Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
D
Příspěvek upraven 28.01.25 v 20:33
Tak pokud dr. říkala,ž to je vpořádku tak bych jí důvěřovala nebo si zajdi ještě za jiným dr.ať máš jistotu.
Ahoj, vůbec se toho neboj, je to opravdu normální - některé děti mají takto zvětšené uzliny i v tříslech, podpaží apod. - zvláště u hubených dětí je to více znát. Při infektu se můžou ještě trochu víc zvětšit, měli by se pak vrátit na původní velikost. Uzliny má každý, jen u někoho jsou hmatné, u někoho ne, u dětí většinou ano, u dospělých už je potřeba to zkontrolovat. Kdyby to mělo znamenat nějaký hematologický problém, věř tomu, že za 16 měsíců by se už dávno projevil i jinak. Jinak jestli tě to pořád neuklidnilo
(znám to, taky jsem plašan), můžeš si jako samoplátce dojít na ultrazvuk na zkontrolování, ale vážně je to zbytečné ![]()
Brácha má taky zvětšné uzliny snad všude,byl u mudr,ta to zkoukla a je to ok.Pokud se nezvětšují nebo nebolí.
Můj syn je má zvětšené asi od 1 měsíce - má je za ouškama i vzadu na krku pod lebkou. Objevily se mu tam po viróze. Ted má skoro 11 měsíců a jsou tam pořád.
Staršímu synovi se objevila uzlina na krku asi v jednom roce také po viroze. Budou mu 4 roky a nezmizela. Když je nemocný tak se mu zvětší.
Syn je má zvětšené pod lebkou po straně na krku asi od půl roka. Kdysi jsem se na to ptala dr. a ta říkala, že se u dětí zvětší při sebemenším infektu v těle, který ani nemusí být navenek vidět. A že to náš prcek klidně může mít z ekzému (kterej má skoro furt, takže i uzliny skoro furt). Někdy se ještě zvětší, když měl rýmu nebo angínu, po nemoci se zase vrátí do původní „mírně zvětšené“ velikosti. Díky dr. neřeším, je to normální.