Zvýšené hodnoty CK

8
4.8.20 11:39

Zvýšené hodnoty CK - uklidněte mě prosím.

Ahoj maminky, prosím uklidněte mě, vy které máte zkušenosti s neurologickým vyšetřením vašich dětiček. My - syn 15m, svalová hypotonie, která se projevila až při začátku chůze, kdy se mu vtáčí kolínka dovnitř, kotníky také. Vyvažuje to co neudrží vrchní částí těla nožičkami. Cvičíme Vojtu, ortopedické vyšetření v pořádku. V krvi vyšlo vyšší CK 4. Jiné hodnoty nevím. Paní doktorka mě ubezpečila, že má 3 děti měsíčně, které to mají vyšší a nemají žádné svalové postižení. Jenže… Jako každá maminka jsem psychicky na dně a bojím se. Vývoj byl naprosto normální, spíše docela rychlý. Až na té chůzi, která trvá cca 2 měsíce se projevila nějaká „chyba“. Jinak je absolutně čiperný, možná trošku klidnější. Spí dobře, jí sám, je tedy dost hubený na svůj věk má pouze 9 kg. Syn měl 14 dní před náběry zvýšené 2 denní horečky 39 k růstu zubů. Také průjem se nás držel cca 10 dní. Za měsíc a půl jdeme na další náběry. Prosím napište mi nějaké vaše zkušenosti. Snad jen ty dobré. Děkuji moc a všem přeji zdravá a spokojená miminka a dětičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2653
4.8.20 12:07

Budte vklidu, 4 je porad malo. Pisete, ze mel i horecky a prujem, presne tohle muze kreatinkinazu taky zvysovat. Prosli jsme si tim, znam ten stres. Jake mel syn hodnoty alt, ast a myoglobin?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
4.8.20 12:18

@kalie to právě nevím, paní doktorka mi sdělila tuto hodnotu pouze po telefonu. Děkuji za reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
4.8.20 12:56

@Petruse13 no tak testovani alt a ast patri mezi standard, takze s nejvetsi pravdepodobnosti mel tyto hodnoty v norme. Myoglobin se testuje extra, ale pokud neni zvyseny ast, tak nejspis neni duvod to testivat. Budte v klidu, kazdopadne testivat uz po mesici mi prijde brzo…ja bych to testovala za dva nejdriv. Protoze pak si vas budou zvat zas za mesic a pak zniva atd., odbery u tech malochu jsou za trest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
5.8.20 07:26

@kalie
Mohu se jeste zeptat, když píšete že jste si tím prošli, tak se dále zvýšené hodnoty již nepotvrdily?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
5.8.20 08:31

@Petruse13 podivejte, bylo to mnohem slozitejsi, ja to tady nechci psat verejne. Ja uz jsem pak odmitla testovani, protoze syn je nadprumerne motoricky zdatny. Pro me neni dulezita mirne elevovana izolovana hodnota. Pro me bylo stezejni, ze ma v poradku alt, ast a myoglobin a klinicky je nadprumerny, takze jsem dalsi testovani jiz odmitla. Kdyby mel maly nejaky problem, tak bych to sledovat nechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
11.1.21 23:01

@kalie dobry den, syn ma uplne stejny problem…CK kolem 5.Dr. tomu nevenuje pozornost, ze to zas nekdy zkontrolujem, ze se nemam bat. Bojim!!!Vubec jsem neznala souvislost s vtocenyma nozickama? To spolu nejak souvisi? A vubec jsem nevedela, ze je to svalova hypotonie…Fyzioterapeutka jen rekla, ze to deti mivaji, dala nam nejake rady, jak s tim pracovat, coz syn( 2 roky) bojkotuje, s Vojtovkou vubec nezacinam, to by znicilo me…
Je u vas nejaky posun?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
12.1.21 05:44

@jana2019 ja jsem to jiz rekneme dva roky testovat nenechala, jak jsem psala, syn je motoricky velice zdatny. Proc ale u vas ck testovali? To nepatri k uplne beznym testum. Jako pokzd je dite hypotonicke, tak by tomu pozornost zcela jiste byt venovana mela. Jak jsem psala, muze to byt zvysene kvuli prodelane infekci, ale muze to znacit svalovy problem. S vpacenymi nozickami bych rekla, ze to nesouvisi-to bude dpis ortopedicky problem. Urcite bych vyhledala neurologa. Jako mirna hypotonie je bezny nalez, bych rekla, ale pokud tam to ck mate zvysene, tak bych patrala dal-alt, ast, pripadne ten myoglobin. Ta hodnota 5 neni nijak nejak kriticka, u tech zavaznych diagnoz jsem cetla, ze to snad byva v radu desitek…ale ja tedy nejsem doktor, pouze mam osobni zkusenosti, pomerne dost jsem se o to zajimala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
12.1.21 14:29

@kalie dobry den, dekuji za reakci…chtela jsem zpravu smerovat na Petrusi13,nejak jsem to spletla..
Vim, ze vy mate problem pod kontrolou, Petruse jeste tape jako ja ;)
Nam odber na tuto hodnotu vzali spis navic, ne cilene, nic tim nesledovali a zrovna to vyslo uz dvakrat zvysene. V unoru mame jit na neurologii, tak se preptam. Jinak problem s vtacenim nozicky nikdo jako hypotonii neoznacil, tak uz nevim, cert aby se v tom vyznal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
12.1.21 16:52

@jana2019
Dobrý den,
tak my už jsem se asi trochu v tom vědomí a nevědomí také posunuli od toho srpna. V září jsme byly na náběrech na neurologii na genetické vady. Nic se naštěstí nepotvrdilo. CK bylo stále mírně zvýšené, ale ne nijak rapidně. Kolik to bylo tentokrát to netuším. Od té doby jsme na neurologii nebyli, jdeme až teď na konci ledna. Paní doktorka z neurologie mi říkala, že bychom udělali kontrolní náběry, pokud se nic nezmění, někdy rok od prvních. Cvičíme stále Vojtovku a jezdíme do Vojtova centra do Budějovic, kde je paní doktorka velmi šikovná a několikrát mě uklidňovala, abych se neurologie vůbec se synem nebála. Dvakrát ho vyšetřila. Pracuje s dětmi po obrně atd. Tak jí věřím, že je opravdu v našem případě vše příčinou svalové hypotonie, kdy je již vidět zlepšení v oblasti hrudníku (syn mi předtím chodil docela pokrčený dopředu). Kotníky máme pořád hodně vbočené, ale chce to prý čas. Co to šlo chodil syn venku bosky, teď máme barefoot kompromis se zpevněným opatkem. Doma mám ortopedický chodník a posilujeme nožičky a tělo alespoň takto.
Fyzicky je si menší, 20m a 10 kg. Hodně drobný, má slabší svaly na ručičkách a nožičkách. Jinak běhá, je zvídavý, ukecaný - naprosto normální vývoj. Sám papá, chodí na nočník. Absolutně nemá si myslím žádné nedostatky. Kdyby špatně nešlapal na nožičku, absolutně bych nic neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
12.1.21 16:56

@jana2019
jinak ještě k tomu, že Váš syn nechce cvičit - náš také ne. Je to boj, spoustu řevu a slz, měli bychom cvičit víc, ale upřímně to také moc nedáváme. Ale snažíme se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
5.2.21 14:08

@Petruse13 ahoj omlouvam se za velmi pozdni reakci, ale dnes jsme byli na neurologii a ptala jsem se na ty nase zvysene hodnoty.Dr.si mysli, ze i tak je vse ok, ze to tak nekdy nekdo ma, ale pry to mame zas nechat zkontrolovat a zminovala hodnoty ast, alt, coz jsem nevedela, o co jde…az doma jsem z vysledku zjistila, ze mel ast taky mimo normu…no proste si nechame udelat kontrolni naber a uvidim.
Jinak vas syn je sikulka, muj sam nepapa, nocnik odmita a rika jen mama tata baba apod.Asi jsem si ho i trochu rozmazlila:-) jsou mu 2 roky…
Nozky ma porad vtocene, moc s tim nenadelam, snad jen dobre boty a spoleham na leto, aby byl bosky…
Mejte se krasne :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
9.2.21 17:28

@jana2019
Dobrý den, tak my jsme se právě vrátili z neurologie. Dozvěděli jsme se, že i my oba s manželem jsme hypotonici a paní doktorka vtipně poznamenala: No, dva hypotonici mají dítě.. :D Ptala se nás jestli chceme třetí, že tam už mohl být klidně i problém větší. Tak to jsem docela zůstala koukat. Naštěstí nám dvě stačí.
Jinak k dnešnímu vyšetření syna. Hodnoty, které mu byly naměřeny v září byly: CK 4.49, AST 0,88. ALT 0,39. CK měl tentokrát vyšší, v červenci to bylo 4,03.
Vše jinak v pořádku. Upozornila nás na malou slovní zásobu, prý by už měl spojovat slova. Takže mu máme číst. Na další kontrolu za půl roku, říkala že jí zatím přijde zbytečné ho hnát pod narkozu a dělat genetické vyšetření. Tak prý vyčkáme. Jak jsem byla v klidu, když jsme tam jeli, tak už zase moc nejsem. Snad to bude dobré..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
11.2.21 23:15

@Petruse13 dobry den, uplne jste me vydesila tim, ze nekoho napadlo hnat syna pod narkozu kvuli genetickemu vysetreni? Ja tomu asi nerozumim, ale vzdyt je to zdravy klucina, ktery ma vbocena kolinka a trosku vyssi CK? Co by jako chteli vysetrovat? Na netu jsem si zadala hypotonie a vyjela mi docela desiva diagnoza resp. Popis diagnozy, coz ale taky podle me nemate…fakt jsem z toho zmatena a vydesena…v breznu jdem na RHB, tak se na to zeptam, protoze nam toto oznaceni nikdo nedal, jsem moc zvedava. Synovi jsou 2 roky, rika jen mama tata, baba…zvuky zvirat( brum, haf, mnau…) a porad je to pry v norme…ano nekdo mluvi v celych vetach, ale kazdy je jiny, nejhorsi je srovnavat se…V breznu budu chtit kontrolni odber na CK, pak bych vam zas pisla, co a jak…taky jsem z toho hodne neklidna. Mejte se krasne :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.21 14:43

@Petruse13 Proč by měl jít u genetického vyšetření pod narkózu? My byli se synem na genetice a jen mu vzali krev a tu pak vyšetřovali. Našli příčinu a teď cvičíme… Syn tedy měl hodnoty v pořádku, ale projevoval se jako někdo s myopatií, která se genetikou potvrdila.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA