Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám přes rok starého synka. Problém je v tom, že je docela lenoch. Nejeví zájem o nějaké učení. Ani pro chůzi se zatím nenadchl. Nevím, jak ho mám motivovat. Snažím se co můžu, ale na druhé straně žádný zájem není. Rád si hraje sám, takže když se chci zapojit, tak mě ihned naznačí, že jen a jen on sám a že já se mám jen koukat.
Jiné maminky by byly asi šťastné, že je dítko samostatné, ale já bych se opravdu ráda zapojila do vývoje a poznání svého synka, ale on mě prostě ke hře a poznávání odmítá.
Jinak teď začal být mamánek, takže mi visí na krku a to je vše … když mu začnu něco ukazovat, tak do toho třístne a jde pryč ![]()
Prosím o radu, jestli má někdo podobnou zkušenost.
Ahoj, mam mladsi dceru stejneho razeni, jen motoricky na tom byla lepe, takze jsem se spis divila, co uz umi.
Ted ma tri roky a je to porad stejne, ackoliv diky starsi sestre aspon nekoho respektuje a hraje si s ni. Ale ve skolce s ni budou mit problemy, sleduji to uz ve skolicce, kam chodi jednou tydne. Vsechny deti delaji nejaky ukol a ona ma jedina cisty papir.
Nejvic vyrazne bylo obdobi od roku do dvou let. To jsem hodne resila, co s ni proboha je. Ona si sama doma vymysli nejakou cinnost a u te vydrzi klidne hodinu, ale nesmim ji do toho zasahovat, to se hned vzteka.
Depku jsem mela i z jejiho nemluveni. Porad jsem se snazila rikankama a pisnickama ji donutit, ale zlomilo se to az ted po vanocich.
No, neporadila jsem, ale chtela jsem te podporit, ze je vice takovych deticek.
Terik
Díky, alespoň malá útěcha, že v tom nejsem sama
Snad se to zlepší a pokroky přijdou … doufám v to ![]()
Ja bych to nehrotila a nechala ho jit svym tempem. Nas Tadeas si taky chtel radsi hrat sam. Jedinej problem byla samostatnost jako takova - chodit na zachod, jist sam, cistit zuby apod. proste takovy ty veci, co by mel umet kdyz jde do skolky.
Chodit zatim nemusi, znam par deti co zacaly chodit az kolem druheho roku.
Nechala bych maleho at si hraje klidne sam a spis sledovala a pripadne pomohla, pokud bude mit zajem. Nebo jsem si zkousela hrat sama, ale vedle nej. Treba kdyz mu nesel postavit komin, ale odmital si nechat pomoct,tak jsem si vzala jiny kostky a stavela si svuj vedle nej. Chvili koukal a pak zacal delat to co ja.
A reci babicek a znamych jak je to ci ono ditko sikovne a co vsechno uz se naucilo a jak uz umi mluvit atd. atd. jsem se postupne naucila ignorovat. Kazdej ma svoje tempo a kdyz nechce tak proste nechce a nehnes s nim. Dokud nas Tadeas proste nedojde sam svym rozoumkem k tomu, ze zrovna tuhle konkretni vec chce umet, tak s nim nehne ani par volu. A to neni linej, kdyz ho neco zaujme tak to je schopnej zkoumat hodiny.
Tak neboj, syn zaostalej nebude, jen si ke vsemu dojde svym tempem.
Eilena , nemáš doma náhodou naše dítě?
![]()
Naše je teda motoricky docela zdatná (chodí, běhá, všude šplhá…). ale jinak je to nemlih to samý
. Bohužel taky nevim, co s tim - s tim se totiž asi nic moc dělat nedá (teda alespoň u nás ne).
doriang , s tím hraním vedle to děláme taky. Ono nám ani nic jinýho nezbývá, když nás dítě ignoruje
. Ale s tím komínem z kostek - tak to bohužel: můj ihned rozboří, ale svůj si nepostaví ![]()
Pehot - máš pravdu, s tím se nic dělat nedá
Asi jen a jen učit a čekat, až na to přijdou. Tak přeji pevné nervy ![]()
doriang - přesně jak píše Pehot. Když vedle něj dělám nějakou činnost, třeba stavím kostky, tak mi je hned zboří a rozháže je co nejdál ode mne
![]()
Pak me nenapada nic jineho nez nechat a jen podstrkovat takove ty rozvijeci hracky pro jeho vek - kostky, jednoduchy obrysovy puzzle, vkladacky atd. Asi si proste chce hrat a na vsechno prijit sam.
A chapu, ze jako mamku te to mrzi a treba i stve.
Drzim palec at je to lepsi.
doriang - Děkuji, zrovna včera mě potěšil, že z ničeho nic začal na sousedku dělat paci, paci, pak na ní zamával a ukázal jí, jak je veliký … vše poprvé a taky vše naráz
![]()
Mám z toho velikou radost. Asi to prostě bude dělat, až se mu bude chtít ![]()
Gratuluju k uspechu ![]()
Ono to chce fakt trpelivost a pevny nervy… treba nas Tadeas si proste sam urcuje, kdy se co chce naucit a dokud nechce tak s nim nehnu. Od malinka. Prvne jsem podstrkovala ty hracky, pak jsem chtela, aby sam jedl atd. a pozdeji se treba manzel snazil ho ucit jezdit na kole bez postranich kolecek. V zadnym pripade nechtel a kolo odmital, pak najednou z niceho nic prisel a rekl, ze chce na kolo a rovnou bez kolecek. Tak jsme si rekli ze to zkusime a nas milej chlapecek proste nasedl a sam odjel
proste si pockal az se na to sam citil a pak si rekl a bylo to, se vsim (jidlo, odplinkovani, smrkani a co ja vim co jeste)
Ja zase chtela aby od mala plaval, ale Taja moc nechtel, tak treba u plavca jsem porad ve fazi cekani, az bude chtit… nevim teda co budu delat, az mi v prvni tride oznami, ze tohle on jeste umet nechce a ze se to ucit nebude ![]()