Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, a odkud jsi? i v moravskoslezském kraji jsou hepatologové, určitě v Ostravě, jeden v Karviné..moravskoslezský kraj si vynechala:-)tak jak máš vše v pohodě, tak bych se nebála, zkusila bych zhubnout a zajít se poradit pro klid duše. Já bych trvala na vyšetření, řekla bych, že mám v rodinné anamnéze to a to, a že pro svůj klid žádám o vyšetření
Ahoj, Jindrichohradecko, asi to tak budu muset udelat a o podrobne vysetreni si primo rict.
A cemu bych se teda v jidle mela vyhybat mimo tuku a cukru? Udajne i bile pecivo neni vhodne?
Alexxo, k tomu bílému pečivu mi říkal gastroenterolog, že Ti co mají nějaký zánět tlustého střeva proktitidu a jiné nemoci, že by to bílé pečivo měli jíst, z toho důvodu, že ty celozrné chleby a věci s vlákninou tomu střevu i škodí - no prostě půl na půl, s vlákninou rozumně. Já si myslím, že omezit ten cukr, sladkosti tak…nejsem odborník. Najít si nějakou kuchařku, jaterní dieta, a nějak podle toho vařit, zajít si k nějakému výživovému odborníkovi, více pohybu.Zkus si vygooglit věci o steatoze a co se doporučuje a tak.
@kolje Děláš velkou chybu, že ty léky nejíš, zaděláváš si na moc velký problém. Zkus si něco přečíst o grohnově chorobě, snad se ti rozsvítí.
Děvčata s problémy tohoto rázu není radno si zahrávat. Zakladatelko určitě jdi na tu kolonoskopii, je to nepříjemné, ale jak sama víš, vydržet se to dá. Měla jsem stejné problémy jak máš ty a dlouho nebyl nikdo schopný mi říct, čím to je. Nakonec zjistili zánět tenkého střeva a povím ti, není to žádná sranda, ale žít se s tím dá. Nešla bych do žádných diet, já si dietama akorát ublížila.
Bamba- určitě máš pravdu jsem si toho vědoma, ale jak jsem četla ty vedlejší účinky, pro játra to moc dobré není, píše se tam, že by se měla před tím než se ty léky berou brát krev, ani se doktor nezmínil, že by ten čl. měl být sledován. Před 2 lety jsem měla určenou tu steatozu, jsem hlídaná hepatologem, i zdůvodu jednou objevené jaterní autoprotiláky, které se naštěstí dalšími odběry nepotvrdily, já mám obavu, že by mi to uškodilo. V poslední zprávě z kolona, mám napsáno jen lehké podráždění, nasadila jsem si rybí tuk, který je protizánětlivý a prebiotika. O crohnu jsme četla i ulcerozní kolitidě.
Určitě neradím diety, nejprve vyšetřit stav na kolonu a hepatogii a jen upravit jídelníček, vypozorovat co mi dělá dobře, které jídlo né
No je to divný, já budu chodit každé tři měsíce na krev. Nevím, jaké léky ti napsal, je jich na tuto chorobu víc. Mám v blízkém okolí člověka, který má grohna a vidím, kam až to může dojít. Ono, každý lék má vedlejší účinky, mě vysvětlila mudra, že kdyby jeden z 10000 měl nějakou reakci na daný lék, musí se to uvést do nežádoucích účinků. Takže nemusíš být jedna z těch 10000.U mě trvalo spoustu let, než přišli na to, proč mám tykové potíže a i když grohn není žádná výhra, aspoň vím, proč mám ty potíže. Jinak stučnělý játra mám taky a prý když shodím, bude vše OK, jenže jak dostat ta kila dolů, to už je horší.
Nekde jsem cetla, ze seminka treba i v ovoci a zelenine jatrum neprospivaji pac jsou tezko stravitelna. Ono je to tezky jedni radi nejist vejce druzi rikaji ze ano. Jinak to s tema lekam uplne chapu, ja mam strach uzivat cipky do konecniku proti bolestem bricha co mi psal gynekolog muzou zpusobit krvaceni ze sliznic a ja od porodu tj skoro 3 r trpim na krvaceni z konecniku.
jasně, souhlasím s tím cosi napsala, já nemám ždáně problémy, že bych měla průjmy nebo tak nebo vyloženě nějaké problémy, které by mě nějak omezovaly, mám sice občas průjem, ale to když s prominutím sežeru na co příjdu
a nadýmání- mám ráda luštěniny, ale po nich to je utrpení
jo jo nadváha, mě vadí, že když přiberu tak do prsoua břicha maličko nohy a zadek, ale těch 6,5 kilo mi pořád zůstalo po těhotenství, to je zajímavé a to bylo v roce 2008. Měla jsem i preeklampsii jsem měla 18 kilo a to jsem byla v 7,5 měsíci, pak akutní císař a ty zbývající kila nabraná v těhotenství prostě nejsou shodit. Jedna známá, taky nemohla shodit, a pak byla na nějaké masáži či co, a prý jim nějak aktivovali lymfatický systém a nastartovala tak hubnutí, to je zajímavé, že
Alexxa- si psala, že jsi měla polyp, ti ho odstranili? a co hemoroidy, že krvácíš z konečníku, kdy jsi byla na tom kolonu naposled
Polyp mi odstranili a na rozboru to bylo ok, kdepak hemeroidy to kdyz mi na porodnim sale asistentka davala cipek nevim co delala, ale zajecela jsem bolesti proste jsem citila jak to rizlo a od te doby staci mit tuzsi stolici a je to. A to je taky zajimavy ze doktorka, co mi delala tu kolono.mi rekla, ze by byla vhodna operace kdy seriznou okraje trhliny a zasijou a prakticka mi zas rekla ze je to k nicemu, ze ma paciety kteri na tom byly a vratilo se jim to. Takze jsem na zadnou operaci nesla.
No já právě taky začala krvácet z konečníku a dostala jsem strach, bo mámin bratr zemřel na rakovinu tlustého střeva, tak jsem se nechala napsat na tu kolonoskopii, no byl to zážer, ale nakonec jsem ráda, že konečně vím, z čeho mé problémy pramení. Taky mě napřed jen nadýmalo kde co, roky jsem si stěžovala mudře, kdo ví, jak dlouho už ten problém mám.
Jo nemá se jíst syrové ovoce a zelenina, luštěniny,,vláknina. Jinak jím zatím všechno, podle mudra poznám, co mi nedělá dobře a je to tak.
Myslela jsem, že to krvácení mám z hemerojdů, ale bylo a je to tím zánětem. Hemerojdy mudr neřešil, jen je konstatoval.
Crohnova choroba je nevylecitelna? Aspon jsem Bambo pochopila, ze ji mate.
Jj nevyléčitelná, ale žít se s ní dá. A ano mám ji a jsem z toho doteď v šoku. To je důvod, proč vám to sem píšu. Ráda jím a samo, že čím nezdravější, tím lepší. Měla jsem problémy dlouho, ale jaksi v míře, jenže jsem se dala blbec na detox od Mačingové a už to jelo. Půl dne trávím na WC, ale je zvláštní, že kila dolů nejdou, si říkám, kdyby ta blbá nemoc měla aspoň nějaký efekt a něco shodila.