Jak postavit domeček ???

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1461
20.1.06 08:58

Jak postavit domeček ???

Mám prosbičku. Chtěli bysme si s manželem postavit domeček. Nějaký malinký,ale náš. Nebude to ale dřív jak za 3 roky. Až po mateřský, aby bylo více korunek kvůli hypotéce.
Chtěla bych se zeptat, kdy začít plánovat a na co nezapomenout ? Není teď ještě brzo?
Aby si o nás nikdo nemyslel, že jsme blázni :)

Je tu někdo zkušenější, kdo by mi mohl poradit ??

Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1403
20.1.06 09:02

Ahoj,
na planovai rozhodne neni brzy, jen zavisi, jestli uz mate pozemek, pokud jo, tak uz na tom klidne muzete zacit pracovat. Podivej se do diskusi/testik na diskusi o architektech, kde je celkem dost infomaci.
Mej se krasne
 Kacica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.1.06 09:27

No, mě by spíš zajímalo, jestli je možné nějaký menší domeček postavit do 2 mil. Každý, koho se na to zeptám mi tvrdí, že z kvalitních materiálů musím počítat tak 3 melounky, ale na to fakt nemáme :(
Takže, holky stavitelky, povedlo se některé z vás postavit do dvou miliónů? Z dobrých materiálů a sem tam na některé složitější věci dodavatelsky?

nepřihlášená NOGGIE

• Citovat
  • Upravit
2733
20.1.06 09:47

Noggie, tak to nevím:( Např. naši známí budou stavět baráček 4+1 za 1 200 000, jenže to je takový ten z katalogu - podle mě ne zrovna nejkvalitnější. Jenže - to je jen stavba hrubá-ale kde jsou ostatní věci-dlažba, obklady, podlahy, koueplna, WC, dveře a já nevím co všechno. To jednak. A jednak pozemek-pokud nemáte vlastní, tak samozřejmě záleží na rozloze a lokalitě, ale např. u nás se i podle mě malý pozemek prodává aspon za 800 tis… takže myslím že pod 3 melouny to moc nepůjde:( no všichni co staví a nemaj prachy, tak se v podstatě zadluží hypotékama a úvěrama tak na 25 let-aspoň naši různí známí, asi to jinak nejde.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
20.1.06 10:06

No ono záleží hodně na tom, kde chcete stavět. Tady u nás na vesnici koupíš pozemek cca 800-1000 m2 tak za 300.000 Kč. A myslím, že to bohatě stačí, protože my máme jen 650 m2 a jsme spokojeni. Nemáme sice záhony zeleniny, ale to já ani nechtěla, protože si chci na zahradě odpočinout s klukama a ne se lopotit. Ale to je u každého různé. My za ten pozemek neplatili, dostali jsme ho od tchánovců. Nás domek vyšel pak kolem milionu, ale to jsme si stavěli fakt skoro vše sami. Jinak známý si nechal postavit domek z porothermu, střechu má z ranilly, prostě má ty „lepší“ materiály. Vyšel ho na 1,5 mil.- bez pozemku. Má to tak jako my na patro- dole kuchyň, koupelna, obývák a v patře 3 pokoje s koupelnou. Takže pokud bych to brala, tak u nás by tě do 2. mil domek vyšel, ale jak říkám, je to podle lokality. My jsme na severní Moravě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1461
20.1.06 10:07

My máme zatím vybráno na www.ekonomicke-stavby.cz

Láká mě tam relativně nízká hypoteční splátka. A program mladá rodina, kde Vám stačí první splátka 170 - 200 tisíc. Nevím o tom nic bližšího. Musela bych se právě nejprve informovat.

Pozemek zatím taky nemáme, ale máme vyhlídnutý a ten se bude prodávat právě tak do dvou let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
20.1.06 10:14

Ahoj,
my se taky chystáme, i když zatím jen teoreticky.
Rozhodně doporučuju najít si už hotový projekt, který byjde na cca 25.000,–. Individuální projekt, ať je jakýkoli, vždycky vyjde i 3× dráž.
Na internetu, ale i jinde se dají najít už tisíce projektů, takže je určitě z čeho vybírat.
amozřejmě pokud máte specifické požadavky nebo třeba strmější pozemek, asi to jinak nejde.
My máte vyhlídnutý jeden domek 5+1 za 2410000,– (cena bez garáže a určitě bez základů). Z toho zatím vycházíme.
Jinak se nám líbej i bungalowy, ale těch je s 5 pokoji málo v nabídce.
Nejhorší je, že většina projektů třeba nemá vůbec technickou místnost nebo jakýkoli kumbál. Staví se hodně bez podsklepení a jak občas koukám, ani bych neměla kam dát vysvač nebo okurky.
Takže koukám, aby domek měl hlavně:
1/ šatnu (dole, nejlépe i nahoře u nějakého pokoje)
2/ Technickou místnost (na krámy, vysavač, kabáty třeba atd.)
3/ špajzku u kuchyně
4/ pracovnu (tj. 5. pokoj, který může být fakt pidi, ale manžel ji potřebuje)

Pak se mi líbí, když je dům jednoduchý, žádný věžičky a kulaté zdi, minimum balkónů, na které stejně člověk se zahradou moc nechodí, tak max. tam větrá peřiny…

Nám se zatím líbí tyto tři:
http://www.gservis.cz/…/project.jsp?…

I když mám v merku i pár jiných, hlavně ty bungalovy.
MOc hezké mají tady:
 http://www.3epraha.cz/…katalog2.php

Tak zatím tak.
Ještě řešíme, z jakého materiálu, ale pomalu, pomezek ještě nemáme, takže pak se teprve uvidí.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
20.1.06 10:36

Ahoj,
nedávno jsem náhodou narazila na tuto diskusi
http://forum.living.cz/read.php?…
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
20.1.06 10:50

Ahojky,

můžu popsat vlastní zkušenost. Je nesmírně kladná :-)
Cena pozemku je jedna věc, tam je to holt od lokality. A baráček do dvou miliónů - no, dá se, když necháte patro na později (stavět s patrem je levnější, než stejné rozlohy bungalov), některé dodávky nebudou na klíč, ale dodavatelsky (ale je to o nervy a čas) a moc se nerozšoupnete.

Stavěli jsme s RD Rýmařov, což jsou dřevostavby a musím to zaklepat: baráček byl postavený a k nastěhování připravený (kdybychom nechtěli vlastní podlahu, na kterou jsme si našli takové spešl dřevo :-D) za čtrnáct dní, pracovali velmi pečlivě, za celou dobu bez problémů a po více jak roce bydlení musím říct, že ačkoli nás mnozí známí od dřevostavby odrazovali, teď o ní začínají uvažovat :-D Neobjevily se problémy, protopili jsme úplně minimum peněz (deset tisíc za plyn za rok topení i s teplou vodou) na to, že moje optimální teplota je 25 a pořád ještě jsme rádi, že to dělali na klíč - protože cokoli dodělávala nějaká jiná firma, se vleklo, zdržovalo a byly reklamace.
Patro jsme zatím nechali bez dodělání s tím, že se dodělá později (zrovna mi dupou nad hlavou, neboť to později nastalo tento leden ;-)) a do dvou milionů bychom se vešli, kdybych nebyla přesvědčená, že dřevo je dřevo a spokojila se se standartem (který je ale u Rýmařovských opravdu slušný, žádné koberce nalepené na betonu).
Výhoda dřevostaveb navíc jsou tenčí zdi - i na našem miniaturním domku jsme díky tomu získali nějakých deset metrů čtverečních, což už je třeba koupelna, na stejnou zastavěnou plochu.
Mají i slušné projekty, ale nakonec jsem si ho, po pruštudování asi dvaceti kil tlustých sešitů s projekty, namalovala sama ;-) Oni už to jenom upravili architektonicky - technicky.

Co může zahýbat s cenou:
základy, pokud se ukáže, že je tam podloží, které vyžaduje složitější přípravu
přípoje (voda, elektrika, plyn), pokud se musí tahat z větší dálky (nám třeba na vodárnách řekli, že neví, kudy jim tam trubky vedou, ať prostě kopeme, dokud na ně nenarazíme, ale že si vlastně nejsou jistí, jestli tam vůbec nějaké vedou ;-))
hrubá stavba vyjde většinou technologií nastejno, jenom s minimálními rozdíly; všechno je o vnitřku. S nadsázku se dá říct, že člověk si řekne o lepší vypínače a najednou je cena o sto tisíc vyšší ;-)

Rozhodně doporučuju firmu s dobrými referencemi, která předem řekne napevno cenu, a které se kromě zálohy na materiál platí práce až po té, co je odvedena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
20.1.06 10:58

Rasiko,
díky za tip, už k nim koukám na stránky.
Já se taky pořád klepu, abychom pak při stavbě nedopadli jako lidé z Ovcí nebo Na vlastní oči, kteří třeba 3 roky čekají, než jim stavební firma opraví zpackanej dům..... Hrůza.
Tak je pro mě hrozně důležité, abych našla někoho konkrétního, komu někdo stavěl dům, aby mi řekl, tihle chlapíci jsou fakt pocitví a šikovní.
Somzřejmě, že drobné nedostatky toleruji, ale stejně mě to straší.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
20.1.06 11:01

Ahojte,
tak my právě domeček stavíme a do 2mil bychom se měli vejít (ale nestavíme v Praze :? )

Bude to menší domeček, něco jako http://www.gservis.cz/…/project.jsp?… .

Chtěla jsem napsat víc, ale náš Pavlík se rozhodl, že dnes prostě nebude spát :evil: :roll:

Takže se pak vrátím a trochu to rozvedu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
20.1.06 11:11

Jé, a ještě přidám zkušenost s jednotlivými místnostmi… :-)

Schody jsme chtěli z chodby, rozhodně ne z obýváku, jak se teď nejčastěji dělá; jednak jsme díky tomu vytvořili prostor na špajz přístupný z kuchyně (jsou tam jenom takové odvětrávací otvůrky a je tam taková zima, že se tam v zimě nedá nechávat pečivo - a to jsem myslela, že se to z kuchyně vytopí! :-D), jednak je to dobré kvůli tepelnému režimu v domě celkově, jednak kvůli soukromí (už to vidím, jak mi odrůstají dětičky a přes obývák, kde se válím v županu mi pochodují neustále nějací puberťáci… :-))

Zato se nám nesmírně osvědčilo spojit kuchyň, obývák a jídelnu. Dokonce máme sedačku ke kuchyni blíž, než stůl ;-) Jsme tak všichni pohromadě a je velmi snadné se dovolat pomoci do kuchyně ;-) A když je návštěva, je to k nezaplacení.

Pracovnu jsme spojili s pokojem pro hosty. Tedy - v plánu. Nakonec jí zřejmě vůbec neužijem, manžel nějak nenašel důvod odstěhovat se s prací (ostatně, kdo OPRAVDU pracuje často doma?) z obýváku. Osobně se domnívám, že mu vyhovuje častější dodávka čajíčků a pamlsků, než kdybych s tím musela do schodů a neměla ho na očích ;-)

Určitě to chce kumbál (a zrovna do něj ideálně strčit kotel, ať nestraší jinde ;-)) na věci různé (ale mít tam pračku se mi neosvědčilo a stěhovala se do koupelny)

a hodně doporučuju mít záchod i v přízemí tak, aby se do něj chodilo „čistou nohou“ - když je úplně hned u dveří, kde se lidi přezouvají, bývá tam našlapáno a chodit pak z obýváku je nešikovné. Do patra se samozřejmě na malou nikomu běžet nechce.

Z hlavní obytné místosti nebo kuchyně doporučuju mít výhled na příjezdovou cestu.

Balkon jsme si říkali, že na baráčku zbytečnost, ale zjistila jsem, že bych ho užila. Hlavně na jaře a na podzim, kdy sedět venku je ještě (nebo už) zima, ale na sluníčku s knížkou, dál od země, by bylo příjemně.

No, to mě tak v rychlosti napadlo… zkušenosti se samozřejmě mohou lišit, ale tak pro zajímavost se to třeba hodí :-)

Medůza: mohu je opravdu jen doporučit. Říkali, že staví víc v německu než v čechách a je fakt, že na jejich vychování to bylo vidět :-D :-D Domluvilo se to půl roku předem a přijeli na den a hodinu přesně… ;-) a tak i skončili. Navíc jsem hrozně ocenila, že při práci vážně přemýšleli, co jsme tak dělali potom s dělňasama různýma, i jednodušší věci, tak jsem zjistila, že to byla velká výjimka, kterou jsem dost neocenila :-))
Ostatně i domlouvání v té firmě byla pohoda. Manžel je právník, takže jak už to bývá, upravil si smlouvu podle svého - a oni to v pohodě vzali. Čestná výjimka ;-) Také nedělali vůbec problém s hypotékou, stačilo jim donést od banky příslib, že jí dostanem - však taky chudáci čekali na zaplacení skoro půl roku, ne tedy naší vinou, a to jsme to z hypotéky platili asi z 80% ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1667
20.1.06 11:27

Děkuji všem za tipy, jsem také ze Severní Moravy, ceny pozemků jsou v poho…
Taky jsem už kdysi narazila na RD Rýmařov, byli jsme se s manžílkem podívat i u nich na vzorový dům. Já jsem pro dřevostavbu všemi deseti, dokonce bych šla i do vyloženě finských domů od firmy Honka (celodřevěné), ale malý problém je s mým drahým, který má děsnou hrůzu z toho, že se k nám někdo vloupá s motorovou pilou v ruce :D (blbost já vím, ale je v něm hluboce zakořeněná cihla…).
Teď čekáme první mimi, takže se začneme zajímat asi až za rok a půl, až se budu chystat zpět do práce.
Ještě jednou dík za povzbuzení! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
20.1.06 11:37

Noggie: jestli chceš, necháme ty dva naše, ať si pokecají. Ten můj byl taky strašně proti, ale postavila jsem si hlavu, nakonec povolil, a do dneška mi opakuje, jak je rád :-D
Jestli to manžela uklidní, tak na tom domku prostě není vidět, z čeho je postavený… zvenčí má omítku, zevnitř vymalováno. Nosnost stěn na police a podobně je v pohodě. U mě hrály roli hlavně tepelné parametry, pak to, že mi ta stavba přišla líp uhlídatelná a hůř šiditelná (zkuste jako nepoctivý dělník něco ošidit, když se přivezou na kamiónu hotové zdi i se vsazenýma oknama… :-D) a hlavně jsem odmítala stavět tři roky s hlavou v pejru a dohady s tchánem (který se nám hrozně nabízel ;-)), který má přeci jenom poněkud skromné představy na kvalitu, na můj vkus :-D (Taky už dneska chtějí stavět s Rýmařovskými… asi si k nim půjdu říct o provizi, co jsme jim dohodili lidí… :-D)
Nakonec se rychlost ukázala jako zisk z největších. I tak jsme byli z toho vyplyvnutý a když jsme teď začali dodělávat to patro, už nás to ani nebavilo vybírat a tak. Nedovedu si moc představit, jak udržím pozornost na kvalitě dlaždiček ještě druhý třetí rok klasické stavby stejnou, jako na počátku ;-) O tom, že čas je peníze nemluvě (ocení hlavně pražáci v několikatisícovém podnájmu a ti, co dělají od nevidím do nevidím ;-)).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
20.1.06 11:54

Taky je naším snem domeček, ale pouze v případě, že někde seženeme cca 1-1,5 melounu :twisted: …

Zajímala by mě taková delikátní věc…Lze splácet hypotéku z platů, které dohromady nedosahují ani 20.000,–Kč ?
A teď třeba ano ? Ale až budou děti, zůstanmete doma na MD ?
Pak zůstanete na nějakých slabých patnácti tisících měsíčně ?

A co za rok?
Za deset ?.......Nevím, ale já do hypotéky nemám odvahu. Těch pochyb a otázek je moc a moc… :cry: Achjo.
 NiKina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky