Vtáčí nožičku dovnitř

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Tea
116
31.3.09 13:47

Vtáčí nožičku dovnitř

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte někdo podobnou zkušenost. Mám dcerku, které je nyní 16. měsíců. Od narození měla problémy s kyčlemi a prodělali jsme dlouhou léčbu. Nicméně v roce už měla podle rtg vše v pořádku. Asi od 14. měsíce začala sama chodit, ale hodně se bála a je opatrná. Ihned co začala ale sama chodit jsem pozorovala, že jednu nožičku jakoby vtáčí špičkou dovnitř, zatímco se mi zdá, že kolínko má spíš vytočené ven. Na ortopedii nám bylo řečeno, že to nemáme řešit. Já mám ale strach, aby to dcerku v chůzi nějak neomezovalo a hlavně aby si neosvojovala nějaký špatný návyk. Nyní začíná trochu chodit venku, ale hodně se bojí, udělá pár krůčků a zase se zastaví, po nerovnostech se jí chodí ještě hůř. Máte někdo také takovou zkušenost? Cvičili jste i s takhle malým děckem a jak? Také se vaše děti báli chodit venku? Budu ráda za každou zkušenost a připomínku, protože už začínám být z té situace trochu víc nervozní. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18651
31.3.09 14:46

Naši kluci zase začínali chodit po patách, ale dr. mi říkala že do tří let si může chodit jak se mu zlýbí a pak že s eto řeší, ale jsem jiný případ v tom, že my měli nožičky od narození v pořádku, tak třeba tě uklidní nějaká maminka co na tom byla jako ty. Já myslím že je to v pořádku. Dokonce i to, že je tak opatrná, některé děti holt mají pud sebezáchovy, narozdíl od těch našich dvou rarachů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
31.3.09 16:44

No snad tě uklidním. Naše starší vtáčela nožičku někdy před 2 rokem, samo se to upravilo. Mladší jí vtáčí teď, chodí sama od 14m doma a venku je jistá jen na chodníku, včera jsme se motali na hřišti, kde byla okolo tráva, nerovnosti a byla ráda, že to ustála, vyvažovala jak to šlo a spíš stála než chodila. Dávám jí čas. Nabídla bych jí občas ruku, ale to naše vzteklina nechce ani za nic :D , takže bude muset počkat, až se sama naučí. Kyčle ale měly obě ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
31.3.09 17:22

Teo , nejsem doktor, ale jestli Ti na ortopedii řekli, ať to neřešíš, tak to neřeš! - alespoň prozatím. Malá Vám chodí teprve krátce,tak s nějakými závěry ještě počkej. Je mi jasné, že po tom, čím jste si prošli,hlídáš každou asymetrii, ale v tomto případě je to opravdu předčasné.

A že je venku nejistá,opatrná: naše dělala to samé. Jakmile se změnil terén, tak přešlapovala na místě, nechtěla jít dál. Nejhorší byl písek - a ten nemusí do dneška. Ale přešlo to docela rychle, jen se musela víc „otrkat a seznámit s terénem“.

Vladkooo - jé, vy taky za ruku NÉÉÉÉÉÉ? A já už myslela, že jsme jediný na celičkym světě :lol: Vždycky mi je to tak líto, jak ty dětičky ťapaj za ruku a my tu naši cácoru vedem max.za kapucu. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
31.3.09 17:32

Tak my ani za kapucu 8O
Takže před každou silnicí válečka na zemi, neboť ona za ruku néééé, já zas néééé na volno. . .no co, přežila jsem to s jednou, přežiju s druhou. .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
31.3.09 18:11

ahoj

zatím bych to neřešila - jak řekli na ortopedii - ale pokud se to nebude lepši t - ba dokonce kdyby se ti zdálo že se to horší - tak běžte k doktorovi znovu a hned

Syn se narodil s vtočenýma nožičkama - cvičili jsme s nima a ve třech měsících to b ylo OK - Pak až začal v 13 měsících chodit tak zase začal jednu špičku vtáčet dovnitř - byli jsme na ortopedii - dle doktora je to zatím OK - kontrola ve 3 letech -

ted když mu byli dva roky - jsme si všimli že se to nelepší a naopak se zdálo že to je horší - ono možná jak ta nožka roste je to čím dál víc znát - a navíc si začal o tu nožku zakopávat - takže jsme k dr. naklusali o rok dřív - pozval si nás na rtg - nožku má stočenou v bérci - jinak bez deformalit a dostali jsme na noc ortézy - s tím že tyto vady se z 99 % spraví samy - ale pořád je tam to jedno procento . Ted pro dvou měsících nošení ortéz mi to přijde lepší…

Prostě to sledujte a pokud se ti to nebude zdát tak běžte k dr -
jinak syn má psaný úhel stáčení 30 - 40 °

jo a že se bojí chodit venku - z toho si nic nedělej - některé děti to tak mají - první syn mi doma chodil od 13 měsíců a poprvé venku v 16,5 měsících :o) jsem to pořád zkoušela a pořád nechtěl - naučila jsem ho tak že chodil venku zpočátku v bačkorkách na který byl zvyklý z domu a vždycky potřeboval hroznou motivaci - :o) za týden už bylo vidět že to půjde tak jsme pořídily pořádné boty - čím ohebnější a měkčí podrážka tím lepší:o) výbornou zkušenost máme s botičkama firmy DPK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tea
116
31.3.09 20:06

Děkuji za podporu a názory. Už si připadám, že z toho začínám trochu šílet. Pořád malou pozoruji a navíc se mi každým dnem zdá, že je to horší, ale to je asi i tím, že se na to víc soustředím. Když chodí bez botiček jen v ponožkách, tak jde doma celkem jistě i když tu nožičku vtáčí, ale jakmile dostane capáčky nebo botky na ven, tak jde jako připo… a zdá se mi jako kdyby kulhala nebo na nožičku napadala (nevím, jak to líp popsat) a proto jsem z toho nervozní. No uvidím, jak to půjde dál a když se mi to nebude zdát, tak se obrním a půjdu k doktorovi znovu. Každopádně vám všem děkuji za příspěvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2771
31.3.09 20:59

Ahoj,
s obdobnou situací jsem se setkala u mojí kamarádky, jejíž předčasně narozená dcera měla obdobný problém. Doktoři také řekli, že to čas vyřeší. Kámoška fakt vydržela a upravilo se to opravdu časem, tak vydržte.
 Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
31.3.09 21:51

Teo, myslím, že to s kyčlema nesouvicí. Chápu tě, že jsi nervózní…
Naše malá - teď 14 měsíců, jako mimi špatné kyčle, teď OK, asi měsíc a půl chodí, levou nohu DOST vtáčí dovnitř. Chodíme na rehabilitaci (kvůli něčemu jinému), ptám se na tu nohu, prý je to v pohodě, spraví se samo. DO tří let neřešit. Jsem taky nesvá, taky mám pocit, že je to spíše horší (asi ale proto, že chodí víc a víc). No musíme prostě věřit, že se to fakt spraví :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
1.4.09 19:47

Ahoj, můj 14-ti měsiční syn také vtáčí nožičky dovnitř, víc levou. Problémy s kyčli neměl. Začal chodit v 11,5 měsících. Dětská doktorka říkala, že do jeho jeden a půl roku nebudeme s tím nic dělat a poradila mu naopak obouvát papučky, tzn. levou botku na pravou nohu a naopak. Také občas za tu nožku zakopne. Buď ráda, že malá je venku opatrná, Tobi lítá venku jako děs, ničeho se nebojí, vidí schod a on místo se zastavit, jde dál, tak ho musím chytat aby nespadl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí