude už spinkat. Má někdo zkušenosti?
Dekuju moc.