Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy ![]()
Dceři je 5 měsíců a já jí už pomalu chci pořídit ohrádku.
Prosím o vaše zkušenosti s dřevěnými či síťovanými ohrádkami…
Ty síťové se mi zdají strašně malé, ale zase se nebude malá předčasně přitahovat do sedu a do stoje. Taky nevím, nakolik mají pevné dno.
Dřevěné jsou klasika …
Má cenu dávat do ohrádky dítě, které ještě nesedí?
Předem děkuju za vaše rady a zkušenosti ![]()
Baghira
Jsem zastánce klasiky. Téměř hned po narození naší Alžbětky jsme jednu koupili v bazárku, protože syn odmítal už jenom myšlenku na to, že jednou bude mít ségru v pokojíčku. Proto jsme ohrádku koupili tak brzo, nastěhovali jsme mu ji do pokoje místo krabice s hračkami (tu jsme jenom přemístili) a Bětku mu tam občas dávám aby si pomalu zvykal, že tam nebude bydlet sám. Už se s tím smířil. Dřevěná ohrádka sice není tak snadno převozitelná a rozkladatelná jako síťovaná, ale na mě síťovky působí nějak divně. Představa, že koukám na svět přes sítě se mi nelíbí, to raději ty mříže ze dřeva - připadá mi to bytelnější a stabilnější. Možná že jenom zdání klame.
Ahojky
taky jsem se rozmyslela jestli sit nebo drevo,ale do dreva se malej mlatil,kdyz spadnul a sitovana byla moc mala..
Tak jsme nakonec koupili celositovanou cestovni postylku(my jsme koupili Chicco Caddy za 2350,– i s postovnym, pres net) a nemuzu si ji vynachvalit.Ma cernou sit takze drobek lepe vidi ven nez pres bilou sit a navic je veeelika takze ma hodne mista na dovadeni a navic kdyz budu potrebovat nekam jet tak mam zaroven i cestovni postylku.Tato postylka ma krasne pevne dno s centimetrovou matraci vcetne.
moc doporucuji!!
Paa
Trinitron a Jenik 10 mesicu
Ahojda Trinitron!
Tak přesně takhle jsem taky uvažovala…
Sice opravdu výhled přes síťku není asi nic moc - ale taky se bojím, že se o dřevěnou bude mlátit.....
No, pouvažujeme…
Dík za rady, holky ![]()
Baghira
Ahoj, Baghira!
Naša babuľka má už osem mesiacov, ale ohrádku sme kupovali včera, pretože hoci sme pôvodne nechceli, nebolo vyhnutia. Noemka sa v mžiku dostane na všetky nebezpečné miesta - miluje káble všetkého druhu - a tiež máme tak zariadený byt, že sme zistili, že sa vlastne nemá o čo stavať na nožičky, zrazu sa totiž začala opierať o moje ruky a vyhupla sa hore. A aby sa mi sápala po nízkom radiátore, to fakt nechcem. takže došlo na ohrádku a u nás bola voľba jasná - sieťovaná. Je to z toho dôvodu, že sa nemusím báť, že sa doudiera, pády už začínajú byť veselé, Noemka je také to nebojácne dieťa, a hlavne - „mreže“ proste neznáša, museli sme zrušiť aj postieľku a spáva s nami. Máme aj cestovnú postieľku, tú sme kúpili ešte keď bola maličká (je fakt, že čierna sieťka by bola lepšia, ale vtedy sme takú nezohnali :-/), lenže to boli zatiaľ vyhodené peniaze, pretože hoci mala to vyvýšené dno pre novorodencov, ani tam nechcela byť, odmalička potrebuje kopu priestoru okolo seba. teraz sme ju tam na pár dní skúšali dávať, lenže postieľka nemá sieťku všade, tá naša je navyše tmavomodrá, takže cítila, že je zavretá, no aje aj o kus hlbšia ako ohrádka. Kúpili sme ohrádku štvorcovú, najväčšiu, akú sme našli, a zatiaľ je to fajn, neprotestuje, hneď sa vrhla po tých obručiach
Tak uvidíme, ako to nakoniec dopadne…
A tiež musím povedať, že som milo prekvapená z toho, aká je ohrádka krásne svetlá a že tú sieťku človek po chvíli vôbec nevníma, kdežto pri postieľke som si ju stále uvedomovala a vadila na pohľad aj mne.
Snáď som trochu pomohla, Lulu + Noemi od Brusinky.
Ahoj, chtěla bych se podělit o svoje zkušenosti s ohrádkou.
Mám dvě dcerky (5.let a 15. měsíců).
Když se narodila první dcerka, tak jsme podlehli babičkám
a zakoupili síťovanou ohrádku. Malé se v ní líbilo asi 5 min, když jsme jí poprvé do ní dali, pak už tam nikdy nebyla, protože vždy děsně řvala jen jsme se k ní přiblížili.
U druhé dcerky se to samé opakovalo, tak jsme ohrádku prodali.
Obě dcerky jsem nechávala na zemi, na dece, podložce atd. odklopené hračkami a knížkami. Nikdy nikam nespadli, nebouchli se. Když se začali pohybovat, tak jsme byt přizpůsobili jim. Vše co jsme nechtěli, aby se dostalo do jejich všetečných ručiček, jsme dali do výšky nebo do jiné místnosti a zavřeli dveře. ![]()
Pokud, ale něco chcete pořídit, tak doporučuji cestovní postýlku, je to super věc a dá se využít skoro do 4 let. ![]()
Spokojené miminka a batolátka přeje Míša a holky
Ahojda Lulu ![]()
Právě že teď jsi mě dokonale zmátla
![]()
Právě hledám nejlevnější cestovní postýlku podle Trinitron - a teď tohle…
Co mi to holky děláte
![]()
(každopádně - my toho prostoru máme hodně málo, tak se budu muset řídit i tím).
Zatím to vypadá na tu cestovní postýlku … Uvítám i další zkušenosti 'i když už teď jsem z toho, mírně řečeno, jelen
)
Díky a zatím pa,
Baghira
Ahoj, ešte som k tej postieľke chcela jednu vec - ohrádka má dno pevné, ale postieľka, nakoľko je skladacia, tak nie. Tiež máme k nej matrac, ale dno sa aj tak dosť prehýba, na státie to rozhodne veľmi vhodné nie je. Tak sa prípadne dobre popozeraj, či náhodou niektoré nie sú pevnejšie. Ja som tiež bola presvedčená, že cestovná postieľka je lepšia voľba, univerzálnejšia, ale nepochodila som ![]()
Lulu
Ahoj Míšo ![]()
Takže už je to 2:1 pro postýlku?
Já bych ji taky nechala na dece - ale za prvé - často někam odbíhám a mohl by být malér. A za druhé - máme ještě jedno mimčo v bytě - 30ti kilového psího dorostence, který by sice mouše neublížil (natož svému oblíbenému miminku), ale stejně hrozí nebezpečí, že malou zašlápne nebo zalehne …takže radši dítě za mříž
![]()
Pa,
Baghira
Lulu, co mi to děláš
![]()
Já jsem tak nerozhodnej tvor … a ty do mě takhle ![]()
No, asi by to vážně chtělo vidět to v reálu a ne jen obrázek… Jenže já jsem z malého města a do velkého na nákupy s malou jezdím jen velmi zřídka …
Ach jo!
Baghira
Ahojky, k tomu, čo píše Míša: Noemka je tiež dieťa, ktoré neznáša uzavretý priestor, ako som už písala, nemá postieľku (po 4 mesiacoch boja sme to vzdali), odmalička bola na gauči a potom na zemi, má koberec 2×3 metre, takže letisko…ale proste už to nestačí a bohužiaľ nemôžem veci schovávať do výšky ani za dvere, pretože máme len jednu miestnosť, hoci veľkú, ale už nemáme takmer žiaden nábytok okrem jedálenského a pracovného stola a jednej skrine, aj posteľ sme zrušili a spíme všetci na matracoch na zemi, skrátka byt je maximálne baby-friendly, ale musím niekde aj žehliť a sušiť prádlo na sušiaku, musia niekade viesť aj tie nešťastné káble, do kuchyne máme dokonca dva schodíky a žiadne dvere, takže všetko sa ustrážiť nedá a už nemôžem ísť ani na WC, nedajbože niečo uvariť. Potrebuje mať obecenstvo, aspoň na mňa vidieť, keď ma nepotrebuje, tak sa zá:,–(ne nehrá, ale lumpačí
Takže keď som napríklad v kuchyni, potrebujem ju niekam položiť aj s hračkami, aby som sa nemusela nervovať a furt odbiehať umývať si ruky a letieť zachraňovať. Táto ohrádka je od firmy L.Rossi a má rozmery 105×105cm, čo už je fakt slušné. Síce nás to stojí neustále tetrisovanie s ostatným nábytkom, ale čo by človek pre toho drobca neurobil, však áno
Ale určite je rozdiel ustrážiť dieťa v miestnosti 4×4 metre, keď môžeš všetko pozatvárať a v miestnosti, ktorá má 60 metrov štvorcových a máš v nej spálňu, obývačku, pracovňu a za krbom aj kuchyňu…
Verím, že je to ťažké rozhodovanie, moja skúsenosť je takáto, postieľku sme kupovali kvalitnú a neosvedčila sa. Ale na našu Guličku nefunguje veľa osvedčených metód, tak neviem ![]()
Lulu
Baghiro,
podle mě…mezi síťovanou ohradou a cest. postýlkou vede jednoznačně postýlka..mezi cest. postýlkou a šprušlema…no takhle…cest. postýlka se asi líp, rychleji složí, hlavně jestli máte málo místa a když by to malá odmítla máte prostě postýlku....... jinak nemůžu radit neb jsem naše dvojky nikdy nedávala do ohrádky…přiznám se ani mě to nenapadlo
Zdenik a M+J 14m
Ahoj Baghiro,
na starší děti jsem měla dřevěnou ohrádku a ta se nedala použít tak dlouho jako síťovaná, protože si ji strkaly před sebou. Na mladší jsme pořídili síťovanou pro dvojčata (tu největší) a to nemělo chybu. Máme kamenný domeček, na zemi děcka nemůžou být, postýlka je na nožičky moc měkká. A v té síťované se mi nikam nedostrkaly a byly v ní déle než ty starší ve dřevěné. Škoda že si to nemůžeš někde vyzkoušet.
Když si nemůžeš vybrat, hoď si mincí
já to tak dělám, když už nevím kudy kam. Stefinka
Ženský sakramentsý, to jste mi tu hlavu pěkně zamotaly
![]()
Moooc vám všem děkuju za rady a postřehy… ![]()
Budu to muset probrat s manžílkem (který to ale ve finále stejně nechá na mě
).
Baghira
Ahoj Baghiro,
my začali dávat Lucinku do síťované, když jí byly asi 2 měsíce, protože spala tenkrát v košíku a nechtěla v něm být. V ohrádce měla výhled a byla moc spokojená. Když byla větší a než začala lézt a stoupat si, tak jsme ji nechávali na dece na podlaze. Bohužel máme v obýváku zároveň kancelář, takže se nám pak začala sápat po počítačích a zásuvkách. Takže síťová ohrádka šla do kuchyně a do obýváku jsme jí koupili dřevěnou 1m x 1m. Má pevné dno, takže jí nikam netlačí, ale když začne skákat, tak jede i s ohrádkou.
Nicméně ty ohrádky zas tak moc nepoužíváme. Udělala jsem z ložnice, kterou máme propojenou dveřmi s obývákem, jednu velkou ohrádku, ve které má všechny hračky a tam má bezpečno. V kuchyni ji zatím nemůžu nechat volně, protože se snaží šplhat na sporák, vyhazuje všechno ze skříněk do koše ap. Takže pokud není táta doma, tak si tam tu chvíli hraje.
Co se týče postýlky, nemůžu radit. Síťovou ohrádku máme půjčenou, ale asi budeme muset koupit kamarádce jinou, protože Lucinka nejdřív utrhala všechny ty plastový madla (byl to děsný aušus) a tak v ní řádila, že se ohrádka pomalu rozkládá. Ta dřevěná je bytelnější. Ale co se týče pádů, tak jednoznačně vítězí ta síťovaná. O ty dřevěné žbrdlinky se Lucinka párkrát uhodila a postavit se naučila i v té síťované.