Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, jdu si pro radu.
Synek má horečku s tím, že začal topit v pátek. Srazila se mu hned, ale po 4 hodinách zase vylítla. Má vždy okolo 38-38,5, Dnes už vydržel bez antipyretik skoro 8 hodin… Byl veselý a najednou zase začal topit a po odečtu už měl 39. S tím, že okamžitě po Nurofenu se horečka zase snížila. Je ukňouraný, ale jinak v pohodě, hraje si. Psychicky jsem to už ale nevydržela a sjela na pohotovost, protože starší dcera tento týden dobrala antibiotika na angínu, měla úplně potažené mandle, tam to bylo jasné. No a synkovi naměřili CRP 52 mg/l, že prý je to hraniční, nicméně podle všech tabulek to již na antibiotika je. Hrdlo je prý jen lehce prosáklé, ouška jsou v pořádku (teda prý snad, že je laik a mám raději sjet na ORL, kdyby se mi něco nezdálo) Rostou mu teda spodní špičáčky a prý tím může být to CRP též ovlivněné. Takže mi sice napsala antibiotika Ospen, ale sama neví, jestli je mám začít dávat. Přiznám se, že antibiotika jsou pro mě až opravdu poslední možnost, ale trápit bych ho tedy nechtěla nechat. Zítra jdu na kontrolu se starší dcerou k našemu pediatrovi a já stále váhám, jestli nemám nechat ještě to nasazení antibiotik až na zítřek, ale říkám, aby se netrápil. Teď mi hajá a nabírá síly. Říkala právě lékařka, že mám nejhůř navečer vyrazit na pohotovost na ORL. Co byste udělaly(i) vy? Teď si říkám, že jsem na tu pohotovost lezla. Takže nevím, jestli mám a) nasadit antibiotika, b) sjet na ORL, ačkoliv na oušku si nesahá a nebo c)počkat do zítřejšího rána na pediatra. Díky moc za názory a třeba i vaše zkušenosti. Nejsem žádná alterna a přiznám se, že většinou si rady vím, ale tady teda sakra tápu.