Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím a prosím o radu.
Pět měsíců bez problémů kojím (i u prvního jsem naštěstí nikdy neměla sebemenší problém), ale dnes ráno mi ztvrdlo pravé prso, přesněji v horní části takový jakoby pruh od shora dolů v šířce asi 4 cm. Docela to pobolívá a čím dál víc. Absolutně netuším, co by to mohlo být, protože Ondra z tohoto prsu normálně saje (stejně jako z druhého) a i teď po posledním kojení, kdy z tohoto bolavého bez problémů sál, je to pořád stejné, tvrdé a bolavé. Zkoušela jsem si dát horký obklad, vanu, masírovala jsem, ale zatím bez výsledku.
Tak se chci zeptat, jestli s tím máte některá zkušenost, a poradila mi, co to je
Jestli to je třeba jen nějaký ucpaný kanálek
a spraví se to, nebo se to může vyvrbit v něco horšího.....
Fakt s tímhle nemám vůbec zkušenost.
Jo, přes den kojím cca po 2-3 hodinách, v noci 3×, takže dost.
Moc děkuji.
Medu
Ahojky,
přesně jak říkáš to může být ucpaný kanálek zkus před a při kojení prs jemně masírovat a nahřát třeba plenou, nebo teplou sprchou.
Pokud nemáš teplotu, pak je to ucpaný mlékovod, měla jsem to x-krát. U mě to ale bylo tak, že to syn po nějaké době vždycky „vytáhl“, takže to vždycky dobře dopadlo. Zkus www.kojeni.net tam je spousta informací. Katka
Ahoj, taky jsem s tím minulý týden bojovala
Pomohlo při kojení malého natočit tak, aby jeho bradička směřovala k té zatvrdlině. Byla to sice dost krkolomné pozice (malej ležel na zádech a já jsme byla skloněná nad ním čelem směrem ke jeho nohám), ale fakt to pomohlo.
Doporučuje se to nezanedbávat, údajně z toho může být i zánět prsu. Tím tě ale samo nechci strašit ![]()
Děkuji moc za odpovědi
.
Už jsem koukala i na ty stránky a potrvzují to. Teď po uspávacím kojení se to trochu zlepšilo, tak to určitě nebylo nic horšího.
Ještě jednou díky. M.
Ahoj, měla jsem to nedávno. Dala jsem si na to místo horký kapesník a igelit a chodila jsem s tím než to vychladlo. Pak jsem to masírovala a odstříkala co to dalo. Hlavně mít prs v teple. Nejvíc mě ulevila jiná poloha kojení, to bylo hned pryč. Pokud máš tepolotu, tak je tam zánět a běž k lékaři. Bolelo mě to tak že jsem nemohla ani usnout. Zmizelo to za dva dny, kojení prvního dítěte taky no problem. Toto mi poradila známá zdravotní sestra co dělá na gyndě.