Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
berry4 píše:
Lokální nevadí,Rtg do určité doby taky ne,ke konci těho už ano.
RTG právě nejvíc vadí na začátku těhu.
beruškaa82 píše:
Lokální nevadí a RTG jednoho zubu při maximální opatrnosti s olověnou vestou je taky možný.
Tak nějak. Konzultovala jsem s NĚKOLIKA zubaři a bylo mi to potvrzeno
berry4 píše:beruškaa82 píše:Tak nějak. Konzultovala jsem s NĚKOLIKA zubaři a bylo mi to potvrzeno
Lokální nevadí a RTG jednoho zubu při maximální opatrnosti s olověnou vestou je taky možný.
To je taky pravda…
jizvíková píše:
já nechápu problém, zítra nebo v pondělí otestuješ a je to. U zubaře vadí v těh jen rentgen jinak lokální anestetikum neva
Můj zubař mi injekci nedával ve dvou měsících na začátku a ve dvou ke konci, nepamatuju si přesně, jinak jsem těch injekcí měla hned několik. Zubaře jsem sehnala po letech až právě v těhotenství, takže to bylo znát. ![]()
já jen nechápu..jestli to chce vědět jen kvůli těm poplatkům? To výměnou za pozitivní test udělá zákrok zadarmo? ![]()
MarketaR píše:
ono je v tom ten rozdíl, že jako těhotná u zubaře neplatí. Tak proto to potřebuje vědět.
To si nemyslím. Bez průkazky by ji stejně zdarma neošetřil (dle mého názoru). Navíc zdarma mají těhotné jen dvě preventivní prohlídky, zákrok by si stejně musela zaplatit sama (pokud ho tedy náhodou nehradí pojišťovna).
Ahoj, mám takový problém. Byla jsem u zubařky, dělala mi lokální rentgen zubu (nevěděla jsem, že jsem v tom, cca týden po ovulaci). Za týden mi rozvrtala zub tak pěkně, že ho budu mít půlku umělou a mám vložku. V pátek tam jdu znovu, aby mi tam dala tu umělinu a bojím se jakéhokoliv zákroku, abych neublížila mimču. Těhu mám ještě nepotvrzené lékařem, ale testy mluví za své. Myslím si, že ty anestezie a roztoky (desinfekce a co já vím, co stříká do pusy), nejsou zcela vhodné. Také si mne dává na ležato, takže mi vše teče do krku. Co soudíte vy? Můj gynekolok má dovolenou a nemohu se ho zeptat.
@budulinek7 buď v klidu, dnešní anestetika jsou šetrná a ani ten RTG by neměl mimču uškodit. Z dezinfekcí, jak ty píšeš se většinou používá líh a peroxid, tak to by taky nemělo škodit. A samozřejmě, že v pátek dr. řekni, že jsi v rané fázi těhotenství.
@Malaga píše:
@budulinek7 buď v klidu, dnešní anestetika jsou šetrná a ani ten RTG by neměl mimču uškodit. Z dezinfekcí, jak ty píšeš se většinou používá líh a peroxid, tak to by taky nemělo škodit. A samozřejmě, že v pátek dr. řekni, že jsi v rané fázi těhotenství.
Doktorku už jsem zarazila minule, chtěli mi RTG dělat. Díky za uklidnění, trochu mě to vyděsilo.
@budulinek7 píše:
Ahoj, mám takový problém. Byla jsem u zubařky, dělala mi lokální rentgen zubu (nevěděla jsem, že jsem v tom, cca týden po ovulaci). Za týden mi rozvrtala zub tak pěkně, že ho budu mít půlku umělou a mám vložku. V pátek tam jdu znovu, aby mi tam dala tu umělinu a bojím se jakéhokoliv zákroku, abych neublížila mimču. Těhu mám ještě nepotvrzené lékařem, ale testy mluví za své. Myslím si, že ty anestezie a roztoky (desinfekce a co já vím, co stříká do pusy), nejsou zcela vhodné. Také si mne dává na ležato, takže mi vše teče do krku. Co soudíte vy? Můj gynekolok má dovolenou a nemohu se ho zeptat.
Ahoj, když jsem absolvovala různé zubarske zákroky v těhotenství, lékařka mne ujistila, ze ty lokální anestezie (a další roztoky, jak píšeš) a dočasné výplně nevadí. Na rentgen jsem musela počkat, až budu mít po šesti neděli. Ale týden po ovulaci to snad nevadí
teď uz nemá smysl se tím trápit, když uz bylo provedeno
V klidu, ono zase ti bez RTG ten zub nemůže moc dobře udělat, víš. Domluv se s ní, jestli by ti nedala dlouhodobě provizorní výplň a až budeš mít po 1. trimestru, tak že byste se do toho pustily.Ale neboj, určitě nejsi její první těhulka.
@Malaga píše: …Ale neboj, určitě nejsi její první těhulka.
Ona na mne dělá dojem, že právě vylezla ze školy. nemá skoro žádné pacienty a našla mi 8 kazů, což mě rozběsnilo, protože před 11 měsíci jsem u jiné lékařky neměla ani jeden. Chodím do stomatologického centra a když jeden zubař odpadne, tak mě strčí k jinému. Ta předchozí začla dělat jen rovnátka, takže jsem vychytala snaživku, které se nelíbí jediná plomba v mé puse. Takže mi to dost zavání. Zajdu si k soukromému zubaři, co mi poví on. Táta u téhle byl taky a skončilo to vytrhnutým zubem, protože mu udělala naprosto to samé, co mně. a můj otec nemá za život v puse jedinou plombu a zuby vpoho.
@budulinek7 tvojí paní dr. neznám, ale pokud chodíš do stomatologického centra, tak to je jistě také „soukromé“.Dnešní mladí stomatologové jsou dost orientovaní na estetiku a dost často chtějí předělávat výplně, které jsou i dle rtg funkční, ale esteticky nevyhovující. Já je chápu, že chtějí vše dovést do nejlepšího stavu, který je možný, ale málokterý připouští, že lidé mohou mít i jiné priority než je bezvadný chrup.Na druhou stranu by tě mohlo uklidnit, že se paní doktorka nedávno učila nejnovější trendy ve stomatologii i v ošetřování těhotných. A dneska by si asi málokdo dovolil riskovat poškození plodu, protože už i v ČR v těchto kauzách poškození pacienti začínají vyhrávat.
Možná by ses měla ale opravdu podívat po jiném stomatologovi - vzájemná důvěra je velmi důležitá.
Tak ať je to brzo v pořádku! ![]()
Mně teda zubař tvrdil, že mají speciální lokální anestetikum pro těhotné, že to obyč použít nemůže