Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tento problém řeším s manželem, který ho měl dlouhodobě zvýšený a také se mu moc nedařilo s tím něco dělat. Jednou jsem se o tom bavila se známou, která měla také s cholesterolem problém a ta doporučila vyzkoušet doplněk stravy, která obsahuje medicinální houbu shiitake a také červenou fermentovanou rýži.
Bere MycoCholest, který si kupuje od českého výrobce mycomedica. Opravdu dost mu to pomohlo a já jsem tak šťastná i za něj. Konečně něco co má opravdu smysl a funguje.
Může to také být ze stresu. Takže zbavit se stresu.
https://www.ulekare.cz/…stres-332453
Přípravky na zvýšený cholesterol - https://lipidcontrolplus.cz po půl roce pravidelného užívání jsem zvýšený cholesterol neměla.
Ahojte mám otázku ohledně zvýšeného cholesterolu. Hodnotu mám většinou těsně pod 7. Je to stav, kdy bych měl začít brát léky, nebo je to stále hodnota, která se dá řešit nějakým přirozeným/domácím způsobem? Nejlépe jestli máte zkušenost a něčím, že se vám tato hodnota opravdu podařila snížit bez léků.
Záleží na rodinné anamnéze a na věku. Jestli je ti třeba 50 a některý z rodičů nebo sourozenců měl infarkt v 55 nebo 60, tak bys léky měl brát. Záleží také na poměru hodného a zlého cholesterolu, na životním stylu, na stavu cév. A to všechno řeší lékař. Když to neřeší praktik tak se zkus dostat do lipidové poradny.
Hodnota cholesterolu je iba cislo, ktore bez znalosti suvislosti nema ziaden zmysel.
Ako pisal @Okta kym nemas rozlozenie na to o aky cholesterol sa jedna je to uplne jedno.
Dalsia vec je ze cholesterol uzko suvisi zo stresom. Ked ti zmeraju tlak potom co ta vytoci partnerka tiez ti hned nedavaju lieky na vysoky tlak.
Ano zvyseny cholesterol moze ukazovat na problemy inych organov, ale ak si inak zdravy tak sledovat cholesterol ma zmysel iba v tom smere aby sa v case nijako moc nemenil. Inak povedane ak nemas nejaku chorobu, alebo dedicnu predispoziciu tak mozes prezit krasny zivot bez tabletiek aj s cholesterolom 7.
Prirovnat sa to da k vyske, aj ked priemer je 1.7 to neznamena ze clovek s vyskou 1.5m umrie skor. A to ze ma niekto 1.5m vysku cely zivot je urcite lepsie ako ked niekto kto mal doteraz 1.5m skokovo vyrastie na 1.7 - to indikuje nejaky zdravotny problem.
Ak ti doktorka dala nejake „mudre“ tabulky tak is ich prosim over. Bezne rozsireny omyl tam uvadza ze kura ma nizky obsah cholesterolu a kacica vysoky, skutocnost je ale presne opacna, tak sa nenechaj nachytat. Je tam viacero inych chyb… niekde som sa tu uz o tom rozpisoval… a aha nasiel som len neviem dat priamy link, takze takto
@IcePlanet7 píše:Budem tu zase proti prudu, ale cholesterol (hlavne sumarny) je iba cislo, ako vyska, alebo vaha. Nema ziadnu vypovedajucu hodnotu a temer ziaden vplyv na zdravotny stav.
Hlavne nepozraj rozne tabulky ktore lekari s radostou rozdavaju a nemaju ani zakladnu predstavu o com hovoria (im to niekto dal a oni to bez rozmyslu kopiruju). Kedysi som sa s doktorom (pri zmysloch) na tom s chuti zasmial, je to podobne ako zo zelezom v spenate… casom sa na tu chybu pride a inteligentny lekari uz o nej vedia.
Napriklad ak by ti lekar dal toto , tak sa ti moze zdat na zaklade ‚zazracnej vety‘ „cim mensie CSI tym zdravsia potravina“ ze Kuracie maso s kozou s CSI 10.9 je vyznamne lepsie ako taka hus s CSI 14.2 je ‚strasna‘, ale staci si pozriet ze udaje su na HMOTNOST nie na vyzivovu hodnotu, takze ked si zoberieme pecene kuracie stehno ako priemerneho zastupcu kuracieho masa s kozou a pecenu hus ako typickeho zastupcu husy a rozhodneme sa verit tabulkam ( napriklad tymto ) tak:
100kcal peceneho kuracieho stehna je 7.5 CSI
100kcal pecenej husy je 5.1 CSIJa si dam husu a budem mat menej CSI ako ked si ty das to doporucovane ‚zdrave‘ kuracie stehno s kozou.
Nehovoriac o tom ze metoda CSI si situaciu znacne zjednodusuje a je napadnutelna.
Dobre povedzme ze z tej istej tabulky si vezmeme iba cholesterol (ked uz na CSI neverime) a budeme sa stravovat zdravo takze si dame kuracie prsia bez koze dusene (Chol:0.057g/100g, Energia:142kcal) a ja si dam pecenu kacicu (Chol:0.106g/100g, Energia: 306kcal) co je zdravsie? Vyzera to ze tie kuracie prsia bez koze ze, ale matematika nepusti a cholesterolu je tam presne takto:
Kuracie prsia bez koze dusene (co fakt nieje ziadna lahodka): 0.4g/1000kcal
Pecena kacica: 0.3g/1000kcalTakze si dam kacicku vecer
Prosim ludia hlavne premyslajte a nepapagajujte vsetko co vidite.
@jarkya Máma bere tenhle přípravek https://www.cholesterum.cz/ Osobní zkušenost nemám, ale ona si to chválí. Prý jí to schválil i doktor, protože to bylo znát i na měření. Myslím že ty látky, které to obsahuje určitě musí mít nějaký vliv.
Děkuji za odpovědi!