Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ja osobne zkusenost nemam, ale moje kamaradka ji trpi od malicka a nepomaha nic! Bohuzel!
Ale pomáhá, není to nic nevyléčitelného. Ideální je kognitivně behaviorální terapie spolu s farmakoterapií. Nevím odkud jsi, ale úžasní jsou v PCP Praha.
Léčba samozřejmě není procházka růžovou zahradou. Není to příjemné povídání s terapeutem na křesle, ale poněkud dynamičtější metoda, která vyžaduje velikou spolupráci klienta, ale účinnost je vysoká. Jen nevím, jak je to hrazené pojišťovnami.
Zakladatelko a kdy se u tebe projevila? U mě až po porodu, když jsem přestala kojit, měla jsem stavy, kdy jsem nešla ani s malou ven…
Pracovala jsem v prostředí obrovské haly plné lidí, ve stresu. Myslím, že se to projevilo tam. Už tam nepracuji a hledám jinou práci a mám s tím docela problém.
Pokud jsi z Prahy, posílám Ti odkaz na ten stacionář: http://www.pcp.lf3.cuni.cz/…acionare.htm
Holky, se sociální fobií se dá dobře bojovat, čím dřív, tím líp!
Díky moc, čtu knížku Sociální fobie - Jan Praško, a píše se, že se léčit dá
@Ester13 díky přečtu si to, malá bude mít dva roky a za další dva půjde do školky a já si budu muset hledat práci, nedokážu si to vůbec představit. Nemám ani kamarádky, rodina 300km daleko a s přítelem se o tom bavit nedá.
Zakladatelko, vím jak ti je ![]()
Jana
Praško je jeden z největších odborníků na KBT u nás, dobrá volba knihy! Holky, určitě si najděte dobrého KBT terapeuta, na sociální fobii je to nejlepší metoda (je to normální psychoterapeutická metoda, žádná ezoterika). Pokud se nezačne ale včas léčit, je to horší a horší. Dají se sehnat terapeuti i na pojišťovnu. Nebo i eklektici, kteří mají PT výcvik v KBT.
Souvisí s tím i úzkosti, s tím také bojuji. nejhorší je, že mi nikdo nerozumí…mám pocit, že pohybuji v bludném kruhu…
Holky, tohle je ale opravdu už nemoc a léčitelná nemoc, nestyďte se a vyhledejte doktora. Diabetes nebo zlomenou ruku byste doma samy asi taky neléčily, že? Tady je to podobné, akorát nemoc sídlí jinde. Není se za co stydět. Když budete doma vykládat, že vás strašně bolí ruka a nic v ní neunesete a bolí to jako prase, taky vám nikdo nebude rozumět. Když ale dostanete sádru (léčbu) už to bude pro vás i okolí pochopitelnější. Takhle můžete působit na okolí jako přecitlivělé, ale jste nemocné. v tom je rozdíl. A je to peklo, ze kterého se dá vyjít s pomocí doktora ven.
Nechodíš ven? nejezdíš mhd? nechodíš nakupovat? vadí ti lidi a už dopředu se bojíš kdy na tebe přijde ten stav, že omdlíš? znám moc dobře..před 10ti lety sem si tím prošla..klidně napiš SZ..jsem z toho venku, trvalo to, ale dneska jsem naprosto v pohodě a kdybych to nezažila..nechápala bych
Ahojky - je mi to líto
. Já sama mám dg. depresivně-úzkostná porucha+sociální fobie. Propuklo to u mě cca před rokem, kdy jsem opravdu nebyla schopná vlézt do tramvaje, metra nebo supermarketu. Vlastně se mi začalo dělat zle v okamžiku, kdy jsem opustila byt
.
Měla jsem štěstí v neštěstí - velmi rychle jsem se dostala do péče psychiatra. Po první velké atace do 3. týdnů. Pomohly mi léky a taky psycholog.
AD beru dodnes, poslední velkou ataku jsem měla loni 5.11. Teď v pondělí mě po 10,5 měsících „přepadla“ jedna malá, ale to bylo asi z únavy. Jinak jsem jako zamlada
. Neboj - bude dobře
![]()
Dobrý den,
nemá někdo zkušenosti s léčbou sociální fobie - terapie nebo léky. Díky…