Odstranění nosní mandle u čtyřleté?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
JaSe
9.10.09 16:37

Ahoj,
tak obě děti chodí do září do školky. No chodí, byli 7×, už jsou 4. týden doma, v pondělí jdou po měsíci, tak jsem zvědavá, jak dlouho tam vydrží, než zas onemocní.
Děti byly doma s kašlem, nejdřív kluk a pak i holka. Nakonec jsem se vybodla na celý slavný Mucosolvan a uvařila jsem nějaký lektvar z tymiánu, který dost pomohl (má být na kašel i odhlenění). Ještě někdy oba zakašlou, dcera víc, ale není to už žádná hrůza.
Dcera dobře mluví, i když všechny hlásky ještě neřekne správně, že by neslyšela, to se mi nezdá, ucpaný nos má teď po hodně dlouhé době. Dr. na ORL říkal, že to doporučují všem, taky mě hned naprášil do zprávy pro naší obvodní, že na trhání nechci jít. Naše dr. mi taky řekla, že mě nemůže nutit, ale připadalo mi to, že má stejný názor jako ORL.
O klinice v Modřanech nevím, podívám se na to, zatím jsou pro mě 4 tisíce dost peněz, ale od pondělka už snad začnu pořádně vydělávat, tak bych za pár měsíců mohla tuhle částku v pohodě oželet. Chtěla bych pro dceru co nejmíň bolestivý zákrok, je taková trošku hysterická, když jsem jí vyndavala třísky z ruky, tak se málem zbláznila a to jsem byla opatrná :D .
Jsem ráda, že u většiny z Vás to nebyl zákrok na nic, sama jsem před lety absolvovala jeden gynekologický zákrok, který kromě toho, že byl pro mě dost hrozný, byl i zbytečný a já nechci dcerku zbytečně vystavovat lékařským zákrokům. Děti se narodily ve 26.TT, takže lékařských zákroků si užily víc než dost.
Narkózu měli oba naposledy, když jim bylo pár měsíců (v podstatě ještě před termínem porodu) a nebyl s tím žádný problém.
Pokud bychom šli na ORL spádově, tak patříme na Bulovku.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
6545
9.10.09 16:46

Já nevim, ale ten přístup se mi moc nezdá. Možná bych zkusila jiného „nezávislého“ ORL - a třeba jen jako, že vás mudra posílá, aniž by zmínila, že vám to „doporučili“ (to se ani nazvat doporučením nedá, když to doporučujou všem). S tím, že jasně řekneš, co a jak dlouho vás trápí.

Obecně proti tomu nejsem, ale tohle se mi zdá…já nevim…a ten první rok školky je mazec děsnej. I přesto jsem s B nikde nebyla, nikdo to neřešil. To by mi tehdy možná doporučili taky, nevim.

Naše ORL je v pohodě - ale do Berouna, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
9.10.09 20:02

Dceru poslala dr.ORL na trhání mandle ve 2,5letech, měla jí hodně zvětšenou a držela jí tekutinu ve zvukovodu, takže by nejspíš hrozily záněty a taky byla často nemocná. Na rýmu a chrápání jí to celkem pomohlo, na nemocnost víc pomohla alergologie a zalékování, ale je fakt, že jí nemoci víc padaly na průdušky.
Dcera operaci absolvovala na ORL v Královských Vinohradech a kudy chodím, tudy je chválím. Je to teda 5 let, tak doufám, že se tam nezkazili, ale to byla jediná nemocnice /respektive oddělení ;-)/, kde jsem se cítila jako partner a ne jako svéprávnosti zbavená bytost, na kterou se pro jistotu ještě houkne, aby byla ještě menší a méně sebevědomější a nekecala jim do léčení, určitě to zažila každá z vás. Tady mi několikrát vysvětlili, co budou dceři dělat a proč, jak to bude probíhat. Personál byl velmi slušný, pan primář nás pustil na schodech, přestože pospíchal a tak bych mohla pokračovat. I třeba sanitář, který jí vezl na sál, se přišel zeptat, jak jí je, když si přijel pro chlapce odnaproti. Na sále jí dali panenku a pak narkozu. Trauma nemá žádné, jíst mohla už večer, jen tam za mě pouštěli až druhý den, ale já za sebe byla ráda, nevím, co bych s ní dělala, kdyby třeba začala krvácet, takhle jsem byla klidnější.

P.S.: A tento názor jsem neměla jen já, když jsme byly za pár dní na kontrole, tak z ordinace vyšly dvě ženy a byly také překvapeny tím, jak byly informovány o nemoci-zákroku??? Jedna to okomentovala slovy, že to bylo v naší krajině nevídané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1651
9.10.09 20:25

Ahoj Jani,
naše Anička byla na odstranění mandličky letos v lednu (tvoje děti jsou přibližně stejně staré) a úplně v pohodě. Nejhorší na to všem bylo asi to vyšetření na ORL - to úplně první (a to už máte nejspíš za sebou), vlastně žádné další už zapotřebí nebylo. V nemocnici jim stačila zpráva, pak se už čeká jen na termín. My byli v Brně v dětské na jednodenní chirurgii. Den předem se přišlo jen na předoperační vyšetření, pak jsme jeli normálně domů a další den jsme ji tam dovezli, přijali ji na pokoj, kolem oběda už to měla hotové a na večer jsme si ji vzali domů. Jen první 24 hodin má být v dosahu nemocnice (u nás to vzali do 40km) kvůli případným komplikacím. Anička teda byla úplně v pohodě už když jsme si pro ni přišli (a to je taky pěkná hysterka) a vůbec nekrvácela a ani jiné komplikace jsme neměli. Jen se pak musí kapat do nosu, což byl u nás trochu problém, ale zvládli jsme to. Jinak musím říct, že po odstranění mandličky už nemocná nebyla, teda absenci ve školce už neměla, rýmka nějaká byla, ale to je normální.
Co se týče Mucosolvanu, tak nám naše první doktorka předepisovala vždycky a vůbec nepomáhal. Naše současná doktorka doporučuje homeopatika a slanou vodu.
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
10.10.09 20:43

Ahoj,
starší syn byl s mandlí ve 3letech, do té doby měl časté záněty uší, rýmy. Ale hlavně se mu špatně dýchalo, dýchal pusou, ve spaní chrápal, přes ten nosík mu to prostě nešlo. Po zákroku se to o 100% zlepšilo, s ušima už od té doby problémy neměl, nemocný je úplně normálně - tak 2× do roka.

Takže za nás určitě ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3470
11.10.09 09:08

Jani,
mám 3,5 lerá dvojčata kluky. loni nám taky zjistili zvětšené mandle (kluci skřípou zubama, chrápou, špatně mluví..) jasné doporučení bylo trhat, ale dodal, že se mandle kolem pátého roku může zmenšit sama. Tak čekáme, ale musím říct, že zkušenosti maminek zde mne dost nahlodaly.
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
11.10.09 13:23

Proč si myslíte, že všude se to dělá pod narkózou? Nám to fakt pod narkózou nedělali, dělal to ušař na ambulanci. Jinak ano, nosní mandle kolem 11-12 roku života atrofují, čili se ztrácí, ale pokud jsou Vašemu dítku 4 roky, tak je to ještě docela dlouhá doba, než se tak stane. Mému manželovi trhali nosní mandli do těch 11 let 4-krát.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.10.09 13:56
nat77 píše:
Proč si myslíte, že všude se to dělá pod narkózou? Nám to fakt pod narkózou nedělali, dělal to ušař na ambulanci. Jinak ano, nosní mandle kolem 11-12 roku života atrofují, čili se ztrácí, ale pokud jsou Vašemu dítku 4 roky, tak je to ještě docela dlouhá doba, než se tak stane. Mému manželovi trhali nosní mandli do těch 11 let 4-krát.....

na tohle téma čtu hodně hodně diskuse a přiznám se, že jsem ani jednou neslyšela o trhání mandlí na ambulanci bez narkozy. Osobně si myslim, že bych dítě asi nenechala to bez narkozy podstoupit a uvědomuju si, že narkoza má svá rizika. Tím spíš, že už takhle maj z doktorů obě docela trauma a to maj kliku na dobré doktory (a že třeba u zubařky jsem dala najevo po reakcích starší, že pokud bude opravdu nutné něco dělat a nepůjde to jinak, domluvíme analgosedaci)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
11.10.09 14:22
nat77 píše:

No právě, nechce se mi dceru vystavovat např. co dva roky trhání znovu dorostlé mandličky :?
Ach jo, všechno má své pro a proti …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.10.09 18:05
timeaa píše:
nat77 píše:
No právě, nechce se mi dceru vystavovat např. co dva roky trhání znovu dorostlé mandličky :?
Ach jo, všechno má své pro a proti …

no prej v tý Pze se to dělá právě tak, že tam nic nezůstane…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
12.10.09 10:18

Gábinko, ujišťuju tě, že z toho syn neměl ani minimální trauma :-) On opravdu ani nevěděl, co mu dělali a že mu vůbec něco dělali. Vůbec neplakal, krev mu netekla žádná, nemusel se stresovat předoperačním vyšetřením ani narkózou ani pobytem v nemocnici. Dělal mu to bývalý vojenský primář ORL v Olomouci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
12.10.09 10:25

Jinak ta laserová adenotomie - oni jenom minimalizují zbytnění mandle, to ale neznamená, že nedoroste a problémy se nebudou opakovat. Samozřejmě riziko, že se problémy opakovat budou, je nižší, než u klasické adenotomie. Obávám se ale, že pokud to má přijít znova, tak to přijde… To my tedy zase pofrčíme do Olo a necháme vyndat s oblbovákem v nose a bez narkózy :-)))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4392
26.10.09 17:49

Ahojky,synovi jsou 2 roky a na trhání jdeme asi za měsíc do Modřan.Chtěla jsem ještě aspoň jednu zimu počkat,ale jak se ochladilo tak hned rýma,během 14 dní 2krát laringitida a teď nějakej bacil v nose a Atb.takže mě všichni přesvědčili že je to potřeba.byl jste někdo na trhání s takhle malým prckem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
4.11.09 13:25

Ahoj, zkusím jednoduše napsat jak to bylo u nás. dcera tehdy 3,5 /rok 2007/ špatně spala, chrápala ale jinak bez nemocí a zánětů sem,tam rýma, po ORL zjištěná hodně zvětšená nosní mandle a doporučeno odstranění. Na operaci -celková narkóza jsme šly cca poslední týden v dubnu na Vinohrady /bezvadný personál/ v létě se to nedoporučuje. Já jsem byla tehdy ve 4měsíci, měla jsem strach a hormony mi dávaly zabrat. Tyto malé dědi jdou na řadu jako první, noc po přijetí můžou Pražáci spát doma a ráno přijít na 6hodinu/lepší než nemocniční prostředí/ pak dostala nějaký sirup oblbovák - potlačuje i vzpomínky, nic neví a nepamatuje si ani jak jí dávali narkózu nic. Přijeli si pro ni a nastalo asi 30-40 minut /měla to prý opravdu velké/ normálně 15-20min. Vyvezli drobečka s kapačkou, která jí vadila nejvíc ze všeho, chraptěla a i červená trochu tekla, ale jinak vše v normě. Paní doktorka přišla hned po op na pokoj ji zkontrolovat, vše mi vysvětlit před i po op., noc tam a druhý den domů, třetí den jako kdyby jsme nikde nebyly. Cca za měsíc kontrola = nechrápe, pouze při rýmě, spí mnohem klidněji a nemoci minimálně. Bez nárkózy bych na to dceru neposlala a to se nark. bojím, ale jinak to v klidu a pořádně neudělají.
 Joula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.13 13:58

Ahoj,
ráda bych oživila tuto diskuzi ohledně trhání nosních mandlí…
mám tříletá dvojčata, jsme často nemocní předávají si to jeden po druhém…pí doktroka nás poslala na krční s tím, ať nás vyšetří a že by bylo asi nejlépe, kdybychom si nechali mandle vytrhnout. byli jsme na ORL, jeden kluk má mandle nosní trochu zvětšené, ale paní doktorka by to na trhání ted neviděla, samozřejmě jsem ráda, že dítě nemusim vystavovat narkoze a operaci, ale na druhou stranu jsem si myslela, že by nám to mohlo případně pomoci…tak jsem koupila v lékárně rakytníček na imuniti a uvidíme. Dřív se trhali mandle skoro plošně, teď se prý od toho zas upouští, jaké jsou vaše zkusenosti? moc díky

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA