Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky! Jdu právě od doktora a mám hlavu jako střep!!! Jsem ve 31.t.t., mimi roste, tak jak má, JENŽE… Je pořád hlavičkou nahoru. Osobně jsem myslela, že to není problém (je ještě do porodu dost času), že se tomu nepřikládá význam a že se ještě desetkrát může otočit. Ovšem pan doktor mi suše sdělil, že jednou z příčin, proč se neobrací, může být to, že má kolem krku omotaný pupečník!!! No pochopitelně jsem se vyděsila (pan doktor mě napomenul, ať nejančím, že to přece vůbec nic není!!!! Možná opravdu ne - jenže mě jako laika prostě děsí představa, že moje miminko se tam někde v břiše škrtí na šňůře…!
Jdu kvůli tomu ještě na jeden ultrazvuk - ve 38. táýdnu.
Moc vás prosím - jestli máte některá s obrácenou polohou zkušenosti, ozvěte se…!
Zatím ahoj, zdraví Baghira a (snad) holčička 31.t.t.
Ahoj, moje holčina sice byla na konci těhotenství hlavou dolů, ale ve 31.týdnu se určitě ještě obracela. Připadá mi, že Tě doktor úplně zbytečně vyděsil! Moje kamarádka měla chlapečka hlavou nahoru ještě ve 38.týdnu, od doktora dostala nějaké cviky a klučina se včas otočil. Rozhodně se zbytečně neděs, na otočení má času dost. No a do pupečníku je zamotaná spousta dětí a narodí se většinou bez komplikací. Tvoje holčina se teď určitě neškrtí, dala by to jistě najevo.
Katka
Taky s tím nemám zkušenosti, ale dost často pročítám poradnu na www.9mesicu.cz, a tam se mamči často ptají na tytéž otázky, to znamená omotaný pupečník a obrácená poloha. Nepamatuji si přesná čísla, v kolika procentech se rodí mimča s omotaným pupečníkem, ale přišlo mi to dost hodně. A problémy v naprosté většině prý žádné. A miminko se také prý může otočit i těsně před porodem. Koncem pánevním se nakonec podle té odpovídající doktorky rodí mimin zase hodně málo. Tak se nestrachuj, všechno dobře dopadne.
Makýš
Ahoj Baghiro,
s omotaným pupečníkem zkušenost nemám, ale první chlapeček se mi otočil na konci 35 týdne, po celou dobu těhotenství byl KP.
Nyní jsem 26+3 tt a opět je KP… tak tedy taky doufám, že se zase otočí.
Jestli můžu - zajímalo by mne, kde bych našla nějaké cviky na otočení?
Pa, Helča
Ahoj holky! Děkuju moc za podporu - byla jsem z toho doktora strašně vyděšená, ale když jsem si přečetla vaše reakce, dost té tíhy ze mně spadlo!
Dneska jdu pro jistotu ještě k jinému lékaři - podívá se na to, možná zopakuje UTZ a prý mě naučí nějaké cviky pro otočení děťátka… Tak uvidíme.
Helčo: Jestli se něco dozvím, tak ti URČITĚ dám vědět.
Baghira + princezna 32. t.t.
Ahoj Baghiro
já s tímhle nemám vůbec zkušenosti, ale moje lékařka, mi jednou říkala a někde jsem to i četla myslím, že na stránkách 9mesicu.cz, že se mimi může obrátit kdykoliv bude chtít, že to ještě není konečné ve Tvém 32 týdnu.
Myslím,že se nestrachuj a buď hlavně v klidu!!
Lentilka ![]()
Ahoj,
mám dvě kamarádky,které měly miminka obráceně a obě mají nyní děti krásné a zdravé,takže myslím,že není důvod k panice.Nynější doktoři umí zázraky:o)
Chtěla jsem se prosím zeptat,jsem momentálně ve 14. týdnu a slyšela jsem,že je nebezpečné spát na zádech,že by se miminko mohlo udusit.Nevím,co je na tom pravdy a od kdy by se popř. na zádech spát nemělo.V noci,když se probudím totiž zjišťuju,že zrovna na těch zádech ležím…Děkuju
Odpověď pro budoucí maminku, která se bojí spát na zádech.
Myslím si, že se bojíš úplně zbytečně, zřejmě jsi někde něco slyšela o tzv. aortokaválním kompresivním syndromu což je lidsky řečeno stav, kdy velká!!! děloha s miminkem při poloze na zádech utlačí tzv. velké cévy t.j. aortu a dutéžíly, které rozvádějí krev ze srdce a do srdce, což se projeví jednak poklesem tlaku maminky, zrychleným tepem atd, a stačí se obrátit na bok, nejradši na levý. Může to způsobit i i snížení průtoku krve dělohou tj. snížení zásobení mimiša, ale opakuju to je problém až většinou III. trimestru, rozhodně ne 14 týdne. A některé maminky tím netrpí vůbec například já jsem těsně před porodem, břicho jak meloun a rozhodně se nestresuju , když se probudím na zádech. Nikdy jsem tyto potíže neměla ani subjektivně ani při záznamu KTG na zádech, ale jsou ženy které těžko uleží i bežné ultrazvukové vyšetření na zádech ke konci těhotenství. Hodně zdaru ahoj Sarah
Ahoj Sarah,
moc děkuju,popsala jsi mi to skvěle a taky mě uklidnila,protože přecejen čekám 1. mimi a jsem „vyděšená“ pomalu ze všeho:o)
Silvie
Jo,ještě milá Sarah přeju moc moc štěstí s miminkem,ať je zdravé a čilé a ty šťastná a usměvavá…:o)S.
Ahoj , z vyprávění jedné kamarádky jsem se dozvěděla že mimko může změnit polohu ještě pár dní před porodem . A ta to ví od svého lékaře.Tak se neboj tvůj dokto zbitečně straší.Hezkou a zdravou princezničku ti přeje Verča. ![]()
Ahoj,
ve 32. týdnu mi také sdělili, že mimi je KP. Ale má prý čas tak do 35.-36. týdne se otočit. Cvičila jsem cviky na otočení miminka, ale bohužel to nepomohlo a mimi i po termínu porodu zůstávalo KP. Nakonec jsem rodila plánovaným císařským řezem. Taky jsem slyšela, že se mimi může otočit těsně před porodem, dokonce i během kontrakci. Lékaři mi tvrdili, že čím blíž k porodu, tím je ta pravděpodobnost menší, protože tam mimčo už nemá moc místa. Sice jsem byla převálcovaná z toho, že jsem nemohla rodit přirozeně, ale nejdůležitější je zdraví miminka a maminy. A jestli se miminko neotočí, tak k tomu má určitě nějaký důvod. Četla jsem, že asi jen ve 20% případů se zjistí příčina a většinou je „na vině“ anomálie dělohy.
Doufám, že jsem tě moc nevyděsila. Chtěla jsem ti jen napsat, jak to bylo v našem případě. Přeju ti, abyste s mimískem měli štěstí a prožili přirozený porod bez komplikací.
Pa
Šárka + Šimůnek (za 3 dny 7 měsíců)
Ahoj holky!
Tak vcera jsem byla u JINÉHO lékaže (primář z naší porodnice). Holčinka je NORMÁLNĚ HLAVIČKOU DOLů (uffffffffffff!), pupečník nikde omotaný nemá! Doktor mě fakt zbytečně vyděsil!
Navíc- myslíte, že je možné, aby se děťátko otočilo ve 32. týdnu tak volně, že bych si toho vůbec nevšimla???
(Mezi tím prvním a druhým UTZ uplynuly pouze 3 dny!!!)
No jsou věci mezi nebem a zemí… Teď už si jenom přeju, ať se ta moje nezbeda už neobrací:o))
Baghira + princezna 32.t.t.
No jestli se takhle točí, tak tam má dost místa a klidně se přetočí znovu. Já teď řeším něco podobného. Jsem týden/dva před porodem. Na začátku ledna se mi dítě konečně obrátilo hlavou dolu. Ve čtvrtek ráno bylo v pohodě hlavou dolu a od čtvrtečního odpoledne mám pocit, jestli není zase KP. doufám, že ne. Ale uvidím ve čtvrtek. Snad to budeme mít obě v pohodě ![]()
@Judithkaj pokud se otaci sem a tam, tak mimco muzou otocit i na sale. Deti jsou chytre, vedi co je pro ne nejlepsi