Jednorázový rodič. příspěvek od ledna 2006
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jednorázový rodič. příspěvek od ledna 2006
Ahoj,
kamarádka mi říkala, že od ledna 2006 je nějaká novinka, jednorázový rodičovský příspěvek ve výši 3 651 Kč. Musí se zažádat do 3 měsíců po porodu. Víte o tom někdo něco? Moje mamka se ptala na sociálce a prý existuje jen rodičovský příspěvek po skončení mateřské. Tak jsem z toho blázen .........
Jezule
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
my jsme to s holkama od nás z deníčku také probíraly.
Já chodím na těhu cvičení s kamarádkou a ta pracuje na úřadu práce, právě na tom odboru, kde se žádá o porodné a rodičák. A ta nás právě upozorňovala, že spolu s porodným si máme automaticky zažádat o ten jednorázový rodičovský příspěvek, že prý mamky o tom neví a je škoda o ty penízky přijít. Tak jsem zvědavá, až půjdu žádat o porodné , jestli na mě nebudou koukat jako na blázna.
IVULE+TOBI
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak u nás vHK mi taky tvrdí, že je jen rodičovský příspěvek po ukončení čerpání peněz z práce. Teda jestli mi něco zapřely:-((
Kdyžtak dejte prosím vědět, jestli o tom něco bližšího zjistíte:-)
Díky HL
""http://www.snugglepie.com/ezb/384803.png:http://www.snugglepie.com/ezb/384803.png
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zatím zkušenost nemám, ale kdesi na rodině jsem četla, že na ten rodičovský příspěvek máte nárok i za měsíc, ve kterém se mimčo narodilo - ale nesmí se narodit prvního.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem z toho blázen. Přece, když se mi narodí mimčo, tak už jsem 6-8 týdnů na mateřské dovolené a na úřadech mi řekli, že nemůžu najednou pobírat rodičovský příspěvek i peněžitou pomoc v mateřství. Nebo že by se to týkalo těch mamin, které nesplňují podmínky pro výplatu mateřské a tak mají nárok rovnou na rodičák (těch 3696 Kč) od narození prcka.
V září či říjnu 2006 snad budu chytřejší.
Míša
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Holky tak já končila s pobíráním mateřské ke konci dubna 2005 (byli to asi dva dny před koncem měsíce)a na sociálku jsem dorazila 2.května a od té doby jsem začla pobírat rodičovský příspěvek,a když to napíšu jako pro blbý 15 května mi na mé konto přišla vyplacená mateřská za měsíc duben a ještě jsem na své konto dostala vyplacený celý rodičovský příspěvek za ty dva dny v tom dubnu ,se kterým jsem počítala až v měsíci červnu ,protože na květen jsem prostředky ještě měla za ten duben vlastně ,takže jsem byla strašně překvapená ,když mi přišla mateřská a ještě k tomu 3500kč takže určitě žádný jednorázový příspěvek,ale pokud skončíte mateřskou třeba v půlce měsíce tak vám to prostě dají celé já jsem toho živým důkazem ,že i za dva dny mi byla vyplacená celá částka
Pa Eli
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, tak jsem se spletla, nebylo to na rodině, ale dokonce tady na emiminu. V létě už tu probíhala jedna diskuse a kopíruju sem odpověď Veverky, snad se nezlobí, je to tam popsaný fakt srozumitelně. Teď bych ještě potřebovala věděť, jestli někdo na úřadu požádal a bylo mu vyhověno.
Přesně jak jsem to napsala, na rodič.příspěvek máš nárok dnem narození mimi, tzn. i když bereš PPM tak, narodí-li se ti dítko 25.4. a ty tedy PPM budeš brát přibližně do října, máš nárok za duben mít rodičovský příspěvek, o ten zažádáš a bude ti oznámením přiznán, po té ti ho příslušná sociálka musí od května zase odebrat, protože to už bereš celý měsíc PPM. Takže až skončíš PPM úpně, požádáš opětovně a už jej budeš brát celou dobu. U rodičáku je podmínka, že se může brát pokud se PPM nebere celý měsíc (já vím, že už jej bereš před tím), ale pro sociálku začínáš být posuzovaná až ode dne narození, věci před narozením mimi se nezkoumají. Proto je důležité,aby datum porodu prcka nebylo prvního, to by si pak na ten jeden měsíc opravdu neměla nárok, je to taková dá se říct klička. Uf jsem trop, snažím se to napsat alespoň trochu srozumitelně a nevím jak se mi to daří veverka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky,
tak já jsem mzdovka a musím říct-pozor na nevědomost na úřadech-já kolikrát v pracovních zál.volám na různé úřady práce a sociálky až skončím na ministerstvu práce a soc.věcí.A z vlastní zkušenosti vím, že mimo Prahu jsou ve většině případech neinformovaní ale taktéž v Praze.Nejlepší je obrátit se asi rovnou na ČSSZ v Praze-stránky www.cssz.cz, anebo pak ještě na MPSV.Většinou tam dělAjí starší paní,nicméně velmi ochotné a informované-stalo se mi i to,že když paní nevěděla,zjistila a do 30min.volala zpátky.Ovšem i tam jsou opaky.Mě mateřská skončila také uprostřed měsíce a dostala jsem celý obří rodičák a navíc jsem se na to i ptala,takže doopravdy vyplácejí celou částku.
Lisa
- Citovat
- Upravit
musím se přiznat, že tomu moc nerozumím. kontrolovala jsem si výpis a určitě jsem navíc za jeden měsíc nedostala. jak je možné, že to není automaticky, ale jenom na požádání, když na to má nárok každá. je to novinka nebo to už platí dlouho? mohu si požádat zpětně? už jste to některá zkusila? díky za radu, každá korunka se hodí ![]()
alice
- Citovat
- Upravit
Tak nevím, to jistě, ale snad jde zažádat do tří měsíců - asi od narození, netuším. A ta diskuse proběhla už v červenci 2005, takže zas taková novinka to není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak, ta moje známá z pracáku také říkala, že mimčo se nesmí narodit 1. den v měsíci pak , že na ten mimořádný rodičovský příspěvek máme nárok.
IVULE+TOBI
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já ale opravdu vůbec nerozumím, co tady řešíte ![]()
Tak já před porodem neměla zaměstnavatele, ale byla v domácnosti naprosto bez příjmů (na úřadě řekli „až po porodu přijďte“). Když jsem teda po porodu přišla na úřad, požádala jsem si o porodné a mateřskou, tak mi dali na účet částku v hodnotě, kterou mi přiřkli sami a bylo to.
Petra
- Citovat
- Upravit
to si má každý žádat o něco jiného, podle toho, jak se mu miminko narodilo????? Jsem z toho fakt jelen. Petra
- Citovat
- Upravit
Taky jsem to slyšela, ale nikde nic o tom nemůžu najít, jak se to oficiálně jmenuje??? Na stránkách státní správy není o tom nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit