Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
prodělal někdo z vás neštovice během těhotenství a pokud ano, mělo to nějaký vliv na miminko?
Já jsem jako malá neštovice neměla a nyní je má syn a já jsem ve 26tt. Teď jen čekám, jestli je také dostanu a mám z toho dost velké obavy ![]()
Budu ráda za vaše odpovědi a zkušenosti
Ahoj, moje kamarádka je měla v sedmém měsíci a bylo to peklo pro ni (strašně jí to svědilo, vůbec nemohla spát), ale jinak miminu to bylo úplně šumák (narodilo se v termínu a zdravé) a ani neměla horečky. Tak držím palce.
ahoj, teď jsem se o to zajímala, sic jsem je prodělala, ale kolem u nás taky všude řádí…průser je v 1. a 3. trimestru, ve 2.by vše mělo být OK. Nejlepší je se nechat naočkovat hco nejdřív, neb dospěláci je obecně strašně blbě snášejí, můžou být komplikace atd…Njelepší by se bylo poradit s gynekologem, pokud je máte v bytě, tak je velmi pravděpodobné, že to taky chytneš:/
Ahoj,
někde jsem četla, že to snad má špatný vliv na vývoj zrakového nervu (???) - ale bez záruky, musela bych tu informaci chvíli hledat. Nemůžeš jít do karentény třeba k babičce? Když jsem byla v 12tt tak se manžel odseparoval i se synem a chřipkou ke své mamince a já tam měla 3 týdny zákaz vstupu - jen jsme si telefonovali. Rozhodně lepší, než něco teď chytit!
Hele, koukni na tohle:
http://www.miminet.cz/clanky.php?…
http://www.novinky.cz/…8_dk1mk.html
Jestli je to pravda, tak by to mělo být OK.
Zatím děkuji za vaše odpovědi a budu ráda za další…
Dnes jsem byla v poradně a mluvila jsem o tom s doktorkou. Ta z toho moc nadšená nebyla, ale odkázala mě na infekční oddělení na Bulovce, že tam mi poradí víc. Paní doktorka z Bulovky mi řekla, že by bylo špatné, kdybych byla před porodem. Pokud bych teď dostala neštovice, tak se to dá léčit nějakýma antibiotikama a na miminko by to nemělo mít vliv. Ale i tak jsem chtěla vědět zkušenosti někoho, kdo už to prodělal.
…ještě něco, do karantény bych neměla jít kam a hlavně syn má neštovice od soboty, tak už tam bylo největší riziko, že to na mě přenese. A když jsem s ním byla v neděli na pohotovosti, tak tam mi také doktorka říkala, že v 6 měsíci by to nemělo mít vliv na miminko. Ale nikdo to neřekne na 100%, to je jasné…
Ahoj
tak já v těhu taky plašila, moje máma si nebyla úplně jistá jestli jsem je už měla a před vánoci kdy jsem měla termín tu byla polovina dětí ze školek nemocná - právě neštovicová epidemie… no syn je nechytl, ale díky tomu jsem zjistila a u dr. ověřila že blbé to je jen na začátku těhu - do 12 tt a pak 5 dní před porodem - protože to tvé tělo nestihne předat protilátky proti neštovicím miminku a tomu pak hrozí že se nakazí .. a u novorozenců to může způsobit vážné komplikace… Takže jsi z obliga… i kdyby jsi je chytla tak se nic neděje, jen budeš de facto imunizovat své nenarozené miminko…
Takže se určitě neboj.
Ahoj Mako,
děkuji, to je přesně to, co potřebuji slyšet. Pořád se ujišťuji, že to nic nebude, stále na to musím myslet
Dobrý den všem nastávajícím maminkám!
Chtěla jsem se s Vámi podělit o mé osobní zkušenosti s neštovicemi v těhotenství. Nakazila jsem se jimi, když jsem byla v 11.týdnu těhotenství. Můj obvodní lékař i gynekolog mne dost strašili, že bych si měla velmi dobře rozmyslet, jak pokračovat, že je zde velké riziko poškození zraku, sluchu a mozku. Nikdo z nich mi nebyl schopný říct, jak velké riziko…po důsledném pátrání na internetu jsem zjistila, že se uvádí 0,5-2% Toto zjištění mne velmi uklidnilo, protože ono riziko je v prvním trimestru zanedbatelné. Když se na to člověk dívá z pohledu pesimisty…každé těhotenství může být v jakémkoliv okamžiku rizikové. Já jsem optimista… syn má teď rok a půl a je krásný, zdravý, chytrý (někdy až moc) a zatím normálně vyvinutý. Takže, nastávajícím maminkám přeji krásné a poklidné těhotenství a hlavně zdravá miminka!!!
Obnovuji tuto diskuzi s dotazem, zda nektera z vas mela tyden pred porodem, neprodelala plane nestovice a dite ji nestovicemi onemocnelo. Tot muj pripad. Zitra budu dr. samozrejme volat, ale uz ted hledam veskere informace. Bojim se o malicke.
Ahoj Dya chtěla jsem se tě zeptat jestli jsi byla nějak léčená nebo si je prodělala jen tak bez ničeho??? Teď řeším stejný problém a mám opravdu strach!!!
Adelko, musela jsem si to protrpět se vším všudy
v těhu je, bohužel, všechno kontraindikováno. Bylo to strašné, vypadala jsem jak netvor, osypaná všude, prvních asi 10 dní nejhorších, ale do měsíce jsem měla jen pár flíčků. Vydržíš to, neboj!! Držím palečky a hlavně žádné stresy a pozitivní mysl ![]()
Ahoj, prosím vás, potřebuji se ujistit, že to chápu dobře, když jsem těhotná 35tt a neštovice jsem již měla, tak je to Ok? Já je jechytím a ani dítě?
Moc díky za odpovědi
@máma0 Teoreticky pokud jsi je měla a máš dostatečnou hladinu protilátek (což u většiny lidí po prodělaných neštovicích je a imunita je doživotní) neměla bys onemocnět. Tudíž když je nebudeš mít ty je v pohodě i mimís schovaný v bříšku ![]()