Zvláštní přístup prarodičů

Anonymní
20.4.22 01:13

Zvláštní přístup prarodičů

Zdravím, ani nevím, kde začít. Spíš se potřebuji vypsat… Jde o rodiče mého manžela. S manželem jsme spolu 7 let, z toho 5,5 roku jsme manželé. Před 4 měsíci se nám narodila dcerka, no a… Manželovi rodiče ji ještě neviděli, a to bydlí půl kilometru od nás, nemají zájem… Nikdy jsem se s nimi příliš nestýkala, protože pokaždé něco měli, nebyl na nic čas. S manželem se stýkají také spíše sporadicky. Manžel je jejich jediné dítě, které jim prakticky vychovala babička, protože oni „neměli“ čas (přes týden bydlel u ní a na víkendy si ho brali domů). Na naší svatbě se s nikým nebavili, vypadali strašně otráveně. Kontakt s ostatními lidmi je jim evidentně nepříjemný, nicméně celá moje rodina nedokáže pochopit, že nemají zájem ani o vlastní vnučku. Několikrát jsem projevila snahu jim vnučku přivézt v kočárku až k domu, ale pokaždé něco měli - asi 5× dělali v lese dřevo, pak asi 5× jeli nakoupit, prostě všecko bylo vždy přednější. Moje snahy ztroskotaly asi před měsícem, kdy se s nimi manžel domluvil na tom, že přijdou na půl cesty a aspoň kouknu do kočárku (byla zima a na dlouhé procházky to nebylo) nakonec jsme došli až k jejich domu a k překvapení všech zase byli v lese, že nemají čas. Můj problém spočívá v tom, že je manžel na jejich straně (alespoň mi to tak přijde) a neustále je omlouvá (pořád slyším, jak nemají čas, jedou nakoupit, mají obavu z Covidu a tak dále) já vím, jsou to jeho rodiče, ale přijde mi to prostě líto. Celá moje rodina je z malé totálně hotová, ale jeho strana rodiny… Navíc se odmalička s půlkou vlastní rodiny nestýkal (kromě té jedné babičky) protože dle jeho rodičů „jim nikdo nic nedal a nikdo se o ně nezajímal“ přitom teď tohle dělají oni sami. Nikdy jsme společně žádný konflikt neměli, nikdy nikdo nepřišel s tím, že by jim na mně něco vadilo, zkrátka se s nikým nepotřebuji stýkat. Včera třeba manželova mamka škrábla auto (malej ťukanec) a první co bylo, volali jemu ať za ní přijede a jede před ní jako předvoj, aby se nebála (cesta přes půl republiky), no a manžel by bez váhání jel, a přitom když měl jeden den volno z práce tak mu bylo za těžko vzít malou aspoň na procházku s kočárkem, natož jet třeba někam na výlet. Nechci po něm aby se s rodinou přestal vídat, ale zároveň je mi nepříjemný, že nedokáže udělat víc proto, aby ta rodina fungovala lépe. Nebo alespoň aby se nechoval po jejich vzoru pokaždé, když od nich přijede (to je ale tak 1 do měsíce) :( těm kdo četli a dočetli děkuji za trpělivost a třeba i názor :oops:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1785
20.4.22 04:36

On nemůže za to, jací oni jsou. To je důležitá věc, kterou si musíš uvědomit. Nesrovnávej jeho i tvou rodinu a nevnucuj se jim. Vypadá to, že vaše dítě bude mít dost lásky z tvé strany, tak to přeci nelámej přes koleno.
On v takovém prostředí vyrůstal a nepřijde mu to špatné. Zřejmě má rodiče opravdu rád a proto je tak ochotný, když se něco stane. Tvoje rodina to taky nemá co řešit. Ty jim prostě řekni, že je to tak a tak a nepatlejte se v tom pořád. Jo, bolí to. U nás je taky prioritně zájem jen z mé strany. Je mi to fuk. Už svůj program nepřizpůsobuju, neposílám jim fotky a informace a žiju teď a tady pro to dítě. Když mají přijet, tak to prostě překlepu.

Mimoto prostě trvá, než si chlap zvykne na nějaký režim s dítětem (vlastní zkušenost). Jestli chceš, aby dítě vzal ven, tak mu to prostě řekni a naplánuj. Nečekej od něj, že bude u vytržení z dítěte, které teprve teď začíná koukat a trochu poznávat svět. Co vím z okolí, tak si to chlapi začínají užívat až od toho půl roku, kdy tě to dítě alespoň řádně pozná, zasměje se a dokáže udržet hračku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
20.4.22 05:43

Uprimne, podle popisu, nevim, co jineho jste cekali :nevim: Netravili cas ani s vlastnim ditetem, ocekavat, ze po narozeni vnoucete se neco dramaticky zmeni bylo hodne naivni :nevim:

Souhlasim s tim, ze to nech bejt, jsou jaci jsou, nepredelate je. Taky jsme to meli podobne, co nadelas. Je fajn, ze mate kolem sebe tvoji rodinu.

No a manzela snad jeste „vychovat“ k tomu, ze travit cas s vlastnim ditetem je dobry napad pujde, vzor z rodin zjevne nema, tak holt ho k tomu budes muset zkusit postupne navest. U nas to taky bylo trochu slozitejsi a jako doted ma muz takove tahy, jako by zapominal, ze kolem nej nekdo zije, ale nastesti to neni takova traga, jak jeho puvodni rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
20.4.22 05:56

Netrap se zbytečně něčím, co nemůžeš změnit. Oni jsou takhle nastavení a měnit se nebudou. Chápu, že tě to mrzí, ale nic s tím neuděláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1004
20.4.22 05:59

Krásný ráno 🙂
U nás podobný problém, tchyně nám vyčítá, jak nás málo vida a ostatní vidaji syna častěji, nicméně sama se nikdy neozve, nikdy nedojede, pokud nedojedeme my a vždy je je něco přednější 🙂 no a pak je naštvaná, že syn miluje mou mamku a tchána víc, jak ji a má pocit, jak ho ockujeme (v roce a půl). Manžel z toho byl ze začátku špatný, ale už to tak prostě bereme, nenadelas nic 🙂 navíc moje mamka pohlídá, kdykoliv je třeba (a pracuje víc než tchyně), tchán za synem jezdí, co nejvíc může 🙂

buď ráda za fungující část rodiny, máš velké štěstí, někteří nemají ani to ❤️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15512
20.4.22 06:36

Já třeba nechápu co řešíš a proč jim to děcko furt vnucuješ? Prostě se smiř s tím, že ne každej je z tvého dítěte připos. raný. :roll:
Nestarali se ani o tvého chlapa, tak proč by měli o jeho dítě?
Jako hrotíš to akorát ty a zbytečně …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2160
20.4.22 06:46

Děvče, co by za to tady některý ženský daly, kdyby se s nima rodiče manžela nestýkali a dítě pro ně neexistovalo. Ony musí ty kontakty pracně přetrhávat léta zbytečně, ty to tady máš na zlatým podnose a ještě si toho nevážíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15162
20.4.22 06:48
@Šmoulice píše:
Já třeba nechápu co řešíš a proč jim to děcko furt vnucuješ? Prostě se smiř s tím, že ne každej je z tvého dítěte připos. raný. :roll:
Nestarali se ani o tvého chlapa, tak proč by měli o jeho dítě?
Jako hrotíš to akorát ty a zbytečně …

Viď, já zas nechapu, že celá její rodina je z dítěte totálně hotová. To je druhý extrém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.22 06:51

Na jednu stranu by mi žíly netrhalo, že oni nemají zájem, ale manžel chce, abychom se snažili, přitom mu musí být jasný, že oni jiní nebudou. Ale stále od něj poslouchám, jak „mají zájem“ - že se ptají, jak se s malou máme, a že chtějí vidět fotky malé (spíš bych řekla, že jim je na těch sporadických návštěvách vnucuje on, protože to dělá i v práci), že malou chtějí vidět, ale mají ty obavy a pořád dokola :think: Autorka

• Citovat
  • Upravit
42502
20.4.22 06:56
@fera21 píše:
Děvče, co by za to tady některý ženský daly, kdyby se s nima rodiče manžela nestýkali a dítě pro ně neexistovalo. Ony musí ty kontakty pracně přetrhávat léta zbytečně, ty to tady máš na zlatým podnose a ještě si toho nevážíš.
Že, to je furt tchyně se k nám cpe, nechci dítě dávat k manželovým rodičům, tchyně projevuje až moc velký zájem, pořád na nás zvoní, věčně se stavuje jen tak cestou z města a tady zas druhej extrém 8o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
20.4.22 07:04

Věnuj se svému dítěti, svému manželovi…travte čas spolu jako rodina…ukaž to manželovi že to může být pěkné trávit čas se svým dítětem, bude jaro, léto…jezděte na výlety, buďte s tvoji rodinou…ukažte tvému muži že to je super mít kolem sebe rodinu. A na jeho rodiče prďte…oni nehctějí, nezmění se…nestarali se o svého syna nechtějí se starat ani zajímat o svou vnučku. Nezmění se!!! Nevnucujte se jim. Představ si, že bys měla tchýni denně doma na x hodin a učila tě jak se starat, přebalovat, krmit a hučela by ti svoje pravdy… fakt kašli na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794

Bud rada, ze mas klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653

Je to extrem samozrejme. Zas to ber z te pozitivni stranky- neni nic horsiho, nez kdyz se ti tchyne coe do vychovy a dava nevyzadane rady. Oni nejevi zajem o sveho syna, tim, padem je naprosto ligicke, ze je nezajimas ani ty a vase dite. Aspon jsou predvidatelni. Synovi volaji, jen kdyz neco potrebuji. Nema cenu to resit. Chapu to tak, ze mas prvni dite a chces, aby se prarodice rozplyvali. K tomu je ale nedonutis, zajem zcela zjevne nemaji. Vykasli se na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
20.4.22 07:08

Treba moje tchyne je kazdy den (!) nacpana u svagrove a furt jim neco radi. Svagr je z toho uz, mirne receno, na nervy. Tohle by pro me byla ucinena tragedie- prijit odpoledne z prace, v obyvaku rozvalena tchyne se svyma radama :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
20.4.22 07:10

Prostě se s tím smiř. Časem ti to bude ukradené. Naše děti viděla tchyně 2×( 3 a 5 let), já se s ní vůbec neznám. A je mi to jedno. K životu ji nepotřebuji. U nás třeba ten zájem po narození druhého dítěte opadl i z mé strany rodiny. No jo, dvě batolata najednou umí být holt dost hlasitá. Ale co, děti jsou to moje, rodina stojí za starou bačkoru, ale důležité, že mají nás. Ty jen bouchni doma do stolu a prostě manželovi oznam, že se žádných tažení pro,, utužení rodinných vztahů " účastnit už nebudeš. Obleč mu malou do kočárku, ať jde o rodičům sám. Ty si mezitím můžeš odpočinout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová