Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím mamky holčiček a prosím o radu.
Naše Nikča se narodila jako velmi vlasaté miminko. Čekala jsem, že jí ty vlásky postupně vypadají a nahradí se novými, ale to se nestalo. Ty původní jí zůstaly a mezi nimi dorůstají nové. Poprvé jsme jí stříhali loni v létě, jelokož se jí pod těma vlasama potil krk. Pak ještě někdy v listopadu. Ofinu stříhám každý měsíc. ALE: ať stříhám, jak stříhám, za chvíli to má zas stejný = takový „urousaný licousy“ a mezi tím kratší dorůstající vlasy. Uplně ostříhat jí nechci, chtěla bych, aby měla takový delší mikádko (co jde dát do culíku). Takže čekám, až jí nějak inteligentně dorostou ty kratší vlasy. Jenže co v tom mezičase?
Taky jí nějak nejde učesat klasická pěšinka, takže ty vrchní vlásky jí přepadávají přes ofinu a nic nevidí
Nejprve jsme to řešili sponečkami, ale v poslední době jí sponka nevydrží dýl jak 15 minut - hned si jí sundá. Když jí udělám culík, tak z něj zas zespodu lezou ty krátký vlásky a za chvíli to má cel7 „rozjetý“. Jediný, co jí ty vlasy udrží tak nějak „na hlavě“ a ne všude okolo, je francouzský cop - ale zas jí chvíli udrřet na jednom místě, než to zapletu........to je očistec. Čelenky (jakéhokoliv typu) si hned sundá.
Máte prosím nějaký fígl, jak na neposedné vlásky na hlavě neposedného dítěte
?
Ahoj,nedávno jsem v tv viděla novou knížku a v ní velmi zajímavé a rychlé účesy pro holčičky.
Jůůůůů, vím přesně co máš za trápení!
Bohužel mám pocit, že už si vyzkoušela úplně všechno! Nevím co víc ti poradit! Možná třeba vychytat kdy tu sponečku chce sundat, a udělat na ní tytyty, že to se nedělá!
Ještě mě napadlo, dát jí tam obč. sponku, to by jí asi dost tahalo kdyby jí chtěla dát dolů a snad by to přestala dělat ............ ale to už je takový drsný postup, navíc mnou nevyzkoušený
![]()
Já měla (a mám) taky vlasatici, co se narodila s dlouhými vlasy a ty jí nevypadaly, tak měla od 3 měsíců sponku na ofině aby jí to nelezlo do očí.
Asi proto, že jí musela mít tak brzo, si jí nesundavala a nechala jí prostě tam.
Až na drobné vyjímky! ![]()
Tak přeju hodně sil a úspěšné česáníčko!
![]()
Ahojky pehot,
přesně vím o čem mluvíš. Ve stejném věku jako je tvoje malá jsem Elišku nechala ostříhat. Vlásky jí taky hrozně rychle rostou, takže do měsíce je měla už krásně narostlé.
Jinak Eliška si v tomhle věku tky sundavala sponečky, řekla bych, že nezbývá nic jiného než vydržet.
Jinak pěšinku jsem jí začala „vytvářet“ tak, že vždycky po koupání jsem jí ty vlásky učesala jak jsem potřebovala a oni tak uschly. Pak jí to tak nějak zůstávalo, ale pomalu, postupně. Když už pak vydržela mít sponečky, tak jsem jí třeba ráno hřebenem namočila vlásky a připevnila je sponkami tak, aby se vytvořila ta pěšinka. ![]()
Chce to pevný nervičky ![]()
Ahojky,
naše malá má taky vlásky všude, ale stříhat úplně na krátko ji nechci - vlastně mi to kadeřnice ani nedoporučila. Kiki má vlásky tak trochu urousané, jak většinou spinká na zádech, tak je měla vždycky takové pomuchlané a rozlítané všude. Kadeřnice mi poradila, abych jí na hlavičku dávala dětský olejíček - jenom na vlásky, aby se jí nemastila hlavička. Takže já vždycky dám olejíček na hřebínek a tím učešu, vlásky drží tam, kde mají a já mám klid.
Sponečky ani čelenky dávat nemůžu, protože má hned všechno v puse ![]()
Naše Anežka se narodila taky hodně vlasatá a vlásky jí všechny nikdy neslezly. Navíc její tatínek má vlasy delší než já (a to je rozhodně nemám krátké), a tak jsem ani neuvažovala o tom, že ji ostříhám. Culíčky apod jí na hlavě vydržely sotva do té doby, než jsem se vzdálila uklidit hřeben. Poprvé jsem ji stříhala v roce - jen ofinku, jinak měla vlásky pěkně narostlé, že to vypadalo, jako by je měla sestříhané od kadeřnice. Později vlásky dorůstaly, já stříhala jen ofinu a vypadalo to pořád dobře. Když už se mi zdálo, že jí ty boční vlásky lezou moc často do pusinky, ostříhala jsem jí je do úrovně ofiny, takže je měla dlouhé hlavně vzadu. To vydrželo jen chvíli, než vlásky zase odrostly. Ostřihat ji bylo pro mě vždycky o strach, ale když pak začala chodit do jesliček a dala si občas říct, aby vydržela sedět v klidu, tak jsem se rozhodla ji ostříhat. Ona má naštěstí vlásků hodně, tak jsem se odvážila to zkusit a vlásky jsem ji sestříhala (trvalo mi to s přestávkami půl dne - chvíli jsem ji stříhala, pak ji nechala hrát, pak jsem ji zastřihla „zuby“ atp). Nakonec se mi to snad povedlo a i s krátkými vlasy vypadá jako holčička. Dokonce i tatínek se s tím smířil a uznal, že je to tak lepší, než aby pořád vypadala neupraveně a vlasy jí lezly do pusinky. A až bude rozumnější a bude ochotná nosit sponky, tak jí vlasy necháme dorůst. Ona je má navíc dost jemné a lesklé, takže jí hned tak každá gumička ani nedrží. A zapletený copánek už vůbec ne.
Anetka odmítala sponky a gumičky skoro 3 roky a byl to děs, sice se moc vlasatá nenarodila, ale po prvním roce jí začaly docela rychle růst a hlavně na tý ofině, takže jsem co chvíli musela stříhat (což mi moc nešlo) a stejně jí do očí padaly vlasy „ze zadu“, tak jsem pak stříhala na krátko i vlásky na spáncích
Pěšinku jsem jí česala, ale má jemný vlásky, tak jí stejně nedržela, stačilo otočit hlavou a měla to jak rákosníček, takže jsem ráda, že je to za náma
no…jestlize ji strihas ofinku a jinak resis ostatni vlasky…je to ciste tvuj maminkovskjy osobni problem
Priznej si to,ji to vubec nevadi ze ma jkedny vlasky kratsi a jine delsi......pokud sponecky nema rada,proste bych ji zbytecne netrapila…horsi by spis bylo pokud by si nechtela ustrihnout ofinku ![]()
Holky díky za príspěvky. Sice nejsem o moc moudřejší, ale aspoň vidím, že v tom nejsme samy
.
Jinak malá nosí sponky už někdy od 3.měsíce a žádný problém nebyl, až poslední dobou - prostě si je sundavá (a úplně jedno, jaký je to typ, velikost),resp. si je strhne. Takže když drží opravdu pevně, tak jde dolů i s vlasama, a Nikče to nikterak nevadí
.
Jinak haidule : jsem se zasmála - jasně, že je to jen a pouze MŮJ problém. Nikče je úplně jedno, jaký má vlasy,jestli jí lezou do očí, do pusy a pod. Navíc oblíbenou činností se stalo dávání si čehokoliv na hlavu (ale čepici si nandat nenechá
), takže účes veškerý žádný, ale „natupírovaný“ to má dokonale ![]()
Holky mají obě od narození vlasů taky na tři hlavy, jsou obě na krátko - jak jim to trochu odroste, fňukají, že se jim „paří hlavička“ a chtějí ostříhat. Ale chápu, že hodně maminkám by vadilo mít holčičku na kraťounko. Já to beru podle sebe, taky mám vlasy nakrátko z důvodu pohodlnosti.
Eva