Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
poraďte, co s tím, nebo kdy to přejde. Julča mi včera usnula před sedmou, vzbudila se v půl osmé a ve třičtvrtě na osm. To jsem ji uspala. Pak v 22 h a od půlnoci jsme jeli po hodině. Ve tři konec a vyspáno, Já hotová, taťka byl naštěstí taky vzhůru, tak si dal kafe a o půl páté se mu ji podařilo uhoupat ke spánku, v půl šesté znovu budíček - znovu uhoupal a v sedm hodin už to bylo.
Já jsem úplně hotová.
Nemléčnou rýžovou kaši zkoušíme teprve pár dní. Střídavě úspěšně. Ze lžičky nechce, z Avent flašky si někdy něco vytáhne, včera to bylo ale jen asi 30 ml.
Díky za rady.
Peťula a Julinka
Ahojky,
já jsem začala večer dávat kaši taky kvůli spaní, ale u tebe jsem nepochopila, jestli ji musíš nakrmit, když se ti takhle budí?
Nikolka se totiž takhle budí po 1,5 až 2 hodinách celou noc, ale právě proto, že chce jíst.
Teď už jsem docílila jednoho delšího intervalu, že vydrží po kaši, kterou dostane přibližně v 8 hodin až do půlnoci. Nic moc.. ale aspoň něco.
Niki ovšem vycucne té kaše z AVENT učíčí lahvičky přes dudlík 250 ml jako nic..
Jakou dáváš tu kašičku? Zkus od SUNARKY nemléčnou rýžovou s banány, ta Nikolce chutná nejvíc a dokud není prázdná flaška, tak nepustí ![]()
Jarka
Ahojík, já moc neporadím, jenom kojím, sice ne po hodině, ale už bych se taky ráda trochu prospala. U ná to je takhle - usne kolem půl deváté, vzhůru je v půl desáté, to ho uhoupeme, pak v jedenáct, to ho rovnou nakojím a usne sám. Spí tak do tří, půl čtvrtý, to opět nakojím, ale pak už neusne, takže máme budíček. Pak většinou usne ještě od pěti do šesti, ale to ho musím tak půlhodiny houpat, sán neusne vůbec, pokaždý začne plakat. A to už se to podstatně zlepšilo, ale stejně každodenní vstávání v půl čtvrtý mě ničí. Máte to někdo taky tak? Asi to chce vydržet a doufat, že bude lípt.
Když se vzbudí, tak brečí, dudlík nechce, tak ji vytáhnu, vezmu si ji do postele, kojím totiž vleže, tam se přisaje, napije a většinou usnu. Čaj taky nechce. Přesunu do postýlky a padnu do své a tak pokračujeme.
Peťula
Ahoj Lokynko,
stejny problem mela moje segra - neter se v sedmem mesici zacala takto silene budit, zrejme v tom hraly roli i zoubky…vzdycky si cucla mlicka nebo caje a pak usnula. Trvalo to asi mesic, mesic a pul, ted ji bude rok a budi se „jen“ dvakrat za noc. Nic moc s tim segra nenadelala, ale kdyby jsi se chtela na neco zeptat, dej vedet, muzu ti na ni dat kontakt - minimalne potesi si promluvit s nekym, kdo je na tom stejne (nema totiz internet)
Pa a vydrz
Ropuska
HELEN78:náš Marťa má taky „hodinku“,kdy se prostě probere a 2 hodiny třeba nespí-tak okolo půl 3-to ho dávám střídavě na břicho a na záda aon si hraje-prostě si povídá.ale já s nim nemluvim.pak nějak usne sám.u prvního jsem to měla taky,okolo 3 hodiny totiž pravidelně kadil a pak se muselo přebalovat.
ale pokaždé ho nakojím v tom polospánku,jsou vedra,tak asi se budí žízní.a nebo chce jenom dudat-všechny dudlíky odmítá.já si taky myslim,že se to musí vydržet.bude líp:-)
Čauky!
Tak za prvé,děti se v tomhle věku nebudí hlady,je to prsní závislost ,prostě se chce přitulit k mámě a dát si živý dudlík…proto je to taky v tomhle věku,kdy začíná to větší uvědomění…a za druhé,občas to samo přejde,občas až po odstavení…
![]()
Měla jsem to taky,a ve chvíli,kdy jsem kojila už po 20 minutách,jsem vybublala ![]()
Prostě jsem večer přestala kojit,dostala kaši (v našem případě UM s trochou kaše) a šla spinkat…jednak jsem věděla,kolik vypije a že nemůže mít hlad,a jednak jsem jí pomohla si uvědomit,že prso nebude.Když se v noci vzbudila,dostala jen vodu…a přišla na to,že se kvůli tomu budit nebude…pochopila to za týden…
Mladší to na mě zkusila taky (ve stejném věku),ale ta odmítá lahev maximálně sveřepě,takže večer jsem prohodila kojo s věčeří…v půl šesté nakojím a v sedm má kaši…a v osm jde spát…v noci dostává jen vodu,první kojo je ve čtyři ráno.....pochopila to za dva dny
Oboje bylo trošku o breku,ale takovém tom protestním,ne nešťastném,a tomu se dá odolat…a myslím,že je důležitěší vyspalá a vnímající máma,než Zombie ploužící se mátožně bytem…
Ahoj Lokynko,
moc neporadím, protože mi tohle taky občas máme. Když Jiříčkovi rostly zoubky, budil se od půlnoci každých 10-15 minut. To trvalo asi 3 dny. Myslím, že kaše na spaní nemá vliv, aspoň u nás ne. Vysosnul jí stejně jako mlíčka a vzbudil se o půl hoďky dřív než obvykle
.
Asi musíme vydržet.
Berča
Ahoj!
Naprostej souhlas s Amazonkou.V tomhle věku je to prostě závislost na mamině a prsu. ![]()
Měla jsem to taky tak,kaše vůbec nepomáhaly.Budila se stejně.Po 2-1hodině.
Vydržela jsem asi 9,5 měsíce a pak jsem odstavila ![]()
Malá to začala dělat tak v šesti měsících.
Po přechodu na UM začala spát skoro celou noc po asi třech dnech.Napapala se v 19 spala do 3 (další lahev s mlíkem) a spala do 7-8.Teď už spí od 19 -5 a pak ještě do 7-8 hodin.
Tak nezoufejte bude líp ![]()
Lokynko,
neporadim, jen v tom nejsi sama. Stella dela v posledni dobe totez. Navic se z ni stava „mamanek“, coz tezce nesu.
Kojim v noci po hodine, nekdy i casteji, hlavne zpocatku. Od pulnoci spi dove hodiny a pak to zase zacina po hodine. Taky jsem vyrizena, obzvlaste, kdyz jsou jeste tyhle vedra, to je lahudka…
Davam nemlecnou kasi vecer, ovsem do Stelly dostanu maximalne 40 ml, vic ani kousek. Na buzeni ci nebuzeni to vliv proste nema, nechapu…
Kdyz v noci kojim, vysosne opravdu hodne, taha i 7 minut, coz se nam pres den nestava.
Zkousela jsem caj, ale bez uspechu…
Nekde jsem tu slysela o medunkovem sirupu na spani, mozna ho zkusim. Medunka je uklidnujici, treba by to mohlo aspon na par hodin zabrat…
Nicol a Stella
Holky, tak se hlásím do klubu. U nás je to taky stejné. Té banánové sunarky vyzunkne třeba i celou lahvičku Avent, když se podívám na ten obsah, tak si říkám, že ani nemůže mít takový žaludek a za dvě hodiny už vříská.
Po půlnoci už nechce zůstat v postýlce. Vždycky, když ho tam ve spánku vrátím, tak se do pěti minut vzbudí a řve. Když ho vezmu mezi nás, tak usne. To se mi nelíbí, ale co s tím fakt nevím. Navíc ráno vstáváme příšerně brzo, tak o půl šesté. Jediná útěcha je, že okolo osmé dáme ještě hodinu a půl.
Amazončino odnaučování se mi líbí, ale už jsem zkoušela s čajem a ten řev byl hroznej. Fakt je, že běžně pijeme vodu, tak možná se zděsil jiné chutě. Dnes to vyzkouším s vodou.
Věra
Ahojky..My jsme se budili od 4měsíce každý 2-3hodiny.Dnes je malímu 11měsícůa dělá pokrok,že se budí 2krát za noc.Jinak se budil taky pořád,a to jsem ho pak začala přetáčet na břicho pak na záda.Pak chtěl prso,pak chtěl pochovat pořád dokola noc co noc.No a teď spí se mnou v posteli.Protože když se v postýlce bouchne o mřížky tak řve.A to by bylo každou hodinu vzhůru,tak jsem to po 3dnech vzdala a teď se válí po letišti.V noci nahmatá kozinku a je klid.Chytne mi ruku aby se ujistil,že není v postýlce.První syn byl na láhvi,měl dudlíka a nebyl takový závislák jako je teď malej.Je to prsová závislost.Už to neřeším.Tatínek si zvyknul spát v obýváku
Tak snad se to věkem trochu umoudří,než budou synové spát spolu.tak Ahojky J.
Taky se hlásím do klubu, je nám přes půl roku, a no a už pár měsíců jsme na tom podobně. V 8h. vysosneme 180 UM a po půlnoci jsme vzhůru, čaj nepomáhá, voda už vůbec ne, řve a řve, než si vyřve mlíčko, zkoušeli jsme večer dát nemléčnou kaši, ale to bylo úplně stejné, ne-li horší, pak se vzbudí s úplně stejnou situací kolem 4h. zase po čaji řev až dostane UM (tu mu dělám na noc slabší, dostává o jednu odměrku méně). A můžeme se stavět na hlavu, nic nepomůže, takže zbývá jen zatnout zuby a říkat si, ať není hůř…
Souhlas s holkami, žádný hlad, ale závislost na matčině prsu.
Proběhla tady už spousta diskusí a ocenila bych nějakou odbornou práci na toto téma. Všude se dozvíte, že čím je dítě starší, tím lépe spí, ale že se spousta dětí kolem 4-6 měsíce začíná budit x-krát za noc, přestože do té doby spaly obstojně, se nikde nedočteš.
Zá:,–(a je, nenavyknout dítě na noční jídlo. Odvykání bývá někdy bolestné a náročné někdy to jde hladce.
Moje děti se takhle začaly budit přesně ve stejném věku, bylo jim 4,5 měsíce. První jsme teprve po několika měsících nočních šichet, naprosto vyčerpaní, učili spát stylem nechat brečet - chodit za ní. Druhá - podstatně klidnější dítě - se spokojila s dudlíkem.
Rýžové kaše a další zaplňovadla nejsou řešením, protože hlad děti nebudí. Buďto to vydržíš (to pak klobouk dolů) nebo ne a nějakým způsobem naučíš děťátko spinkat. Když si najdeš starší diskuse, holky tady mají různé, i nekonfliktní, zkušenosti, jak naučit mimi spinkat. Např. zde: https://www.emimino.cz/modules.php?…
Holky přeju pevné nervy a výdrž - svého času jsem tohle taky řešila, leč nevyřešila vůbec nic..
Do 4m jsem měla zlaté spící mimi, které se budilo na kojo jednou za noc. Pak se to zničehonic zhoršilo a ona se budila čím dál dřív a častěji - proto jsem začala už v 5m dávat večer nemléčnou kaši do mého odstřík.mléka. Nemělo to vůbec žádný vliv!Ba buzení se zhoršovalo až jsme byli na dvou hodinách až hodině a půl. Takže večerka v 8 po kaši, prví kojo v 11, pak v 1, ve 3 atd.. To trvalo snad půl roku! Dávat místo prsa vodu jak psal někdo výše nepomohlo - řvala jak tur a byla by se tou vodou zadusila,prostě měla hlad - když jsem jí dala, tak cucala jak o život! žádný potahání a že by usnula, ona pila až tam nic nebylo. Pak se to samo začalo trošinku upravovat - nejdřív vynechala kojo v 11, pak v 1 - kolem roku jsme byli na koju ve 2, v 5 a ráno po probuzení. Pak už nechtěla pít v ty dvě, ale to neznamenalo že by do těch 5 spala bez probuzení!To nespí ostatně dodnes - ale stačí ji ucpat dudlíkem a případně chvíli držet za ruku. Teď tři týdny nekojím - ale budí se stejně..Něco jako prospat celou noc neznám..Já už se nevyspala rok.Akorát teď se občas s manžou střídáme a on s ní spí v jednom pokoji a vstává k ní, a já spím v jiném pokoji - jinak bych se asi do příštího porodu nevyspala ![]()
tak ještě jednou - vydržte, protože jestli to bude jak u nás, tak vám stejně nic jiného nezbyde ![]()
Klaris