Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Milé dámy, velice Vás prosím o radu.
Máte některá zkušenost s rozšiřování močení trubice, či s naříznutím močové trubice? Trápí mne bolest řezání, pálení při každém močení. V moči ani v krvi nic nemám. Tento stav trvá již 3/4 roku, podle urologa je to zúžená močová trubice a pomůže jen OTIS zákrok, druhý urolog a gynekolog je zásadně proti nařezávání, ale neví, co poradit. (Již 2× jsme podstoupila rozšíření 2015, 2020-po prvé pomohlo, podruhé nepomohlo, ale zhoršilo), za rok 2019-2020 jsem měla asi 8× zánět a ATB. Prosím pomozte a poraďte vaše zkušenosti. Děkuji
![]()
Já tedy jsem chlap, ale jako první by mě zajímal výsledek UFM - uroflowmetrie, jestli je to vůbec zúžením.
Doma si lze udělat zjednodušenou verzi. Je to jednoduché: Prostě za jak dlouho se plně vyprázdní měchýř a kolik toho je. Výsledek pak dostanu vydělením vydělením objemu časem - v mililitrech za sekundu (ml/s). To lze porovnat s tím co je k mání na webu.
Pokud to vyjde rozumně, tak bude problém v něčem jiném, někde musí být zdroj infekce. Nejsem doktor, tak jen co mě napadá: paraurethrální žlázky, výduť v měchýři. ![]()
Přeji, ať na to přijdete. ![]()
UFM mi dělali před rozšířením červen 2020 a vše bylo v pořádku. Zkusím teda ještě tu domácí verzi, děkuji za radu. Jelikož byl zákrok v celkové narkóze, kontrolovali mi kompletně moč. měch., odebírali i tkáň a vše vyšlo negativní. Najednou stranu super, že nic nenašli a na druhou stranu, kéž už by něco našli, abych věděla, kde je problém a jak ho řešit.
Děkuji
Nemůže to řezat a pálit kvůli opakovaným zánětům? Dělaly se stěry i na gyndě? Často to bývá od gyn. zánětu a je třeba cílit na patogen, který je tam přemnožený. V moči přitom může být čisto… (V moči bylo bakteriálně čisto, vaginálně streptokok, pálení při močení. ) Taky jsem se setkala s případy, kdy to byly chlamydie, ricketsie, mycoplazmata atp. potvory, které se špatně prokazují ze stěrů. Vyjdou třeba jen v krevním testu, nebo po spec. stěru z čípku. Možností je asi hodně, ale toho řezání a rozšiřování bych se zatím obávala, právě proto, že by to mohly být nedoléčené infekty. Ale neznám tu historii co bylo přeléčováno a zda byl léčen i partner. Jo a po každých ATB automaticky a dlouhodobě pokračovat nějakými silnými brusinkami nebo manozou, kvůli dohojení sliznice.
Na gynde mi dělali pouze klasický stěr, na výsledek čekám. Nevím, co všechno z toho klasického stěru jsou schopni
zjistit, každopádně Vám děkuji za myšlenku. Pokud bude stěr v pořádku, poprosím ještě gynekologa o krev, nebo konkrétní stěr na pohlavní nemoci. Poševní záněty nemám. Pouze ty z močových cest, poslední ale v květnu 2020, poté červen 2020 rozšíření moč. trubice, od té doby jsem neměla žádný zánět, ale pocit řezání a pálení mám pořád. Přemýšlím, zda si teda nemám nechat udělat ještě krevní odběry na pohlavní nemoci, ikdyz to gynekolog vyloučil
jinak jsem si nechala udělat kompletní odběry na autoimunitní onemocnění, střevní choroby, záněty v těle, infekce atd… vše vyšlo nejlépe jak mohlo
![]()
@Zůza10 píše:
Na gynde mi dělali pouze klasický stěr, na výsledek čekám. Nevím, co všechno z toho klasického stěru jsou schopni
zjistit, každopádně Vám děkuji za myšlenku. Pokud bude stěr v pořádku, poprosím ještě gynekologa o krev, nebo konkrétní stěr na pohlavní nemoci. Poševní záněty nemám. Pouze ty z močových cest, poslední ale v květnu 2020, poté červen 2020 rozšíření moč. trubice, od té doby jsem neměla žádný zánět, ale pocit řezání a pálení mám pořád. Přemýšlím, zda si teda nemám nechat udělat ještě krevní odběry na pohlavní nemoci, ikdyz to gynekolog vyloučil![]()
jinak jsem si nechala udělat kompletní odběry na autoimunitní onemocnění, střevní choroby, záněty v těle, infekce atd… vše vyšlo nejlépe jak mohlo
![]()
Je v tomhle nějaká změna stavu? Mam stejný problémy - zúžená močová trubice, pálení, řezání a nucení na močení, moč je vždy v pořádku. Proud na čůrání na váhu normální. Močák je na ultrazvuku vždy prázdnej, tedy neni indikace k operativnímu rozšiřování a ani by se mi do toho nechtělo, když vzpomenu jak před týdnem bolela cystoskopie a čůrání po ní. Občas ale po vyčůrání vyčůrám ještě něco, jen na ultrazvuku to ale nevidí a asi jen někdy. Zúžení jako takový se mi projevuje jen tím že strašně stříkám, jak když se dá prst na hadici. Urolog mě taky posílal na gyndu, tam mi dělali klasickej stěr a byl negativní, tam je to vždycky negativní. Mam histaminovou intoleranci a myslela jsem, že to je z toho, protože mam ty problémy asi 15 let, tedy stejnou dobu jako tu intoleranci. Teď jsem se dozvěděla ještě to zúžení, a jste první, koho jsem na netu našla, kdo to má podobně. Tak mě zajímá, jestli jste našla nějaký řešení.