Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky prosím poraďte, jak zabezpečit dostatečný přísun vápníku pro dvacetiměsíční dítě, když odmítá: UM, kravské mléko, jogurty, zakysané nápoje, cottage. Tavené sýry co vím nejsou zdrojem vápníku (kvůli vysokému obsahu tavících fosfor. solí).
Má denně tak dva krajíčky s lučinou nebo s máslem. Občas, ale velmi zřídka, sní několik soust tvrdého sýra.
Už začínám mít strach, aby nebyl křivej, aby nebyl malej, aby se mu kosti nelámaly atd. ![]()
Mátě někdo doma podobného anti- mlékaře?
JAK TO ŘEŠÍTE, V JAKÝCH POTRAVINÁCH A JAK UPRAVENÝCH JSOU DOSTATEČNÉ ZDROJE VÁPNÍKU?
Děkuju za rady
Ahoj, ještě mě napadá pudink, Pribináček, Gervais (nejen ne chleba, ale klidně i na lžičku - zrovna tak lučina), sladké jogurty, ochucené jogurtové nápoje rozných značek (i nás hit vanilkový Meggle). Možná jste už tohle všechno zkoušeli, pak se omlouvám. ![]()
Gama, zkoušeli
on opravdu pozře jen máslo, lučinu, výjimečně tvrdý sýr. Jo a tvaroh v buchtě.
Velkým zdrojem vápníku je mák.Takže pokud nejste alergičtí,tak ho zkuste papat.My máme v rodině alergii na mák,tak jsem ho začala dávat až teď po druhém roce a moc jí chutná!Ona sice jogurt sní,ale mlíko vůbec,nějaký ten sýr občas,taky jsem měla strach,aby měla dost vápníku,navíc je hrozně hubená.Ono to s těma dětma není jednoduché
Teď nedávno jsem si na chuť koupila kyšku a malá se hrozně zajímala co to mám a malý hrneček s chutí vypila
Tak se v nich pak vyznej ![]()
eptej se dětské dr. Určitě existují potravinové doplňky pro takhle malé děti.
Tohle je sice pro dospělé, ale snad si vybereš, co by malý mohl jíst. S naším Vojtou mám podobný problém. Ale ten jí alespoň jogurty a sýry.
**Sýry. Nejvyšší obsah vápníku je v tvrdých sýrech. Nízkotučné sýry (light) se odlišují kalorickou hodnotou, ale množství vápníku se nemění. Pro dietu jsou nejvhodnější cottage nebo tvrdé sýry, jako jsou nízkotučný čedar a eidam.
Zeleninu - čekanku, artyčoky, brokolici. To je zelenina s nejvyšším obsahem vápníku, ale je třeba počítat s obsahem kyseliny šťavelové.
Sardinky a menší sardelky, tuňáka ve vlastní šťávě. Jíme je zá:,–(ně celé (tedy i s kostmi), jsou dobrým zdrojem vápníku.
Čerstvého ryby - lososa, štiku.
Kravské mléko (a ještě více mléko kozí a ovčí) je optimálním zdrojem vápníku: jeden šálek ho dodá asi 300 mg. Pasterizace, vaření, odtučňování ani sterilace nemají na množství obsaženého vápníku vliv.
Cizrnu a čočku (obsah vápníku přesahuje 100 mg ve 100 gramech), fazole, boby a hrách.
Minerální vody s vysokým obsahem minerálů mohou dodat 200-500 mg vápníku v každém litru, tento vápník se vstřebává stejně dobře jako vápník z mléčných výrobků a navíc má nulovou kalorickou hodnotu.
Jogurty raději nízkotučné
Mandle, lískové oříšky, sušené fíky, vlašské ořechy, arašídy a rozinky. Jsou dobrým zdrojem vápníku
Vejce. Jedno vejce dodá zhruba 50 mg vápníku, který je obsažený především ve žloutku.
Sójový „sýr“ tofu, a celozrnné pečivo
Víte, že
Vstřebávání vápníku brání i vysoký příjem cukrů. Proto je třeba omezit sladkosti, které jsou navíc kaloricky náročné. Obloukem bychom se měli vyhýbat rovněž kolovým nápojům, které obsahují příliš fosforu. Ten totiž podporuje vyplavování vápníku z těla.
A co když máme alergii na kravské mléko?
Téměř každý desátý Čech trpí laktózovou intolerancí neboli špatnou snášenlivostí mléčného cukru (laktózy). Je v takovém případě vůbec možné držet vápníkovou dietu? Samozřejmě! A čím kravské mléko nahradíme Mořskými rybami a zeleninou, mlékem ze sóji, sójovými jogurty, sýry a pomazánkami. Místo másla použijeme rostlinné tuky.
Stejný obsah vápníku, jako získáme z jednoho hrnku (250 ml) mléka, obsahuje:
40 g máku
125 g sardinek
200 g pražených mandlí
250 g bílých fazolí
400 g brokolice, sezamu nebo kakaa
500 g zelí, květáku, kedlubny, ředkviček, ředkve, kapusty tuřínu
1000 g tofu**
Zdroj:http://recepty.centrum.cz
Vranecko dík, přesně to jsem potřebovala!
(Naší MUDr. se ptát nechci, ona co se týká výživy je totálně mimo. A není schopna pochopit, že malej jogurty prostě jíst nebude a nebude a UM pít taky nebude … )
Vitamíny od 1 roku - Multisanostol, Osteocare. Obojí sladké, tekuté stačí lžička až dvě denně.
Nečtu pořádně dotaz ani diskusi, ale tak třeba se tahle informace hodí. ![]()
Já dávám Lucince vápník v tabletách - vitacalcin. Myslí si, že je to bonbon a sní to vcelku ![]()
Tak zkus treba nejake smetanovo-syrove omacky na testoviny. Maly nechce vubec mleko, tak jsem dnes delala takovy „vapnikovy“ obed
Lehce jsem sparila brokolici do polomeka. Nechala jsem si na panvi trochu zredukovat smetanu (slehacku), aby byla trochu hustejsi, hodila do toho brokolici a uvarene testoviny, trochu jeste povarila, zasipala syrem (tvrdou mozzarelu, neni slana), promichala a bylo hotovo. Jeste muzes pridat kure na kostky. Maly dlabal, treba bude i ten tvuj ![]()
Ještě doporučuju zvážit mlíčný výrobky, který nejsou z kravskýho mlíka. Leckdy dítě spíš sní něco z kozího, sojovýho nebo rýžovýho mlíka, než aby dalo do pusy kravský. U nás to aspoň funguje ![]()
Nebo mu zkus delat domaci nanuk misa. Normalne ochut tvaroh a sup s nim do mrazaku. Nejak se ti ho snad podari obalamutit ![]()
já bych zkusila sojové mléčné výrobky, nebo kozu nebo ovci ![]()
Neteř kravský mlíko do 3 let odmítala, ale sojové bylo v pohodě.
Ahoj,myslím že se nemusíš bát.Naše malá také opovrhovala vším co se jen trochu podobalo mléku atd.Musím souhlasit s Vraneckou opravdu tyto potraviny fungují.Nicméně jsem Ti chtěla říct ,mě mudr.ubezpečila,že vápník je v másle,chlebu a v běžných potavinách co jíme.Když měla malá největší krizi vždy jsem si řekla,že jsou třeba děti co nejí vůbec maso a jejich dost to mi veř.Jinak já Ellince dost dělala bram.kaši a jen tu brokoličku naštěstí tohle miluje.Mléko nepije od 10měs. a je jí 2,5 roku a dnes sní 1 jogurt denně a pouze tvarohovou aktivii,zato miluje sýry.Musíš zkoušet,jen nenutit pak se bloknou a nechtěj o to víc.Nedej znát že Ti záleží na tom ,že chceš aby ten jogurt spapal…Držím palečky,.vím co prožíváš,ale bude lím uvidíš ![]()
celozrnné pečivo, zelenina, luštěniny mléko není nutné, nebo najít aspoň jeden výrobek, např.jogurt, který sní…¨
prý je lepší vápník z rostlinných zdrojů než z živočišných
jo a mák! tam je ho hdoně! ![]()