Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já mám odstraněné nosní mandle, bylo mi asi malinko víc (5-6 let?), dělalo se to tehdy ještě nějak „zaživa“. Nejvíc si pamatuju ten strach předtím, pak to byl krátký proces, vím, že to dělali nějakýma kleštěma, které mi tehdy přišly obrovské a pak už si též nepamatuju, že by to nějak bolelo. Teď nemám problémy žádné, je fakt, že se musím občas vysmrkat, i když nemám rýmu, muž to má taky tak (nemá je též), tak možná toto?
Nevím, jestli to teda s tím souvisí nebo je to náhoda…
Anguo - jak v které nemocnici, my tehdy byly na to trhání v rodině dvě (já - 6 let, celková narkóza, neteř 4roky - zaživa).
Kupu vyšetření si nepamatuju, jen že jsem byla často nemocná, věčně mi tekla krev z nosu, vesměs jsem nebyla schopna dýchat jen nosem.
Takže nějaké ORL určitě proběhlo, ale nic výrazného si opravdu nepamatuju. Pak ještě odběry krve před příjmem do nemocnice, a pak už to šlo rychle, byla jsem tam tak 3 dny?
Nehojí se skoro nic - člověk ještě chvilku smrká s krví a možná to pobolívá, ale všechno propuštěním z nemocnice určitě zmizelo.
Pomohlo mi to rozhodně, plus mě naši dali na zobcovku, ať si spravím dýchání.
U mě to bylo dost markantní - věčně na hromadě a jak jsem poskočila, už mi valila červená, takže asi nebylo moc co řešit.
Vám šťastnou ruku při rozhodání.
No jo, u nás je všechno později - kdoví, jestli tam netrhají zaživa ještě dneska
Já jsem prý zas huhňala přes nos nebo co ![]()
Víc než toto si teda pamatuju píchání uší ![]()
Holka byla na mandli v lednu, to jí byly 3 roky. Ráno nastoupila do nemocnice, dali jí narkózu, zákrok trval fakt chvíli a byla zpátky na pokoji. Pak spala a odpoledne kolem 16 hod. byla doma. Zbytek dne byla taková otrávená a ubrečená, tak šla brzo spát, ale druhý den byla úplně v pohodě. Akorát jsem ji musel hlídat, aby moc neběhala, aby někde na ten nos nespala. A taky tekutější stravu.
JaSe- nevím, odkud jsi, ale jestli se bojíš operace, tak třeba v Praze v Modřanech dělají tenhle zákrok laserem. Musíš si to zaplatit (asi 4 tis.), ale celý to trvá asi 2 hodiny a jedeš domů. A určitě je to pro dítě šetrnější než normální operace.
My byli s dcerkou letos v lednu. Měli jsme tušení už dlouho, že to dělá neplechu. Každá rýma komplikovaná, chrápala, špatně mluvila, huhňala. . .byli jsme v Modřanech v Praze. Před tím pár dní krev u dětské, toť vše. Tam v 8 nástup, s dcerkou na sál, měla svoje oblečení, dejchla do balónku, spala. Za půl hodiny my k ní, začala se probouzet, za další půl hodinu domů. Dospala se, večer už řádila se segrou. Vzpomínky má ty, že mohla jíst zmrzlinu a spát ségře v postýlce (dali jsme jí na nanny). Od té doby nebyla nemocná víc než rýma a kašel (já vím, zima teprve bude), dohnala kromě R a Ř všechna písmenka (neuměla nosovky), nechrápe, dýchá nosem, což nebylo atd. Za mě jednoznačně ANO, pokud je k tomu důvod. Jediná nevýhoda je, že zákrok je placený (4tisíce). Ale v našem bydlišti mi nabídli místo za půl roku, pokud jsem chtěla zůstat s dcerkou v nemocnici. Ve finále by manžel musel na OČR s mladší a finančně by to vyšlo nastejno.
Ahoj,
my jsme byli na trhání nostní mandle minulé jaro, protože Honzík měl pořád zelenou rýmu, špatně mluvil a v noci chrápal. Měli jsme to i s nocí, protože má špatnou srážlivost. Po zákroku byl celkem v pohodě, ale druhý den mu nějak nešlo polykat, tak hrozně málo pil a do tří dnů měl zánět v krku a teploty a musel dostat atb. Ale od té doby i když má rýmu, tak je to hned pryč a celkově je daleko míň nemocnej. Takže i přes komplikace po operaci nám to hodně pomohlo.
Petra
Ahoj,
syn byl trhat nosní mandle v´březnu tzn. měl necelé 4 roky. Zákrok byl v celkové anestezii. U dětí už se to bez narkózy nedělá. (taky jsem na tom byla v cca 4 letech „zaživa“)
Po zákroku bohužel špatně snášel narkózu takže mu bylo špatně, ale to je dost individuální. Bolelo ho to hodně, ale to bylo zřejmě způsobeno tím, že hned druhý den dostal neštovice i do krku a následně zánět a ATB. Takže to už je o něčem jiném. Trochu divně mluvil, ale žádné následky to nezanechalo. Byli jsme tam přes noc. Nikoho z dětí nepustili ten den domů.
Pár dnů před zákrokem mu akorát brali krev na předoperační vyšetření.
Trhat mandle jsme byli na doporučení ORL lékařky, dětské lékařky i alergoložky. Syn měl velmi časté a protahované rýmy a záněty průdušek a velmi špatně slyšel. Jestli to pomohlo vlastně nevím. Zdá se mi být teď trošku lepší, ale my jsme po mandlích jeli ještě na měsíc do lázní takže těžko říct co víc pomohlo.
Ahoj,
my jsme byli na trhání mandla v dubnu. Oproti našemu dětství se to trošku změnilo, doktor mi to vysvětloval. Teď už se trhání mandle dělá pod celkovou narkózou, protože následně celou tkáň, ze které mandle roste, obrousí přístrojem zvaný shaver (pojišťovna tento zákrok nehradí, stálo nás to 600,– - v Praze v Krči). Je to z důvodu, aby mandle znovu nevyrostla a taky když tu tkáň obrousí, tak to zdaleka tolik nekrvácí.
Co se týče vyšetření, brali nám krev, klasika vyšetření u obvoďačky a den předem se na Matyáše podívala anesteziologička. Pak jsme ráno nastoupili do nemocnice, od odjezdu na sál do příjezdu zpět to byla hodina (samotný zákrok prý trvá asi 40 minut), Máťa se z toho za mohutného chrápáni vyspal
a jeli jsme domů. Pak už byl naprosto v pohodě, ale je pravda, že jsem mu už týden dopředu začala dávat homeopatika na hojení.
Jo a mandli mu odstraňovali proto, že ji měl tak zvětšenou, že mu naléhala na ucho a neslyšel na něj. Jednoznačně mu to pomohlo, na ucho slyší. Co se týče rýmy, standardní podzimní rýmu máme i bez mandle,ale je fakt, že takové ty huhňavé rýmy jsme neměli nikdy.
Tereza
a byli jste na vyšetření mandle opakovaně? A nějaká další vyšetření?
Já s Anetou chodím na ORL od roka, kontroly co 3-6m. Zatímco na prvních dvou kontrolách to mudra zhodnotila tak, že zatím je brzy, ale cca v těch 2letech jí to nejspíš čeká, že s tím mám spíš počítat (ale současně řekla, že taky uvidíme, co na alergologii, kam jsme začaly chodit, že vítr může vát i z této strany) - mmch mě nosní mandle brali ve 2letech. Tak při kontrole v září to mudra zhodnotila tak, že mandle je klidná, lepší, že zatím to necháme, že zatím nevidí důvod na to tlačit. A zas na kontrolu ve 2letech (mmch opravdu nás netrápila pártýdenní rýma, alébrž rýma, tkerá se táhla od loňského října do letošního května, brala kvůli tomu i Zyrtec a nakonecj sme skončily na alergologii).
Ono zas pokud by mandle nebyla v pořádku, tak stejně neplní pořádně svou funkci, že.
nicméně jsem právě ráda za přístup, kdy chodíme na kontroly, mudra to sleduje a uvidíme. Pokud bude zákrok chtít časem, tak asi půjdem, po konzultaci se všemi „dotčenými doktory“, rozhodně se pak případně chystam do těch Modřan (aj jsme to v létě? doporučovali jedné těhotné mamině za Plzní pro její dítě, kterou jsme potkali u zubařky, že je to čekalo, nevěděla termín, bylo to na dlouho a ona před termínem, vystreslá
)
Mmch mě kdysi vyndání mandlí pomohlo, klid jsem měla cca do 10let. Krom sem tam něčeho. V 10 to ovšem začalo se vší parádou a marodim dodneška velmi pravidelně. Ale na pár let byl klid. Marodila jsem doslova od narození
Mám skvělou zkušenost - mandli synovi odstránili ve třech letech (letos v létě), trvalo to cca 20 min. Důvodem byla velikost - huhňal a hlavně v noci velmi chrápal. Časem mohlo dojít k problémům se sluchem!!!! Krev netekla vůbec, nakapali mu do nosu nějaký oblbováček, vzali si ho pak v náručí již oblblého do ordinace a za čtvrťhoďky ho vrátili. Dodnes o ničem neví. Babička tam byla s ním, je to pediatrička a říkala, že jí měl opravdu velkou - tu mandli a že je dobře, že je venku. Od té doby klid. Pro něj to znamenalo okamžitou úlevu!!!!
Ještě ad homeopatika - syn na to homeopatika bral a nezabrali ani malililinko....... hlavně, že jsem za vyšetření u homeopatky vysolila dva litry......no nic.
Ta narkóza, nevím, nám to dělali v Olomouci a žádná narkóza nebyla, nebyla to vůbec operace ale ambulantní zákrok, bezbolestný!
Jani - zakladatelko,
jsme na tom podobně jako vy a taky jsme se rozhodli zatím na trhání nejít. Malá mívá od loňského školního roku (školka
) častější rýmy, při kterých samozřejmě chrápe. Jiné problémy, uši apod. zatím nikdy neměla, slyší dobře, mluví pěkně, už všechny hlásky.
V květnu nám na ORL vytrhnutí doporučili (ale trošku rýpavá otázka - když se už jednou rodič s dítětem ocitne na ORL, neříkají to všem standartně???), my jsme řekli, že počkáme. Od května do září byla dcera naprosto zdravé dítě, čisté dýchání, bez rým a obtíží. Teď už je díky školce zase zahleněná, kašle, smrká, bez teplot. Achjo
.
ALE nechce se mi zatím zákrok podstupovat. Bojím se narkózy a dalších věcí a říkám si, že mandle v těle přece má nějaký význam. A navíc, prý v mladším školním věku mandle zaniká sama od sebe, třeba to nebude už potřeba
.
Tak přeji správné rozhodnutí a kdyžtak napiš …
Ahoj,
my byly s Martínkem na mandli, když mu byli necelé 4 roky - měl neustále rýmu, nedokázal dýchat nosem, chrápal,..... Chtěli jsme do Modřan na laser, bydlíme kousek a navíc to je lidštější, jenže tenkrát bylo místo až za půl roku a tak dlouho jsme čekat nemohli - prcek fakt trpěl
. Takže jsme šli tuším na Karlák, přijímali nás nějak po osmé ráno, v půl desáté šel na řadu, uspali ho, šmikli a za deset minut byl zpátky u mě na pokoji. Nejdříve chvíli plakal, asi jak byl v šoku, ještě mu z nosánku tekla krev, potom asi na hodinku usnul. V jedenáct si šel dát jakousi polévku a potom měl mít ještě kaši, ale tu už nechtěl a v poledne jsme jeli domů. Ten den byl ještě trochu mimo, takže večer šel brzy spát, ale druhý den už o ničem nevěděl. Jen jsem ho musela ještě pár dní hlídat, aby neběhal a aby se neuhodil do toho nosu.
A před zákrokem jsme museli mít potvrzení od dětské doktorky, že je naprosto zdráv - nesmí mít zvýšenou teplotu, rýmu, kašel, prostě úplně fit. A ještě jsme byli na odběru krve.
Tenkrát mu to pomohlo, ale nedávno jsme byli na kontrole na ORL a lékařka mi řekla, že mu zase ta mandlička dorostla
. Naštěstí už mu to teďka nijak nevadí, cpu ho preventivně bylinkama a nachlazení se nám obloukem vyhýbá
![]()
Ahoj,
mám čtyřletá dvojčata, kluka a holčičku. Holčička už asi tři týdny v noci špatně dýchá, má ucpaný nos a nejde jí moc smrkat. Plíce má na poslech čisté.
Naše dr. nás poslala na ORL, v úterý mi pan doktor doporučil vyndat u dcerky nosní mandli, protože ji prý má hodně velkou. Já jsem to odmítla s tím, že zatím tuhle cestu volit nechci.
Když jsem o tom mluvila se známými, tak mi bylo doporučeno mandli netrhat, že prý do pak dělá dětem potíže.
Dneska jsme byli u naší dětské obvodní dr., nebyla nadšená, že jsem odmítla jít s dcerou na trhání, na můj argument, že mě lidi odrazují mi řekla ona i sestřička, že se nedoporučuje trhat krční mandle, ale že u nosní je to něco jiného.
Potřebovala bych vědět, jaké máte s odstraněním nosní mandle zkušenosti, jestli to pomohlo nebo ne, jak probíhá zákrok (prý je to v krátkodobé narkóze), jak se to potom hojí a jestli to není následně moc bolestivá záležitost.
Prý se dělá ještě kopa vyšetření, než se jde na samotný zákrok.
S tátou dětí jsme se dohodli, že to zatím nepodstoupíme, ale chci mít více informací právě pro situaci, že by k zákroku nakonec muselo dojít z nějakých objektivních příčin.
Díky
Jana