Kdo potvrdí manželovi paragraf?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Kdo potvrdí manželovi paragraf?
Asi se zeptám dost blbě
, ale když odjedu do porodnice, kdo manželovi potvrdí, že zůstává s malou doma na paragrafu, popř. jak dlouho na tom paragrafu může být? Chtěl by si vzít až se vrátím z porodnice dovolenou, ale říkám si, jestli by nemohl zůstat na paragrafu déle a dovču ušetřit.
- když je Nelinka nemocná a já taky, kdo manželovi potvrzuje paragraf? Moje Dr. nebo dětská Dr.?
Vůbec s tímto nemám zkušenosti. Díky za info. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
1.úparagraf ti vystaví v porodnici a je to jen na tu dobu, kdy jsi ty s mimčem v porodnici a je to opravdu jen na cca těch 4-5 dnů, kdy nejsi doma.
2. paragraf na tebe, že jsi nemocná a staráš se o malé dítě ti logicky potvrzuje tvůj lékař, ne pediatr. Ahoj,M.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když je nemocné dítě, OČR vypisuje pediatr. Jak je to když jste nemocné obě nevím, ale asi záleží, na koho to budete chtít napsat. A myslím, že je to jedno. OČR na dítě může trvat maximálně myslím 9 KALENDÁŘNÍCH dní, pak už není nárok na peníze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, teď jsi nejsem jistá při tom porodu, ale myslím, že paragraf vypíšou v porodnici. Manžel může zůstat doma jen ty dny, kdy jsi v porodnici. Kdyby chtěl na dýl, musela by jsi mít potvrzení od doktora, že třeba nezvládáš péči o mimino.
Já měla rizikový těhotenství, musela jsem jenom ležet, tak se starší holkou byl doma manžel. Myslela jsem, že mu paragraf napíše doktorka z gyndy, ta mě ale poslala na dětský a dětská dr. za mojí obvodní.
Takže to píše obvoďák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
2,
myslim ze detska dr.......teda u nas na SK je tak,ze ked je dieta chore tak vydava detska doktorka papier i do prace,u nas sa to vola OCR… ![]()
a inak je lepsie platena dovolenka nez pnka.....takze ak ma vela dovolenky tak by som isla radsej na dovolenku nez na pnku… ![]()
ale to su SK pomery,nie CR.....takze si pockaj na nejaky nazor od babenky od vas,teda z CR… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pett, podle mě, pokud pojedete do porodnice, tak by mu měli vystavit paragraf v porodnici, případně dětská doktorka. a pokud jste obě nemocné, tak je podle mě jedno, která doktorka to vystaví. asi bych jako první zkoušela tu dětskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
hkac píše:
OČR na dítě může trvat maximálně myslím 9 KALENDÁŘNÍCH dní, pak už není nárok na peníze.
To je pravda, ale stačí nastoupit na jeden den do práce nebo nechat si to ukončit v pátek a v pondělí znova na paragraf nastoupit. Můj manžel to dělal 3× za sebou
, pak mi dr. povolila vstát z postele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
PetraJ píše:
To je pravda, ale stačí nastoupit na jeden den do práce nebo nechat si to ukončit v pátek a v pondělí znova na paragraf nastoupit. Můj manžel to dělal 3× za sebou, pak mi dr. povolila vstát z postele.
Já vím, ale v tomhle hodně záleží na doktorovi. Prodloužit to nemůže a tohle každý neudělá. Já s tím zatím nemám zkušenosti, ale vím o případech, kdy pak byli rodiče doma „zadarmo“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
hkac píše:PetraJ píše:Já vím, ale v tomhle hodně záleží na doktorovi. Prodloužit to nemůže a tohle každý neudělá. Já s tím zatím nemám zkušenosti, ale vím o případech, kdy pak byli rodiče doma „zadarmo“.
To je pravda, ale stačí nastoupit na jeden den do práce nebo nechat si to ukončit v pátek a v pondělí znova na paragraf nastoupit. Můj manžel to dělal 3× za sebou, pak mi dr. povolila vstát z postele.
No já vlastně ani u obvoďačky nebyla. Řekla jsem to sestře, ta mi vypsala ten papír manželovi do práce a řekla mi, až to budu potřebovat znova, tak mám přijít. Doktorka mě ani neviděla.
Ale co se dá v takovým případě, kdy je ženská dlouhodobě nemocná jinýho dělat? Přeci nemůže bejt rodina úplně bez příjmu a dítě do děcáku nedám. Je to trochu nedomyšlený. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od letošního roku existuje NOVINKA aj nám vyrazila dech.Pokud žena pobírá rodičovský příspěvek nemá muž nárok na ošetřování.I v případě, že matka již pracuje.
Ted byl kluk nemocný a právě se nám toto stalo, nikde na to není upozorněno.Takže jedině zajít za svým obvodním doktorem a sehnati si razítko, že matka není schopná se postarat o dítě poté, má i chlap nárok na peníze z ošetřovného.
V případě porodu myslim, že potvrzují v porodnici a pak popř. ten obvodní doktor ženy.Prostě to změnili tak, že to málokdo ví jak to ted je.Nejlépe si zajít na správu sociálního zabezpečení a poptat se tam u vedoucího.Na přepážkách o tom také skoro nic neví…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
hkac píše:PetraJ píše:Já vím, ale v tomhle hodně záleží na doktorovi. Prodloužit to nemůže a tohle každý neudělá. Já s tím zatím nemám zkušenosti, ale vím o případech, kdy pak byli rodiče doma „zadarmo“.
No a hlavně záleží na OSSZ. Ptž peníze za OČR náleží jenom v prvních 9 kalendářních dnech potřeby ošetřování. Jsou OSSZ, které opakované ošetřovačky proplatí a nezkoumají a jsou OSSZ, které u opakovaných ošetřovaček nejdřív kontaktují lékaře, jestli se opravdu jedná o NOVÝ případ potřeby ošetřování (a pak proplatí) anebo jestli jde stále o STARÝ případ potřeby ošetřování, tedy o původní diagnozu, na kterou už prvních 9 dní bylo vyčerpaných, a pak neproplatí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nikkol píše:
Od letošního roku existuje NOVINKA aj nám vyrazila dech.Pokud žena pobírá rodičovský příspěvek nemá muž nárok na ošetřování.I v případě, že matka již pracuje.
Ano, to se ale týká jenom nemoci dítěte, na které žena RP pobírá (má se za to, že pokud někdo na dítě pobírá peníze za péči o něj, tak s ním má v době nemoci zůstat doma). Pokud je v rodině dětí víc a na jedno z nich je pobíraný RP, tak u ostatních tohle omezení neplatí. Prostě logicky - u dítěte, na které je pobírán RP, může OČR uplatnit jenom ten rodič, který RP pobírá. U ostatních dětí, na které RP pobíraný není, mohou uplatnit oba rodiče.
Nikkol píše:
V případě porodu myslim, že potvrzují v porodnici a pak popř. ten obvodní doktor ženy.Prostě to změnili tak, že to málokdo ví jak to ted je.Nejlépe si zajít na správu sociálního zabezpečení a poptat se tam u vedoucího.Na přepážkách o tom také skoro nic neví…
To se nijak nezměnilo, to je stále stejné - ošetřovačku vystavuje ten, kdo někoho uzná nemocného. Tedy je nemocné dítě - vystaví pediatr. Je hospitalizovaná matka v nemocnici - vystaví nemocnice. Matka se nemůže z důvodu vlastní nemoci o dítě starat - vystaví lékař matky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdo napíše OČR?
Dobrý den,
jdu na jednodenní zákrok v celkové narkóze. Máme kojence a dítě mladšího předškolního věku, hlídat bude manžel, v den zákroku i poté, pokud budu mimo provoz. Když mě objednávali na zákrok, ptala jsem se, zda potvrdí OČR, prý v žádném případě, oni že ne, potvrdí mi to prý na dětském, mám si tam zajít pár dní před zákrokem a domluvit se a nechat si to napsat předem a rovnou na týden (bývají bolesti, takže neschopenky lidi normálně dostávají, navíc já kolím, takže můžu jen jeden paralen denně). Dnes jsem byla u obvodního lékaře kvůli předoperačnímu, tak jsem se tam rovnou zeptala, prý on mi to rozhodně nepotvrdí, že mi to potvrdí tam, kde mi zákrok udělají, když jsem řekla, že mi to odmítli, tak řekl, že to řekli proto, že se jim nechce. Bojím se, že se mnou vyběhnou i na dětském, protože mi přijde logické, že by to měli vypsat skutečně tam, kde zákrok udělají, vč. toho, na jak dlouho to bude (předpokládám, že půjdu po pár dnech na kontrolu). Stejně jako v případě druhého porodu to vyplnili v porodnici, když manžel hlídal starší dítě.
Jak to prosím je?
Děkuji,
Mimoňka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna minulý týden byl manžel s dcerou na OČR. Já jsem na mateřské, ale ležím kvůli druhému rizikovému těhotenství. Taky mu v práci tvrdili, že stačí papír od dětské, ale není to pravda. On musel pro potvrzení na gynekologii (obvoďák mu to napsat odmítl, když tam o tom nemá žádné záznamy). Takže si myslím, že Vám by to měli vypsat buď v místě zákroku nebo u doktora, který Vás na ten zákrok posílá. Ale taky to u nás byla kovbojka a dost lítání, protože každý nám řekl něco jiného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mimonka Musí to napsat tam, kde je dělaný zákrok. Vydupat si to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit