Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtela bych vas poprosit o radu…
jake zvire bych mela poridit 5letemu synovi??
moc by chtel zviratko..
ted bydlime v byte 3+kk,
ale brzy se budeme stehovat do rodinneho domku
s primerene velkou zahradou.
dik za rady!!!
![]()
@BMRL pořídila bych morčátko nebo zakrslého králíčka. Ty bývají ňuchňací
Morče.. pokud ochočíš, je jak pejsek, vč vození na vodítku. Zároveń nepotřebuje tolik prostoru, nemusíš venčit a pod. Je to malé nenáročné zvíře, pokud se o něj dobře staráš, je to mazel. Můj mladej si takhle ochočil náš chovný páreček a jako jediný je např. češe /máme dlouhosrsťáky/, od nás na sebe nenechají šáhnout, k němu jdou bez problémů..
Morče… ale počítej, že část péče bude na tobě (malá má sice 4 roky, ale krmí prakticky sama - vynést a vymýt ten velký spodek od klece ještě dlouho nedokáže… nebo ostříhat drápky když je třeba).
V jednom chytrém článku na toto téma psali, že je potřeba si uvědomit, že zvířátko kupuješ JEN SOBĚ! Na tobě bude všechna starost, zodpovědnost, placení očkování, nemocí, veškerých výdajů… Dítě, které zvířátko chce se o něj NENÍ schopno plnohodnotně postarat a bude ho využívat jen na několik chvilek denně na mazlení a za nějaký čas ho i to omrzí a nebude to pchopitelně tak časté…
Takže podle toho zvířátko určitě vybírat… ![]()
Já bych ještě doplnila, že zvířátko je živý tvor, který se dožívá určitého věku. Nežije jen do té doby jak se to člověku „hodí“. Tak na to nezapomenout ![]()
Bohužel jsem byla svědkem nechutného vyměňování zvířátek podle chuti a nálady dítěte. Začalo to křečkem, který to nepřežil…chlapeček prostě zapomněl krmit a matce to bylo jedno
Pokračovalo to králíčkem když mu bylo 6let. Po roce ho přestal králíček bavit tak ho „ze zdravotních důvodů“ museli prý dát pryč. Za pár měsíců maminka pořídila chlapečkovi koťátko. Koťátko vyrostlo, přestalo být roztomilé a „záhadně se ztratilo“. Pak přišel první pejsek (na půl roku), později druhý pejsek (zase na půl roku)… Nemám co více bych dodala ![]()
Takže za mě zvířátko určitě ano, ale pečlivě, opravdu pečlivě vše zvážit a uvědomit si, že je především pro TEBE!
![]()
Myslím že dítě ocení mazlicí zvíře, ale ze svojí zkušenosti varuju před králíkem. Jsou nádherní, ale hrozně se liší kus od kusu. Někteří jsou úplně pitomí a hodně jich vyhazuje stelivo z klece, takže musíš pořád vysávat…
Náš králík byl ňuňík, ale prostě se nenaučil kadit jen v kleci a čůral do postele (na zem ne). Čili jsem se smířila s tím, že když ji pustím z klece, tak ty suché bobky sesbírám a musím ji hlídat, aby mi neskočila na postel, protože tu by pomočila.
Přimlouvala bych se spíš za kočku, pokud nejste alergici. Nějakou útulkovou nebo vesnickou směs: pouštět ji ven, aby vychytala myši, ale koupit i dvířka a na mazlení ji mít doma. Je to dva v jednom. A v domečku, pokud někdo ze sousedů nemá přičinlivou mícu, stejně budete muset kočku pořídit, aby vás myši nesežraly…
Jinak souhlas s tím, že zvíře kupuješ sobě!
@Cmochy píše:
@BMRLV jednom chytrém článku na toto téma psali, že je potřeba si uvědomit, že zvířátko kupuješ JEN SOBĚ! Na tobě bude všechna starost, zodpovědnost, placení očkování, nemocí, veškerých výdajů… Dítě, které zvířátko chce se o něj NENÍ schopno plnohodnotně postarat a bude ho využívat jen na několik chvilek denně na mazlení a za nějaký čas ho i to omrzí a nebude to pchopitelně tak časté…
Takže podle toho zvířátko určitě vybírat…
Já bych ještě doplnila, že zvířátko je živý tvor, který se dožívá určitého věku. Nežije jen do té doby jak se to člověku „hodí“. Tak na to nezapomenout
Bohužel jsem byla svědkem nechutného vyměňování zvířátek podle chuti a nálady dítěte. Začalo to křečkem, který to nepřežil…chlapeček prostě zapomněl krmit a matce to bylo jedno
Takže za mě zvířátko určitě ano, ale pečlivě, opravdu pečlivě vše zvážit a uvědomit si, že je především pro TEBE!Pokračovalo to králíčkem když mu bylo 6let. Po roce ho přestal králíček bavit tak ho „ze zdravotních důvodů“ museli prý dát pryč. Za pár měsíců maminka pořídila chlapečkovi koťátko. Koťátko vyrostlo, přestalo být roztomilé a „záhadně se ztratilo“. Pak přišel první pejsek (na půl roku), později druhý pejsek (zase na půl roku)… Nemám co více bych dodala
![]()
máš naprostou pravdu ![]()
Jako dítě jsem měla křečky, morčata, potkany, činčilu, králíka, kočky… Asi nejméně smradlavá a nejsnáz ochočitelná byla činčila, akorát teda skáče jak ďábel a potřebuje prostornou volieru a nechávat probíhat. Ale bylo to fakt miloučké zvířátko. A kočky, ty já můžu. Ostatní hrabošská havěť buď poměrně dost smrděla nebo šla blbě ochočit a když už to člověk ochočil, tak to chcíplo.
Nebrala bych psa, protože to je hodně velký závazek a na rozdíl od nějakého hlodavce či kočky je potřeba ho venčit, tudíž vznikne na dalších 15let úvazek vyvenčit psa, kdo vyvenčí psa atd. Kočku můžeš nechat samotnou i přes víkend, psa těžko. Pokud bys ty chtěla psa, tak prosím, ale pes bude vždycky asi nejvíc ze všech zvířat „tvůj“ potřebuje výcvik, svého vůdce smečky, dítě se s ním trochu poňuchňá, ale pes bude vzhlížet hlavněk výše posatveným v rodině ![]()
Myslím, že 5leté dítě si toho moc ještě neuvědomí. Bude mít ze zvířátka radost a bude si s ním mazlit či hrát ze začátku, pak jej trochu omrzí (jako je tomu u hraček). Všechna starost bude hlavně na rodičích, ti se o něj budou starat…krmení, venčení, uklízení, očkování, mytí, atd.
Mé zkušenosti s mazlíčky v mládí:
Je nutné brát v potaz, že se u dítěte může objevit (i když se doteď neobjevila) alergie. Za mě v tomto věku ještě žádné zvíře. Možná později, kdy si bude více uvědomovat odpovědnosti.
My budeme pořizovat morčátka, čekáme až se narodí. Kamarádka je potřebuje někomu udat, tak si je pak vezmeme. Nepořizuju je ani tak dětem, i když samozřejmě chci, aby se pomalinku učili nějaké zodpovědnosti se o někoho starat, ale hlavně pro sebe, o malinka jsem vyrůstala mezi zvířátkama a teď mi to chybí
Takže to bude taková radost pro všechny ![]()
Kotě
mazlí se, je čistotné, neštěká v noci
a když ho naučíš na škrabadlo (chlap s ním trénoval
) tak ani nic nezničí. a bonus… večer u televize pěkně hřeje ![]()
Já jsem pro kotě. Britské. Jsou to kočky převážně bytové, s klidnou vyrovnanou povahou. Jsou čistotné, pokud si pořídíte od chovatele, nejspíš už bude umět na záchůdek, takže odpadnou starosti s učením. Důležité je pořídit škrabadlo, aby nebrousilo o nábytek. Ale pokud škrbadlo má, tak nemá potřebu škrábat jinam. My si takového mrňouse pořídili nedávno a je to miláček rodiny, i muž ( který kočky nemá rád ) si ho zamiloval. Je to kliďas, děti si hrozně oblíbil. S miminem spí a s malou řádí. Když nemá náladu, zaleze si a jdu v klidu spát.
Hlodavce jsem taky měla, ale musím říct, že od té doby, co mám pejsky a nově kotě, tak už bych si je nepořídila. Jak psala Gladys, špatně se ochočují, přijdou mi takoví neslaní, nemastní. ![]()
Pes je velká zodpovědnost, takže toho bych vynechala, pokud nejsi ochotna ji na sebe přebrat.
Dodatek: V bytě máme taky britky, a i když jsou nemazlící (odmala, z povahy, některý takový prostě jsou), tak jsou na byt super. Ale do domečku by kočka myšilovka byla bonus navíc ![]()