Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj všichni,
jsem ve 38.tt, tak už se pomali začínám zajímat o porod a vše, co mu předchází. Poslední kontroly se mi hodně mění CS. Před třemi týdny bylo ještě 0, po týdnu 2, pak 4 a dnes 6. V pondělí jdu do nemocnice na křivku. Chtěla bych se zeptat, jestli by to mohla být známka blížícího se porodu a jaké CS jste měli těsně před porodem Vy? Všem mo děkuji za jakoukoliv odpověď.
Olsanka
Ahoj,
no ja mela CS co si pamatuju asi posledni mesic 8 a vubec nic to neznamenalo
rodila jsem ve 38tt diky odtoku plodove vody a s komplikacema (Standa je cisarskym rezem - neotvirala jsem se a mela jsem preklempsii) ![]()
Enka
P.S. - preju pohodovy a kratoucky porod a zdrave miminko ![]()
Já měla 3 dny před porodem CS5, ve 39+6tt praskla voda, takže jsem musela rodit, i když čípek byl stále 2-3cm ![]()
Může to znamenat blížící se porod, ale pro tvůj týden by to bylo CS spíše kolem 8. Min. je 0, to je úplná nepřipravenost na porod a 10 je max připravenost na porod. Je to také hodně individuální, např někdo může mít CS ve 40týdnu 6 a rozeběhne se porod např.do dne a někdo může mít 8 a bude přenášet..Je to takový ukazatel pro lékaře, aby náhodou nedošlo k předčasnému porodu..Např. kdyby měl někdo ve 29.týdnu CS 4 a více, tak ho určitě hospitalizují, aby nedošlo k předčasnému porodu.. Doufám, že jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně:-)
Ahoj,
já jsem měla na posledním vyšetření (39+1) CS6 a druhý den jsem rodila. Byla jsem otevřená na 2 cm už při vyšetření a když mi praskla voda, tak jsem byla otevřená pořád stejně, ale do 6 hodin byla dcera na světě.
Erika
Ahoj,
to je strašně moc individuální.U každého jinak a myslím,že ani samotní doktoři neví.Mě u Apolináře CS nepsali,ale moje doktorka ve35tt mi napsala CS2 a v porodnici mi vždy říkali,že se nic nemění.Dokonce při poslední kontrole 39+3tt mi doktor ve 10hodin řekl,že se nic neděje(hrdlo 2cm dlouhé,polotuhé) a já ve 17:28 porodila Emu,po tom,co jsem byla ještě ve 15 hodin kupovat zavinovačku,když se nic ,dle doktora, k porodu nechystá!
![]()
Přeju rychlý a bezproblémový porod!
Stáňa
Já jsem měla i 14dní po termínu stále CS 0
Porod mi vyvolávali v 10h. dopoledne a porodila jsem v 22h. večer (normálně)
Nakonec se to docela slušně rozběhlo. Takže si myslím že se to nedá vůbec určit…
Ahoj,
díky moc za příspěvky. Pochopila jsem z toho, že na CS se v podstatě ve spojení s porodem nedá brát ohled. Škoda.
Jiné poslíčky prakticky nemám,jen mi pořád tvrdne břicho, přes noc je snad tvrdý nepřetržitě, ale vím, že to je normální
Tak si asi budu muset počkat, ach jo
Já těch 14 dní snad ani nepřežiju
O to hůř se mi čeká, že kamarádka, která měla termín den po mně, ve středu nečekaně a bez problémů porodila chlapečka. (37+0). ![]()
Všem, co čekáte, jako já, přeji hodně pevných nervů a úspěšný porod miminka
![]()
Olsanka
OBNOVUJI DISKUZI
Jsem druhorodička.
Před 14 dny mě doktor v poradně potěšil. Ve 36+0 jsem měla CS3 a dole se prý pomaličku začíná něco dít.
Včera ve 38+0 mi už říkal, že se blížíme do finále a pokud budu chtít, udělá mi Hamiltona, abych se s břichem už nemusela tahat. To jsem v tomto týdnu ještě odmítla…
Ale potom do mě sáhl a říkal- nene, ono by to ještě stejně nešlo. Jste úplně zavřená, na porod se to nechystá- CS0
Sestra mu řekl, že minule už bylo CS3 a doktor odvětil- aha, nojo, tak to tak necháme
![]()
Jsem z toho smutná.
V prvním těhotenství jsem ve 38+0 měla CS4 a Hamilton mi v ten den udělal kvůli tlaku a bílkovině…
Teď jako druhorodička stále zabetonováno ![]()
Ahoj, přesně jak už tady bylo napsáno, podle CS se fakt nedá soudit, kdy a jak porodíš. Já jsem měla ještě před porodem CS 0,ale je fakt, že nakonec to skončilo tak, že se musel porod vyvolat a malou ze mě rvali kleštěma:-(
No já měla CS 0 celé těhotenství.. Nakonec vyvolávali ve 41+6.. Stačilo čtvrt tablety, pak už to šlo rychle..
Ahoj, jsem ve 36+1 na prst otevřená a cs 4-5, už 14. dní mě doktoři straší že porodim dřív, ale podle mě to bude v terminu, co myslíte? ![]()
Hodnocení CS se pokládá za zastaralou hodnotu a hlavně za metodu s velmi nízkou prediktivní hodnotou, spousta gyndrů a porodníků to vůbec nedělá, je to úplně zbytečné. Nevypovídá to naprosto o ničem. Z praxe znám spoustu CS0, čípek tvrdý, zavřeno, dítě se narodilo do 24 hodin poté, zrovna tak znám ještě víc hodnot vyšších, i vysokých od půlky těhotenství a porody po TP.
Když seš v 38. tt. tak Ti to může být už šumák, pže ukončený 38. tt = porod v termínu. TP+- 14 dní JE POROD V TERMÍNU.
Nenech se znervózňovat, užij si konec atp.
Logicky takhle v závěru se už něco málo v těle chystá, ale jestli porod přijde za týden nebo tři se říct nedá. Přesnější je poloha miminka a sestup hlavičky do pánve, což zkušený gyndr/porodník/PA pozná pohmatem.
Hodně štěstí.
Ahoj, prosim moc o radu. Uz 14 dni jsem hospitalizovana v porodnici kvuli tachykardii miminka - hodnoty opakovane nad 210, dokonce az 250. Vysetreni dopadla v poradku, zaver primackly pupecnik nebo velka aktivita miminka, takze jsem stastna. Vcera po vysetreni CS 6-7, hlavicka hluboko sestoupla, kontrakce po 7-10min 12hodin ale slaboucke a prestaly. Podle lekaru je porod na spadnuti a tak dal lezim v porodnici. Mam ale doma druhe dite kteremu se po mne moc styska a rada bych byla s ni ikdyz odjet a za par hodin jet zpet mi take nepripad logicke. Ovsem emimino uz procitam patym rokem a z prispevku ktere jsem cetla neziskavam jistotu ze vysoke cs plus poslicci rovna se brzky porod. Jak byste se zachovaly vy? To cekani s tim ze porod se rozbiha ale uz vice jak 20hodin je narocne a zadne pravidelne bolesti ted nemam. Jsem 39+0. Za vase pripadne zkusenosti moc diky ![]()
@Sidbhi zůstala bych podle ozev miminka. Aby to pohlídali, když byl problem s tepem.