Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, potřebovala bych radu. Mám 11měs holčičku. Do nedávna usínala v postýlce pravidelně v 20h. Vždy vyžadovala mou přítomnost, ale hrála si ve své postýlce a po 20-30min usínala. Co jsme se ale před 14dny vrátili z dovolené (kde spala sama v cestovní postýlce) je problém s usínáním. Chce být v mé posteli, přilepená jako klíště. Jakmile jí dám do její postýlky, začne řev až se pozvrací. Zkoušela jsem i metodu opustit pokoj a vracet se 5-10-15min. Do 5min se pozvracela tak, že jsem měla strach z udušení.
Už nevím co s ní? Máte někdo zkušenost prosím?
Upřímně zřejmě separační úzkost. NEchce být sama.
Já bych ji samotnou nenechala, chuděru. ![]()
Dej jí čas se srovnat. Prostě si jí vem do postele a mazli se a uklidni jí. Ať klidně usne u vás v posteli…Já nemám metodu vyřvaní ráda, je mi těch dětiček pak líto-jsem nějaká cíťa asi ![]()
Každopádně já si myslím, že má teď v režimu trochu nepořádek a potřebuje se aklimatizovat a chvilku jí to trvá
Možná nastává období separační úzkosti-to taky přejde
Můj syn byl v dětství asi třikrát v nemocnici - vždy jsem znova museli pomalu zvykat na samotné usínání… prostě každá změna je pro ty špuntíky zátěž a vyrovnávají s s tím jen s maminkou ![]()
Dej tomu čas, za pár dní ji zkusíš naučit usínat… malá je jen jednou ![]()
Já bych jí teda do postele nebrala ale byla bych sní v pokojíčku u postýlky. Jakmile zjistí že si vyřvala tvojí postel, už v ní zůstane. Seperační úzkost ANO, ale má svou postýlku a maminka může být u ní. Hladit, šimrat, zpívat apod…
ze zvracení bych si nic nedělala, spousta dětí se při výraznějším pláči dáví..
@Maky.C
Ale to je právě ono, nenechat to dojít tak daleko, aby byl výrazný pláč ![]()
Pokud by to šlo tak, že sedí u postýlky a dítko usne pak super, pokud pláče prostě bych vzala do postele, ale já to mám i svým způsobem ráda tu blízkost ![]()
Take bych si ji vzala k sobe, prdolku
Ja osobne na tom nic hrozneho nevidim. Pokud to i ty sama citis, ze si ji k sobe chces vzit tak to tak udelej a urcite to jako mama citis spravne ![]()
Mam stejny nazor jako Maky. C…uspavat, zustat pri ni ale nepovolit… ![]()
Souhlas s Maky. C
Je to boj, ale pokud jí navykneš na tvoji postel apod., tak to bude ještě horší. Buď u ní, ale nechej jí v postýlce ![]()
Děkuji moc za rady. Bohužel pláče i když u ní „jen“ sedím. Chce prostě ke mě… Chvilku ještě řádí (přišla na co jsou nožičky ufff) a potom se přicucne a spinká.
Pořád si říkám, že to musím zlomit, ale když se mi pak pozvrací v náručí a slzyčky stříkají jako z požární hadice, mám špatné svědomí a dvě hodiny jí hladím a mazlím. Achjo jsem asi měkoň.
@Cortinka píše:
Děkuji moc za rady. Bohužel pláče i když u ní „jen“ sedím. Chce prostě ke mě… Chvilku ještě řádí (přišla na co jsou nožičky ufff) a potom se přicucne a spinká.
Pořád si říkám, že to musím zlomit, ale když se mi pak pozvrací v náručí a slzyčky stříkají jako z požární hadice, mám špatné svědomí a dvě hodiny jí hladím a mazlím. Achjo jsem asi měkoň.
Měkoň?
a co bys jako chtěla dělat, abys byla dost tvrdá… nechat ji sápat se na tebe a nedovolit se pomazlit? To v přírodě žádná matka-samice neudělá-jen člověk! Když chce k tobě, ví proč, není to „jen“ rozmazlenost, ael taky etapa citového vývoje… já jsem dceru taky dlouho uspávala - usnula vždy do půl hodiny, ale jak si to začala protahovat, uspávala jsem ji přes hodinu, tak jsem ji začala učit usínat samotnou… zvládla to bez brečení… chce to čas
zkus to třeba za týden… když se to nepovede, tak třeba za další týden nebo ještě delší dobu…
Příklad: uč ji přes den, že jdeš do kuchyně a za chvíli se vrátíš, aby věděla, co znamená, že jsi v kuchyni… a potom večer jí řekneš, že jdeš do kuchyně a že potom zse přijdeš…
@Cortinka píše:a jsem take mekon
Neboj, i já jsem měkoň. Malému bude 10 měsíců a uspávám a klidně i v ruce, u prsa, hlazením a věřím, že to nebude navždy a jednou na to budu s láskou vzpomínat ![]()
@mari1912 píše:
Neboj, i já jsem měkoň. Malému bude 10 měsíců a uspávám a klidně i v ruce, u prsa, hlazením a věřím, že to nebude navždy a jednou na to budu s láskou vzpomínat
Vždy´t je to tak krásné
nevím, proč někdo (tím nemyslím hlavní pisatelku) potřebuje dítě jen dát do postýlky a usni si samo… bobek malý, vždyť i my se večer k mužíkovi rádi přitulíme
![]()