opět nevybraná dovolená

10459
16.12.04 11:53

opět nevybraná dovolená

Ahoj holky, vím, že se tady o tom již psalo, ale nejsem z toho moudrá a taky si jistá, zda se od té doby něco nezměnilo. Mám v zaměstnání nevybranou dovolenou za letošní rok - 4 týdny, dne 3.1. 2005 mi končí mateřská a myslela jsem si, že hned od následujícího dne požádám zaměstnavatele o nástup na dovolenou. Mzdová účetní mi však řekla, že zaměstnavatel mi nemusí vyhovět a že pak by mi dovolená propadla bez jakékoliv finanční náhrady. :( Dále pak řekla, že o rodičovský příspěvek na úřadě můžu žádat až po skončení řádné dovolené. Ovšem na úřadě mi zase tvrdí, že o příspěvek můžu žádat hned po skončení mateřské a dostanu tak dvoje peníze - za čerpání dovči + rodičovský příspěvek 3500 Kč. Tak kdo má pravdu? Poradíte mi někdo?
 Silvie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
685
16.12.04 12:32

Ahoj Anette,
nevím jak přesně zní zákon, ale řeknu Ti, jak je to u mě. 7.12. mi skončila mateřská a mám ještě 27 dní dovolené. Tu jsem teda nastoupila 8.12. Mzdovka mi sice tvrdila, že až po jejím skončení si mám jít žádat o rodičovák, ale šla jsem tam hned a udělala jsem dobře. Od 8.12. mám sice ještě dovolenou, ale zároveň už mám i rodičovák. Takže to bude s ohledem na peníze asi v dlouhé době můj nejslavnější měsíc. :cry:

Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
16.12.04 12:54

Ahojky, já jsem si to taky zjišťovala a dovolenou si můžeš vybrat a zaměstnavatel ti ji nemůže upřít - ale musíš ji vybrat do 31.10.2005. Toto mi řekli na ČSSZ a ÚP. Zkus si dojít na tvoje pobočky, určitě tam k tomu řeknou víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
333
16.12.04 13:37

Ahoj, podle ZP ti zamestnavatel musi po skonceni MD poskytnout dovolenou, pokud o ni zazadas - je to uvedeno v zak.prace, par. 108, odst. 4, pokud bys ji necchtela tedka cerpat tak by ti tuto dovolenou z roku 2004 proplatili v lednu 2006, a to proto ze z duvodu prekazek v praci coz rod.dovolena je, jsi ji nemohla drive cerpat. Proste o ni neprijdes, to o tom docerpani do 31.10. v tomto pripade neplati.
Co se tyka rodicaku tak si zadej ihned po skonceni MD, pani ucetni asi zapomela na novelu zakona, ktera toto umoznuje - predtim jsi nemela narok na rod.prispevek pokud jsi si „vydelala dovolenou“ urcitou castku penez.
 Pa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.12.04 13:43

Potvrzuji slova Lenčulky - jsem mzdovka a pár holek na mateřské mám (a douvám, žá já budu příští) - o ročičák zažádej hned po MD a zaměstnavatel ti čerpání dovolené nemůže upřít - viz. zmiňovaný paragraf zák. práce.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
17.12.04 09:44

Holky, moc děkuju za informace, lepší penízky se po vánocích rozhodně budou hodit! :lol:
 Silvie

• Citovat
  • Upravit
850
17.12.04 09:49

Teda super. Jsem ráda, že mám nárok souběžně na dovolenou a rodičák. Ještě, že je e-mimčo, kde se všechno dovím.
Budulínek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.12.04 10:22

Ahojky,
chtěla bych Ti také něco poradit.Nastoupit dovolenou musíš ihned následující den po skončení mateřské, když tak neučiníš, tak Ti ji zaměstnavatel opravdu nemusí dát a už se nemůže ani proplácet. Pouze při ukončení pracovního poměru se proplácí dovolená. Pokud na dovolenou nenastoupíš ihned po skončení mateřské, ale budeš na rodičáku, tak může zaměstnavatele požádat o přerušení rodičáku a nástup na dovolenou a pak pokračovat v rodičáku, ale to záleží na benevolenci zaměstnavatele, jestli Ti to umožní. To nemusí, není to v zákoně. Takže hurá na dovolenou hned po skončení mateřské. Toť rada má. Petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
17.12.04 16:48

Ahoj holky,změstnavatel po mě chce,abych mu poslala dopis,že chci po mateřské nastopit na dovolenou. Mám to psát jako žádost nebo oznámení.Vím,že je to asi jedno,když je povinný mi to umožnit,ale u nás ma firmě je vše na dlouhý lokte,tak to chci mít bez problémů.Díky

• Citovat
  • Upravit
980
17.12.04 17:58

Ahoj anonymko - napíšeš to jako žádost - já jsem si to už stáhla z netu, ale nevím, ke jsem to našla, tak to sem okopčim - je to i s komentářem toho lčověka co to psal - třeba se to bude hodit, nebo má někdo něco lepsího??? _____________________________________________________________ Žádost o řádnou dovolenou, žádost o rodičovskou dovolenou

Dle § 106 odst. 4 zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, v platném znění Vás žádám o poskytnutí dovolené na zotavenou tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mé mateřské dovolené v rozsahu jejího nároku, tedy do doby jejího plného vyčerpání.
Po ukončení řádné dovolené Vás dle § 158 zákona č. 65/1965 Sb, zákoník práce, v platném znění žádám o poskytnutí rodičovské dovolené, která bude bezprostředně navazovat na dovolenou na zotavenou.

Při takhle napsané žádosti můžeš nastoupit zpátky do práce kdykoli, než budou miminku 3 roky. ?Hloupej? zaměstnavatel ji takhle ?sežere? a pak stačí, když mu jednoduše oznámíš, že nastupuješ do práce. Chytrej zaměstnavatel ti odpoví, že chce vědět, do kdy budeš tu rodičovskou dovolenou čerpat (třeba do tří let věku dítěte, nebo např. do 20.5.2005 atd.). Tento termín je pak pro obě strany závazný.

Pokud už teď víš, kdy chceš nastoupit zpátky do práce, příp. kdy už budeš těhotná, tak můžeš pokračovat v žádosti dál a uvést, do kdy chceš rodičovskou dovolenou čerpat.

např. ???.. a trvat do tří let věku dítěte.

Podle mého je ale výhodnější varianta 1, kdy neuvedeš, kdy nastoupíš do práce. Pak když otěhotníš, tak jednoduše zaměstnavateli oznámíš, že nastupuješ. Můžeš mu pak jen donést neschopenku ? v případě rizikového těhotenství. Nebo můžeš nastoupit, ale jako na těhotnou se na tebe bude vztahovat zákaz výpovědi, takže tě nemůže vyhodit. __________________________________________________________
Varianta 2: Žádost zaměstnankyně o poskytnutí dovolené v návaznosti na skončení mateřské dovolené

Zaměstnavatel (název a adresa)?????????????????????????

V souvislosti s péčí o své dítě???..čerpám v současné době mateřskou dovolenou a pobírám peněžitou pomoc v mateřství. Mateřská dovolená mi skončí dnem???????…

Vzhledem k tomu, že jsem před nástupem mateřské dovolené nečerpala dovolenou na zotavenou, žádám Vás podle ustanovení 108§ odst. 4 zákoníku práce o poskytnutí této dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na skončení mateřské dovolené, tj. od????…

V ??????dne?????..

...................................
zaměstnanec (jméno a příjmení)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
15.1.05 17:33

Ahoj holky,díky za rady ohledně nevybrané dovolené a RD.Moc se mi to teď také hodí.Ale i když jsi to Desty sem pěkně nakopčila tak mám ještě jeden problém.
Podle varianty1 žádám zaměstnavatele o vybrání dovolené a pak aby navazovala rodičovská dovolená.Ale já jsem zjistila,že můžu pobírat rodičák a mít i dovolenou.Jak to napsat,poradíte?Anebo to zaměstnavateli můžu napsat tak, aby to navazovalo a přesto ze sociálky pobírat už i rodičák?
A ještě jsem si všimla.že ve Variantě 1 se žádá podle §106 a ve Variantě 2 podle § 108,je to překlep nebo když tam jsou jasné datumy ,tak je to jinak?
Omlouvám se,že to píšu tak zmateně a díky za odpovědi.
 Ahojky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
29.4.05 07:34

Ahoj včera jsem byla v práci nechat si potvrdit papír kvůli rodičovskému příspěvku a jelikož mám ještě nevybranou dovolenou na kterou nastupuji od pondělka na 13 dní ,tak mi bylo řečeno,že o rodičák si musím zažádat až po vybrání,ale jak tu čtu tak bych prakticky mohla už v pondělí současně s tou dovčou?napište mi jestli jsem to pochopila správně díky moc
Eliška a Elinka 5m. a 14dní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10459
29.4.05 08:43

o rodičovský příspěvek si můžeš si zažádat hned po skončení mateřské a ten Ti půjde souběžně s dovolenou
 S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
2.5.05 14:19

Ahoj holky no měli jste pravdu dnes mi naše ůčetní oznámila ,že mám ještě z lonského roku a letošního roku 33 dní dovolené a ta mi začíná běžet dnes a současně si mohu zažádat i o rodičák takže to bude výplata už se moc těším s pozdravem Eliška a Elinka 5m a 14dní :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí