Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky potřebuju rychle radu.Psala mi teď kamarádka z Anglie na fb že její malý (2,5 roku) celou noc zvracel.Teď ráno nechce jíst,tak mu dala aspoň napít a vyzvracel i pití.Já si myslím,že pokud zvrací i tekutiny,tak to je na pohotovost,ať není dehydrovaný,ale nechci ji strašit.Děkuji za každou radu
Já bych řekla, že pokud v sobě neudrží ani tekutinu, tak dr určitě, kvůli té dehydrataci. Jinak zkusit colu po lžičkách, lehce oslazený černý čaj, ale lepší poradí doktor..
Colu v 2,5 letech
. Hned bych razila k DR kvůli dehytrataci.
@Blanka S Jen po lžickách, je to na zklidnění.. doporučuje víc doktorů… Jinak jsem ale psala, že bych razila k dr.. ![]()
Proboha internet ji ho nevyleci, at jede normalne k doktorovi, ne?
před týdnem mi tak zvracela dcera (skoro 10.let), volala jsem na pohotovost, že má průjem a asi od rána během dne asi 10× zvracela, co dala do pusy letělo ven. Dr. říkala, že průjem nevadí, ale zvracení ano, ihned jsme s ní jeli - dostala injekci DEGAN a bylo po problému jako mávnutím kouzelného proutku.
@martina.se píše:
@Blanka S Jen po lžickách, je to na zklidnění.. doporučuje víc doktorů… Jinak jsem ale psala, že bych razila k dr..
to jo,ale u větších a né u takových prcků.
@Blanka S píše:
Colu v 2,5 letech. Hned bych razila k DR kvůli dehytrataci.
Coca cola (pravá, ne náhražky) se dává na uklidnění žaludku, klidně i dětem, ale po lžičkách, ne na litry.
Ale jestli dítě neudrží ani těkutinu, není na co čekat a valit k dr.
@martina.se teď jsi mi připomněla,že i nám mamka dávala colu po lžičkách,když jsme zvraceli tekutiny
Ale už jsem jí psala,že i vy si myslíte,že má jít k dr.Zatím neodepsala,tak už tam možná šla.
@Blanka S píše:
to jo,ale u větších a né u takových prcků.
Opravdu se dává dětem klidně už od dvou let. Jen pár lžiček, za chilku zase. Jinak dehydratace se pozná podle jazyka - je jakoby oschlý, podle, kůže, není tak pružná, podle dechu - je cítit chemicky. Ovšem pokud zvrací celou noc a neudrží vodu, je čas na doktora i u mnohem starších dětí.
@myšanda26 píše:
Opravdu se dává dětem klidně už od dvou let. Jen pár lžiček, za chilku zase. Jinak dehydratace se pozná podle jazyka - je jakoby oschlý, podle, kůže, není tak pružná, podle dechu - je cítit chemicky. Ovšem pokud zvrací celou noc a neudrží vodu, je čas na doktora i u mnohem starších dětí.
Přesně tak, rozhodně to nenahradí doktora, ale než se tam dostanou, můžou to vyzkoušet. Každopádně já bych jela k dr a určitě to neodkládala. U nás to dr doporučil, když bylo mladému 16 měsíců a fakt to pomohlo..
@Blanka S píše:
Colu v 2,5 letech. Hned bych razila k DR kvůli dehytrataci.
my teda ve 2,5 letech i dřív Colu při zvracení (na radu doktora
) dávali taky… To bylo jediný, co zaručeně prcek nevyvracel. Dostával to po lžičkách, maximálně v malým panáku, bral to prostě jako „sirup, aby neblinkal“
Ono v ní není nic horšího než třeba v sirupech proti kašli
![]()
Tak už mi psala,že vyrazili a že mi dá vědět,jak dopadli.Oni tam v Anglii prý mají to zdravotnictví na strašné úrovni.Možná se tak chovají jen k cizincům,ale většinou jí se vším odbudou.Proto raději píše první nám kamarádkám,aby k dr nešla s nějakou „blbostí“ Vždycky jí řeknou,ať si zajde do lékárny a nezdržuje je ![]()
Jinak záleží jak mu dala napít, pokud ho nechala vypít celou sklinku vody nebo něčeho, je jasný, že to z něj šlo po celé noci zvracení ven… Musí se začínat i s těma tekutinama postupně, napřed třeba lžičku nebo dvě… Po 10 - 15 minutách o trošku víc…
Ne hned po zvracení velký množství vody, to ten žaludek (aspoň u našeho prcka) většinou neustojí… ![]()
Ale já bych v tomhle případě minimálně doktorovi zavolala (i když v Anglii to je asi jiný…) a poptala se, přece jen pokud zvracel celou noc, je to už docela dlouho… ![]()