Učení smrkat- když ani kulička vaty nepomáhá

1837
12.9.09 08:51

Učení smrkat- když ani kulička vaty nepomáhá

Ahoj,
bylo to tady mockrát.
Dceři je 5 let. KDyž jí byly 4, uměla už smrkat, jenže pak nás zavřeli na čtyři dny do nemocnice a ona smrkat „zapomněla“ nebo prostě přestala. Od tý doby to zase neumí a už je to necelý rok.
Jsem z toho na palici, ve školce se nevysmrká, doma jí to odsávám, ale vždycky nejdřív první dny zkoušíme smrkat. Ona pořád tahá vzduch dovnitř, zkoušely jsme už i tu vatovou kuličku, jako že ji má sfouknout z dlaně. Ona je ještě k tomu dost netrpělivá, když jí něco nejde, naštve se, a když má ucpanej nos a já jí řeknu „Zacpi si pusu a foukej nosánkem do té kuličky“, tak ona pochopitelně tím nosem nemůže dýchat, vyfouknout ven to neumí a za chvíli si tu ruku sundá, aby se teda vůbec mohla nadechnout, a vatička ulítne i tak…

MEIN GOTT!!!
už fakt nevim. Přece musí smrkat. A kolegyně v práci mi ještě řekla, že její starší holka to snad neuměla ještě ve škole, a že teď je jí 11 a že ji doteď musí k tomu nutit… Šlehne mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1837
12.9.09 08:52

Jo ještě připomínam, že do 4 let neměla moc příležitosti. Dokud nebyla ve školce, byla pořád zdravá. Samozřejmě s nástupem do školky začly rýmy, takže pak už „příležitostí“ měla dost, ale nejde jí to chudince…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3492
12.9.09 09:20

Ahoj,

no mi se teď naučila smrkat dcera 19 měsíců (nechci ať to vyzní jako nějaké vychloubání, ale ráda tomu fakt jsem) a to tak, že sledovala staršího bráchu jak smrká a sama jsem jí to ukazovala a předváděla a pochopila to. Myslím, že pětileté dítě to taky určitě musí pochopit. Spíš možná se jí nechce :wink: ale trochu se divím, že jí nevadí ta odsávačka, která je postrachem snad všech dětí :roll: no nevím něčím ji motivovat?

Ale je fakt, že naše děti snoplí velmi velmi často takže se to i brzy naučily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
12.9.09 09:29

NO já to neberu vůbec jako vychloubání, můj synovec smrkal ve 2 letech, úplně troubil, pamatuju si jak jsme ho s mamkou chválily.
Ad odsávačka - s tou jsme se prali do 3 let, jenže ona byla potřeba fakt strašně málo.
No a ve 4 smrkala, ale v tom špitále přestala (vůbec nechápu proč!).
Ona pořád tahá ten vzduch dovnitř, fakt nevím. Taky mi připadá nepochopitelný. že to neudělá.
(pardon doufam že u toho nejíte :lol: ) Možná se třeba „štítí tý nudle“, že jí vylítne z nosu… nevim. Ona mi i sama řekne „jdem smrkat“, dá si k nosu plínu, a tahá to dovnitř. JAK JAPONEC!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
12.9.09 10:26

Ha, jdu se chlubit, mladší dcera už roce v pohodě smrká, je to opička, napodobuje od starší. Ale je to teda úleva. Chodíš s ní plavat? Jestli ne, tak bezvadný tréning je alespoň ve vaně foukat do vody, nejdřív pusou (to je lehčí) a pak nosem. A zkoušejte to často, ze začátku tu pusu, přes to to pochopí. A hlavně, uč to, když rýmu nemá, když je nos zacpaný, tak by mě taky ani nehlo, dělat s ním nějaké pokusy. Ať prostě fouká nosem a za podařené výfuky odměnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
12.9.09 11:15

Jak psala Rézi - trénovat, když rýmu nemá. Bublinky do vody jsou super, u nás dobře fungovalo hraní si na pejska. Jako lezeme po čtyřech a děláme, že pejsek čmuchá - jen u toho děláme krátké výdechy nosem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3284
12.9.09 11:16

Ahoj,
my teda taky smrkáme vpoho a snad odjakživa a jak psala Rézi, zkoušela bych to ve vaně nebo do vody do umyvadla … chápu, že se to někomu může „hnusit“ ale vždyť to nemusí nikdo vidět … ta voda to lehce rozmočí a jde to pak snáz ven …
navíc, pokud tahá dovnitř a natáhne vodu, tak si myslím, že ji tááák rychle vyfoukne nosem ven, že ani nebudeš stíhat …

držím palce!! ať se s tím brzy poperete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.9.09 15:57

Tak me napadlo, co treba trosku odsat a trenovat smrkani s poloprazdnym nosankem ? Plny nos jde vysmrkat jen tezko.

• Citovat
  • Upravit
1837
12.9.09 16:22

tak to je super nápad!
Na plavání nechodíme, ale jinak experimenty ve vaně s vodou to ona miluje.
Takže zkusíme vanu a pejska. Přece se to musí naučit, když už to jednou uměla :cry: :cry: :cry:
Mně právě připadá, že všechny děti okolo prostě snad smrkají kromě našeho :lol:

dííík! a třeba pak napíšu jak to dopadlo. Pokud dopadne.
(doufam že v tu dobu nebude zrovna maturovat)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.9.09 16:37

ahoj,me je 30 a taky me to moc nejde,a prej je to tim ze mam zuzene prepazky,a ryma jak je husta tak proste neprotece.Takze ja si musim nejdriv nos rozkapat treba nasivinem a pak uz to docela jde.Asi fakt nejdriv vyzkousejte bez rymy,treba to umi,ale ji to s rymou nejde.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
12.9.09 21:28

Pridavam se.Mame 3-letaka momentalne s rymou po 2 dnech skolky a nevysmrka se a nevysmrka!! JSem z neho uz na nervy,porad posmrkuje a vsechno vtahuje dovnitr,pak to polyka a kasle z toho…nenecha si navic ani striknout do nosu,jde to leda nasilim a to pak breci i pul hodiny a vsechno mu jeste vic opuchne a sople ma 3× tolik,takze striknuti je naprosto bez efektu.....nechce se to ani ucit,rovnou rekne,ze smrkat nebude a nehnu s nim,nepomahaji ani slibene odmeny…sfoukavani papirku jsme taky zkouseli a nic…tak nevim…jinak je sikovej,sroubovakem dnes zasrouboval takovej pidi sroubek,krasne mluvi…no a vysmrkat se neumi…Elca

• Citovat
  • Upravit
1837
13.9.09 07:31

Ahoj,
tak foukání do vody :lol: takže:
pusinkou to foukala jak o život, ale nosem to už se vysloveně zdráhala. Namočila do vody špičku a uhnula.
Pak to zkoušela, ale nevyfoukla, a pak si nadýchla vodu do nosu :lol: takže začla brečet a zdrhla do pokojíčku :lol: ale musim říct, že po tomto se aspoň začala snažit teda smrkat do kapesníku.
POVEDLO SE JEDNOU - (jednou vylítl sopl) - takže to budu brát jako blýskán na lepší časy. Ale pak jsem to stejně musela odsát.
Pána boha - zejtra jde do školky a tam teda já s odsávačkou nebudu.
Takže si dál budem hrát na Japonce, který furt popotahujou, protože smrkání je pro ně neslušný.

/PROČ NEŽIJEM V JAPONSKU????/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
13.9.09 07:32

akorát si říkám -jaktože japonci teda netrpí na ty nosní mandle a záněty v uších, když je prý smrkání tak důležité?
(tohle by mě fakt zajímalo)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
13.9.09 21:40

Zlatuško, u nás je to podobné s tím rozdílem, že syn smrkal před druhým rokem, asi ve 21 měsících. Měla jsem strááášnou radost. Jenže pak chvilku byl od rýmy klid a při další rýmě to zase neuměl. A tak od druhého roku zase nesmrká, auuuuuuuuuuuuuuuuuuu :evil:

Do té vody mi to taky neprojde, určitě by vyfoukl pusou (tak totiž zkouší smrkat). Ale zkusím hru na pejska, jak čmuchá, to zní dobře :)

Mmch, už mu jsou 2 a 9 měsíců a jdem z virozy do virozy, takže smrkat strááášně moc potřebujeme :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
12.10.09 13:59

Mozna pozde, ale prece nas hlasim do klubu nesmrkacu. Starsi, Kubik je od malinka nemotora a taky neni sily, ktera by mu vysvetlila, ze po nem chci, aby fouknul ven, ne dovnitr. A to se nejedna o hustou rymu - ridke nudlicky mu vytekaji z nosu a nic ho nedonuti je vyfouknout. Nelibi se mu ani kapesnik u nosu.
A tennhle fakt nikomu nevysvetlim - vsichni se na me (stejne jako vetsina maminek v horni casti tehle diskuse) divaji jak na idiota, ktery to neni schopne dite naucit, kdyz to jejich to umi uz od roka a pul. Dostavam cenne rady s vatovou kulickou a podobnymi chytracinkami a opet si akorat pripadam jak trouba.
Maly uspech slavime s bonbonovou motivaci (asi napisu Haribu dekovny dopis, neb vsechny nase pokroky stoji na jejich medvidcich :lol: ). Rikam mu, ze musi fouknout jako rozzlobeny kralik. Kdyz se mu to povede, dostane bonbon. Myslim, ze kompletni vysmrkani je jeste daleko, ale obcas se trefime aspon do smeru, kterym bychom se meli ubirat.
Nejhorsi ale na tom je, ze u nas kazda ryma, ktera se nevysmrka nebo neodsaje, tece zakonite v noci do krku a potencionalne znamena anginu. Jinak bych asi zustala klidna a jako u vice veci, v nichz jsme pozadu, si rekla, ze k tomu dojdeme pozdeji. U tohohle trpelivost ztracim a tak motivuju bonbonama.

No, snad az jim bude 15, nebudeme takovyhle veci muset resit… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+