Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy,prosím jakykoliv tip jak zabavit 29měs.rošťandu?Víte třeba dnes vstála v 5.30 a už jsme si hrály s panenkou,malovaly jsme,vařila mi snídani i stavebnice byla venku a je osum,co dál!!!Dochází mi fantazie,je sice hravá,nejvíc se mnou..jenže já už nevím jak
Naše hry:Stavebnice,puzlle,malování,modelování,hry se zvířátky ruzné varianty v domečku pro panenky a spoustu jiných.Jenže u všeho vydrží 15min.a šup dál.Máte někdo tip na hry?Malá je šikula,povídá,spíš pusu nezavře,pozná i některé barvičky,písmenka což je naše nej.hra..napočítá do pěti,ikdyž nespočítá.Prosím jak si hrajete vy?Děkojůůůů za tip na hry ![]()
maminko 290 - těžko radit, ale z vlastní zkušenosti bych ti doporučila, abys s malou nevstávala v půl šesté ráno… je to hrozně brzy a pro mě by to byl tedy teror… U nás to fungovalo tak, že když se malej vzbudil někdy dřív, prostě jsem nevstala, ať zkoušel cokoli… vstala jsem nejdříve po 7 hod, ale většinou po osmé…
Taky by si už malá mohla začít hrát víc sama, za půl roku půjde do školky a tam se jí individuálně nikdo věnovat nebude… já začínala už od dvou let věku malýho zaměstnávat úkoly, které vyžadovaly více samostatnosti…
Já teda nevím, ale my jsme na tom dost podobně. Sice vstáváme až
kolem půl sedmé, ale do osmi si taky stihneme pohrát se vším
. A sama si nehraje ani náhodou a nemám tušení, jak ji to naučit. Ledaže teď občas prostě bude muset
My si ještě hodně hrajeme s legem a jezdíme autíčky po koberci se silnicema. Ale nejlíp čas stejně utíká venku ![]()
No, to nevím. Můj cca stejně starý syn má
a) naštěstí bráchu, s tím se zabaví hodinu, i když jim u toho neasistuju (samozřejmě dávám průběžně pozor, ale dělám si třeba svoji práci)
b) rád knihy, vydrží číst knížku klidně hodinu, akorát musím s ním opakovat, že to je jeřáb a to je traktor s rozmetačem hnoje a to je kombajn atd.
Takže u nás ty knížky, ale on je neuvěřitelný knihomol, básničky můžem recitovat do aleluja (on je schopen po mně jednu chtít 20× za sebou, aby si to zafixoval), taky vytahuju příčnou flétnu, on mi do toho píská na zobcovku, to vydržíme dlouho a nejlepší na ukrácení času je jít ven. Akorát ten počas, že
…
Taky je fajn zapojit dítě do domácích prací.
Jinak vstávání - když je doma manžel, vstávají kluci po šesté, když je na služebce (což je často), dřív jak v sedm nemají šanci, protože já nevstanu, kdyby se rozkrájela. Chodím spát ve dvě ve tři a v šest holt nefunguju. Oni moc dobře poznají, kdo je schopen a kdo ne (takže má chlopek smolíka, on schopen je
).
Ještě bych psala, ale musím jít googlit traktory
…
no já nevím, klárka je taky hodně smostatná a občas mě od hry odhání
ale u nás je jiná situace, protože oan chodí do jesliček. taže u nás jsou rána v režimu pohádek a výpravy do jeslí.
a co zkusit pouštět kouzelnou školku? jsou tam moc hezké pohádky a přizpůsobené už takhle malým dětem. pak ještě u nás slaví úspěch domácí práce jako luxování, utírání prachu, vyndavání nádobí z myčky a mytí podlahy - dostane svůj hadr a jede taky ![]()
tak to vřele doporučuji knížku Jany Hanšpachové: Hry pro maminky s dětmi
. Je plná návodů, jak zabavit děti už od kojeneckého věku…
My už teď z ní čerpáme spoustu říkanek a myslím, že díky kvantu nápadů na hry a zábavnou dětskou činnost ji budeme využívat ještě hoooodně dlouho
.
Mně malá hodně „pomáhá“. Věšet prádlo, vyndavat nádobí z myčky, prádlo z pračky a do pračky, utírat prach, vařit… Taky je bohužel TV maniak, takže něco času stráví u pohádek, většinou z DVD, už si je umí sama pustit. Jinak čteme, stavíme, oblékáme a krmíme panenky, razítkujeme, kreslíme, házíme a kutálíme balonkem, přelézáme a prolézáme překážky, nosíme pingpongový míček na lžíci, navlékáme dřevěné korále, chytáme ryby na magnetickou udici, stavíme puzzle, nacvičujeme svlékání a oblékání, malá už se ráda parádí… Ale nejraději chodíme ven, i když jdeme jen na nákup, malá se zabaví. A naštěstí máme v týdnu cvičení, hudebku a plavání, občas jdeme do MC, do herny. Celý den doma bych asi nevydržela ani já, ani ona.:-)))
Nam je sice teprve 15 mesicu,ale vstavame taky mezi 6-7 hodinou… A jak jako „nevstanes“? Vy treba nejdete po ranu na nocnik? Ja totiz, kdyz s malym nevstanu, tak se zakonite pokaka do plinky a to mi prijde skoda, kdyz to umi uz na nocnik… ale : musim vstat
No tak nekdy ho obliknu a vezmu do kuchyne, kde poklidim, udelam snidani a pomalu se dopracujeme k 8. hodine. Kdyz je to fakt brzy, treba v tech sest, tak se po „nocnikovani“ vratime do postylky… ![]()
JInak co se tyce her nemohu radit, ponevazd jsme mladsiho vydani ![]()
Taky nechápu, jak se někomu daří nevstat! Naše dvouleté dítě vleze k nám do postele, a když nikdo nevstane dostatečně rychle, snaží se nás vytáhnout za hlavu ven
. Vstáváme tak kolem půl sedmé.
Jinak my taky máme video maniaka - bohužel byla před měsícem nemocná, takže jsem se ji snažila udržet v klidu i pouštěním pohádek. A teď se příšerně vzteká, když nepustím, co chce. Taky ji hodně baví knížky s říkankami a obrázky, to vydrží klidně hodinu, ale je to o nervy, jednu básničku jedeme někdy třeba 10×, 20×. Teď objevila, že se dá skvěle „hrát“ na kytaru nebo tancovat u CD, taky vydrží celkem dlouho (pokud možno pořád na jednu písničku, takže už nám z toho hrabe). A samozřejmě kreslení pastelkami a prstovými barvičkami. Ostatní hry většinou končí kobercem v obýváku kontinuálně pokrytým hračkami.