Zvětšená ledvinová pánvička

38
25.6.09 13:21

Zvětšená ledvinová pánvička

Zdravím všechny maminky, které mají stejný problém jako my. Už v porodnici nám zjistili, že má Vojtíšek zvětšenou ledvinovou pánvičku. Chodíme od narození co dva měsíce, teď je nám rok chodíme po třech měsících na UTZ a kontrolují moč. Jednou je pánvička menší jednou zase větší. Žádný jiný problém nemáme - moč v pořádku, záněty ne, teploty ne. Naše nefroložka nás od 4.měsíce přesvědčuje abychom nechali udělat rentgen močového měchýře, zda se nejedná o reflux - vracení moči do ledvin. Zatím jsme vždy toto vyšetření odmítli - nemáme žádnou zajišťovací léčbu ATB. Pánvička je po posledním UTZ velká 17mm, zvětšilo se nám to, ale žádný jiný problém není. Máte někdo zkušenost, že se to časem upravilo nebo zmizelo? Když Vaše mimča měli reflux měli nějaké příznaky kromě zvětšené pánvičky? Přijde mi zbytečné ho nechat trápit vyšetřením ( není to moc příjemné) když bylo zatím vše v pořádku.
Děkuji za info. Žaneta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
25.6.09 14:04

Ahoj taky nám tento problém našli před 3 měsíci dceři budou 3 roky v srpnu,v úterý jsme s tím byly na urologii a urolog nám řekl,že se to bude jenom hlídat za půl roku na kontrolu a kdyby se zvětšila tak potom ten rentgen.V moči taky nikdy nic neměla.Pánvišku má do 12 mm.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
25.6.09 14:07

A jak se ptáš na ty příznaky tak my jsme začaly s tím že mně přišlo že hrozně často čůrá a na to mně urolog řekl že vzhledem k tomu kolik vypije tak je to v pořádku a že to nemá na to vliv a jinak chodíme také na nefrologii.

• Citovat
  • Upravit
38
25.6.09 14:15

No myslím těma příznakama vysoké teploty, říkají že snad i nějaké fleky na tělíčku, jestli ho něco bolí to nám zatím neřekne, ale není plačtivý tak snad ne! Právě mi přijde že je v pohodě, hodný dítko, nijak mrzutý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.6.09 14:20

Naše malá měla dvakrát vysoké horečky,lae měla u toho i jiné příznaky jako zvracení a průjem,tak jsem si říkal,že by to mohlo být od toho,ale urolog mně řekl že asi ne.Taky zatím nechci,aby jí dělali ten rentgen,mám z toho docela strach.

• Citovat
  • Upravit
10482
25.6.09 14:45

Janet, já mám zvětšenou pánvičku dodnes :wink: už 26 let :)
měla jsem vezikouretrální reflux, vrozený, po 3letech operovaný. jedna pánvička mi zůstala lehce zvětšená… nemám žádné problémy.

myslím, že rentgen samotný případný reflux neprokáže, jsou spec. vyšetření, ale názvy si nepamatuju :oops: v podstatě se ale jedná o nějaký typ vylučovací cystoskopie :roll:

kdyby to bylo u Vojtěcha (jako že k tomu má předpoklady :(, na sonu ve 2m měl zvětšenou jednu, ve 4m žádnou, pak už jsme nešli :)), sledovala bych pravidelně moč, při teplotách vždy, nenechala prochladnout atd., ale jinak zatím asi nic nedělala. nejnovější studie mluví o tom, že se dokonce děti nechávají při mírnějších refluxech bez zajišťovací léčby, s poučením rodičů a okamžitou specializovanou pomocí v případě problémů. rentgenoložka mi sama řekla, že u dětí pokud nejsou problémy, se vyšetření dělá později, protože se to často spraví - aspoň trochu - samo. kolik je tvému Vojtíškovi teď?? nám prvně říkala rtgložka až tak ve 2-3 letech, když bude bez obtíží…

častým následkem refluxu je pyelonefritida - zánět ledvin. opakovaně. proto při horečkách moč atd.,..(tak na to přišli u mě..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.6.09 14:51

Natašo můžu se zeptat to jsi měla jenom horečky a šly ti srazit?A myslíš si,že se to může ztrati i ted když sto našly Nikolce ve 3 letech?

• Citovat
  • Upravit
38
25.6.09 18:37

Nataško děkuji za info. Vojtíškovi je 1.rok, vše děláme dle doporučení - nechodíme plavat, pořád ho hlídám aby neprochladl, při zvýšené teplotě letím na středisko s močí (když mu rostly třeba zuby). Tak myslíš že můžu být v klidu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9785
26.6.09 00:51

Ahoj,
u moji dcery byla tato „vada“ zjistena na obouch panvickach uz kdyz byla v brisku.
Kdyz se narodila mela to dva centimetry. Od dvou mesicu na ATB.
Chodili jsme á měsíc na kontroly, á 14dní jsme odevzdávali moč, presne jak Janet pises, jendou je to vetsi, podruhe mensi.. (prislo mi ze je to velke dle toho jestli byla nebo nebyla vycurana).
Kolem roku a pul mela uz hranicni velikost s operaci (nad 2cm) a tak nas poslali prave na to vysetreni na ktere chcou poslat vas.
Prezili jsme ho a jsem aspon klidnejsi.
S moci se ti muze vracet ruzna infekce, holky navic jsou o to vic haklivejsi, pac maji kratsi mocovody.. (ale to se vas netyka).

Ad samotne vysetreni: Terezce dali nejaky oblbovak po kterem jako ze mela spis spat (ale nespala, drzela se, jen byla klidnejsi, apatictejsi rekla bych).
Podali ji nejakou latku a pak jsme sli na rentgen kde ji meli cevkovat (toho jsem se bala nejvic), nakonec mala jak ji to zrejme studilo se vycurala sama a na rengrenu presne vidis kudy moč proudí.. Nám se reflux nepotrdil.
Diky tomu nam zrusili ATB, pak jsme sli za dalsiho pul roku, panvicky se ani nezvetsily ani nezmensily.. dite samozrejme roste, takez vlastne je to „lepsi“. KOntrolovani mame byt porad ale to zrejme probehne az na konci popr na zacatku dalsiho roku, takze vic nepovim.

Kamaradka co ma chlapecka kterym se potvrdil, deali pak jeste nasledne dalsi vysetreni - zjistoali na kolik procent funguji ledviny.
Jak se reflux projevuje - prave temi infekcemi, teplotami, rekla bych.

Dalsi kamaradka byli dokonce i na operaci a ceka je dalsi.

Asi bych pro klid to vysetreni podstoupila dokad je jeste malicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
2.7.09 01:52

no, já nejsem zas až takový odborník :wink: jen jsem si vším sama prošla jako dítě. před 25lety nebyly takové metody jako teď, proto se na to přišlo - řešilo se to - až po opakování pyelonefritis, byly mi 3. nejdřív se snažili vyléčit záněty, pak fikli. jedna pánvička se vrátila do normálu, druhá zvětšená. teď po Vojtovi (bylo mu 9m) jsem byla na UTZV a našli, že mám zvětšené obě.. hnali mě na scintigrafii, pak na urologii, kde dr. udělal sono (to bylo asi po 6m od prvního) a hydronefrosa nikde :lol: :lol: takže i u staršího se může stát, že jednou je, jednou není :D

moc se nevyznám v tom, jaké jsou teď používané metody detekce pro děti… jen vím, že sono je tady vlastně trochu nanic, u těch malých dětiček se ty pánvičky zvětší, když se nevyčůrají - to mi přesně řekla rtgložka, když jsme na tom byli. že na potvrzení/vyvrácení refluxu je potřeba to specializované a nám konkrétně ho ona (ve V 2měsících) doporučila až ve 2-3 letech, když nebude mít problémy.

je pravda, že malé děti snášejí všechno mnohem lépe, je snazší je někde udržet, atd., než 3leťáka.

Janet - myslím, že děláš všechno dobře. :) je jenom na tobě, jestli chceš mít jistotu refluxu/nerefluxu, nebo pořád stres při teplotách atd. ve vašem případě chce mít asi jasno nefroložka :wink: to vyšetření není tak hrozné, když o tom přemýšlím, nevím, jestli bych v tvém případě na něj přecijen šla, a vyhověla tak dr. :)
po roce věku už bych to zvažovala,… ve 4m bych ještě nešla - ale jsou to jen mé úvahy…

můžu se zeptat, jak to zjistí už v porodnici?? měli jste nějaké podezření??? naše dr. mě poslala s Vojtou preventivně, kvůli mé VVV, a vím, že maminky, co měly těžké virózy/chřipky v těhot. taky posílala… ale v porodnici??

na reflux se často přijde tak, že má dítě zánět ledvin (dříve opakovaný, dnes se jde hnedka po na uztv). reflux způsobuje to, že se v ledvinách moč vlastně drží a rozvíjí se infekce :(

úplně OT: jo a četla jsem si teď jeden článek o refluxech a operativních řešeních dneska a už se to dělá laparo, což je super, to já mám slušivou 15cm jizvu přes celé břicho :) mě asi šil nějakej stážista :roll: a taky dítě je dřív OK, prostě pokrok velikej!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
10.7.09 09:10

Ahoj Nataško,
Vojtíškovi tu zvětšenou pánvičku zjistili při novorozeneckým screeningu hnedka v porodici, u nás to dělají všem mrňousům po porodu.
Byli jsme ještě s Vojtíškem na konzultaci v Motole a taky doporučují ten rentgen, tak jsme se rozhodli a jsme objednaní na srpen. Už teď se bojím co zjistí a jak to malý zvládne, já to prožívám hrozně už jen pomyšlení co ho čeká a co zjistí mi bere dech. Hrozně se toho bojím! Snad to nebude tak strašný - doufám a věřím že to zvládneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
10.7.09 10:51

Janet, já myslím, že pokud jste bez obtíží, že to bude dobrý! 8) Vojtíšek to zvládne líp než ty - oni to moc neprožívají! budem na vás myslet!
vím, že je hrozné bát se co zjistí, ale určitě zjistí, že je vše OK, a ty už nebudeš běhat s močí při jakékoliv teplotě!
(btw, jak mu ji chytáš?? tohle je u nás teda běs :()

Vojta mi jednou při sonu usnul 8) ta dr. nevěřila vlastním očím… jenže on usnul i při odběru krve, když mu sestřička nemohla najít žílu a vrtala se mu tam jehlou 8) (ale teď, teď ječí, když se u dr. kouká na zuby, když ho bodne,…)
takže možná je lepší vyšetření dřív, zvládají to pak líp.

ten screening mě překvapuje, Vojtínovi to nikdo nedělal, ani přes zatížení z mojí strany, to napadlo až naši pediatričku… jako že dělají screening ledvin?? - možná že je to novinka, Vojtovi už je 20m. dělali mu jen odběr z patičky, sluch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
10.7.09 13:30

Nataško ten novorozenecký screening se asi dělá už delší dobu aspoň u nás. Moč chytáme teď už docela dobře, když sedí na nočníku tak mu pindíka vystrčím ven a chytám když začne čůrat, máme to teda po celé koupelně, ale je to jistota, že něco chytneme. Dřív jsem čekala nad rozbalenou plínkou jestli začne čůrat nebo ne a samozřejmě když už jsem nad ním stála dobu a pořád nic, tak při sebemenčím otočení nebo nepozornosti zrovna začal čůrat a já to honila a nic nechytla - hrůza, jo a nějaký střední proud? no to ani náhodou vždycky jsem ráda že něco chytím.
Tak díky za podporu :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
16.7.09 15:36

Ahoj, pridavam se taky. matesovi zjistili hydronefrozu uz kdyz byl v brisku, od narozeni ATB, Pravidelne UTZ a vysetreni kontrastni latkou myslim v 5-ti mesicich. V 6-ti mesicich byl na rentgenu, teda on to je rentgen, pri kterym ma cevku a tou mu napustej mocak nejakou latkou a musi ho zrentgenovat v momente, kdy cura. Bohuzel se nepovedlo, pac chlapecek proste v klidu lezet nebude. Dneska mi prisla pozvanka, za mesic jde znova, tak se to snad povede a reknou, ze je proste jenom vetsi bez refluxu a vyhodime ATB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5903
18.7.09 16:04

Janet-tak já ti napišu něco o nás,mám synka 2 roky a v porodnici nám řekli že má jen zvětšenou ledvinovou pánvičku,ve 3 měsících byl na Ultrazvuku a pořád stejně!pak sice chytl zánět ledvin a ledvinovou koliku(skončili sme několikrát v nemocnici(ale mám kamarádku které neměla žádné příznaky a má to samé co my a nikdy jeji malá nebyla nemocná!)a pak nám udělali vyšetření na co máte jít vy a zjistili že má reflux,okamžitě nás předali do Olomouce po určitých vyšetření jako je cystoskopie,a zjištování stupnu refluxu(my měli bohužel na jedné straně ten nejhorší to jest 5,a okamžitá operace do 14 dnů.dnes má syn konečně pokoj,ikdyž se ledvina(bohužel už byla poničena hodně kvůli tomu refluxu! nezlepšila ale apson funguje!
nechcu tě strašit,nemusíte mít nic,ale být tebou tak si to vyšetření necham udělat at si klidnější nezanedbáš nic!pak bys litovala kdybys zjistila že ledvina mu už nefunguje!tot je můj názor!opravdu je to zrádné a hodně dětí tam bylo a nemělo nikdy zánět prostě nic!!!!!!!a měli obě ledviny poničené!tak přeju hodně štěstí při rozhodování!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí